ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κ.Καραμανλής και Α.Σαμαράς μιλάνε», λέει. Και;

«Ο Τραμπ τον έφαγε ζωντανό», «Είναι γέρος και δεν μπορεί»: Διπλωμάτες σε όλο τον πλανήτη ζητούν να αποχωρήσει ο Τ.Μπάιντεν

Μετά την τηλεμαχία με τον Ν.Τραμπ

«Ο Τραμπ τον έφαγε ζωντανό», «Είναι γέρος και δεν μπορεί»: Διπλωμάτες σε όλο τον πλανήτη ζητούν να αποχωρήσει ο Τ.Μπάιντεν

Το ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν είχε ξεκάθαρο νικητή τον πρώτο και αυτό πλέον είναι το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ διπλωματών και χωρών όπου όλοι είτε κοντά στις ΗΠΑ, είτε μακριά βλέπουν ότι αν οι Δημοκρατικοί θέλουν να έχουν κάποια ελπίδα πρέπει να αποχωρήσει από την διεκδίκηση νέας προεδρίας ο Τ.Μπάιντεν.

«Είναι γέρος και δεν μπορεί», «Πρέπει να φύγει» είναι μερικές από τις δηλώσεις που εκφράζουν διπλωμάτες χωρών και υπουργοί κυβερνήσεων που επιβεβαίωσαν στην τηλεμαχία αυτό που ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να κρύψει για την ικανότητα του νυν προέδρου στην διακυβέρνηση.

Μετά τη συζήτηση, δεν ήταν μόνο οι Δημοκρατικοί που έθεσαν την προοπτική αντικατάστασης του Μπάιντεν για τον Νοέμβριο – ξένοι διπλωμάτες αναρωτιόντουσαν επίσης αν οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να στραφούν σε ένα σχέδιο Β.

«Αν μπορούν να αλλάξουν τον υποψήφιο, θα πρέπει να το κάνουν», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Αν ήταν δυνατό να καλέσετε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια και να πει ο Μπάιντεν: «Πήγαινε εσύ και θα βγω έξω», αυτό θα ήταν το σωστό».

«Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι ο Μπάιντεν γερνάει. Το είδαμε. Δυσκολεύτηκα να καταλάβω τι έλεγε και καταλαβαίνω αρκετά καλά αγγλικά», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Ο Τραμπ τον έφαγε ζωντανό», ήταν το σχόλιο ενός Άραβα διπλωμάτη.

 «Ήμουν σοκαρισμένος. Δεν πίστευα στα μάτια μου», ανέφερε ένας Ασιάτης διπλωμάτης για την απόδοση του Μπάιντεν.

Η αποτυχία της τηλεμαχίας του Μπάιντεν ήταν πρωτοσέλιδη είδηση σε όλη την Ευρώπη, με αρκετά μέσα να αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο — ακόμη και στη Γαλλία, όπου η χώρα έχει τις δικές της εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ένας Ουκρανός πολιτικός είπε στο CNN ότι βρήκε τις δηλώσεις του Τραμπ (σ.σ. ειδικότερα τα όσα αναφέρθηκαν για τις τεράστιες παροχές χρήματος στην χώρα από τις ΗΠΑ) για τον πόλεμο στην Ουκρανία «ανησυχητικές».

«Ανησυχούμε πολύ γιατί, λίγο πολύ, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για την Ουκρανία, Προεδρία Μπάιντεν, και πραγματικά δεν ξέρουμε τι σημαίνει για την Ουκρανία, μια προεδρία Τραμπ», είπε ο Ολεξίι Γκοντσαρένκο στο CNN. «Μπορεί να είναι πολύ καλό, μπορεί να είναι πολύ κακό. Απλώς δεν ξέρουμε. Και αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό».

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει τώρα να διαχειριστεί υπεύθυνα ένα σχέδιο διαδοχής.

«Ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν ένας σπουδαίος αυτοκράτορας, αλλά χάλασε τη διαδοχή του δίνοντας τη σκυτάλη στον άκαρδο γιο του Κόμμοδο. Ο καταστροφικός ρόλος του οποίου ξεκίνησε την παρακμή της Ρώμης», έγραψε .

Ένας άλλος Πολωνός διπλωμάτης δεν μάσησε τα λόγια του, αποκαλώντας την παράσταση του Μπάιντεν «φρίκη».

«Υπάρχουν πολλές επιλογές που συζητούνται, αλλά δεν βλέπουμε, καμία που είναι αυτονόητη», είπε ο πρώτος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μερικοί από αυτούς προσεγγίζουν τις επαφές των ΗΠΑ για να πάρουν μια αίσθηση της πιθανότητας οι Δημοκρατικοί να απομακρυνθούν από τον Μπάιντεν.

«Ορισμένες επαφές στις ΗΠΑ λένε ότι υπήρχε πάντα μια συζήτηση για την αντικατάσταση του Μπάιντεν, αλλά λένε ότι τώρα οι αμφιβολίες είναι ανοιχτές. Υπάρχει φωτιά στη στέγη», είπε ένας τρίτος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Μου λένε ότι αν οι Δημοκρατικοί το κάνουν αυτό, πρέπει να πάνε με την Καμάλα (Χάρις), γιατί δεν μπορούν να παρακάμψουν μια μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρο, αλλά αναρωτιούνται τι θα κάνει αυτό στη βάση τους. Νομίζουν ότι μπορούν ακόμα να χάσουν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν πάντως είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν έμεινε άγρυπνος για να παρακολουθήσει τη συζήτηση και «δεν βρίσκεται στη λίστα με τα κύρια θέματα της ατζέντας .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.