Αρκετοί επιφανείς Ελληνοαμερικανοί έχουν εκφράσει ήδη την υποστήριξή τους στον Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο εναντίον της Καμάλα Χάρις.

Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ιστορικό ισχυρής πολιτικής εμπλοκής και υψηλής προσέλευσης ψηφοφόρων σε σύγκριση με άλλες εθνοτικές ομάδες.

Η ενεργός συμμετοχή κάνει τις ψήφους τους πιο επιδράσεις, ειδικά σε στιγμές που δεν απέχουν χρονολογικά πολύ, όπως οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε βασικές πολιτείες, ιδιαίτερα εκείνες με σημαντικές εκλογικές ψήφους, όπως η Νέα Υόρκη, το Ιλινόις (ειδικά το Σικάγο), η Φλόριντα, το Οχάιο και η Καλιφόρνια.

Η Φλόριντα και το Οχάιο είναι πολιτείες αιώρησης, που σημαίνει ότι οι ψήφοι των Ελληνοαμερικανών μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, ειδικά σε σκληρούς αγώνες.

Η ελληνική κοινότητα ιστορικά έκλινε προς τον συντηρητισμό, επηρεασμένη από τις θρησκευτικές αξίες, τις εμπειρίες των μεταναστών και τον αντικομμουνισμό. Με την πάροδο του χρόνου, οι νεότερες γενιές και αυτές στις αστικές περιοχές έχουν γίνει πιο φιλελεύθερες, καθιστώντας την κοινότητα πολιτικά ποικιλόμορφη σήμερα.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ελληνικής διασποράς στις ΗΠΑ -πιθανώς η πλειοψηφία, αν και δεν υπάρχουν ακόμη ενδεικτικά στοιχεία για να το υποστηρίξουν αυτό- υποστηρίζει τον Τραμπ.

Μια δημοσκόπηση της Signet Research για λογαριασμό του Greek Reporter το 2020 έδειξε ότι το 48% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Τραμπ στις εκλογές, παρόλο που οι περισσότεροι ερωτηθέντες πίστευαν ότι δεν ήταν καλός για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 22 τοις εκατό σκόπευε να ψηφίσει έναν υποψήφιο των Δημοκρατικών. Αντίθετα, το δεκαεπτά τοις εκατό είπε ότι θα ψήφιζε «οποιονδήποτε εκτός από τον Τραμπ» και το 11 τοις εκατό απάντησε ότι πιθανότατα θα ψήφιζε έναν υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Με τον Τζο Μπάιντεν εκτός κούρσας, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος που είχε η Καμάλα Χάρις στους Ελληνοαμερικανούς μέχρι στιγμής.

Ελληνοαμερικανοί με επιρροή για τον Τραμπ

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί με επιρροή έχουν ήδη βγει υπέρ του πρώην Προέδρου. Για παράδειγμα, ο δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Red Apple, δεν έχει κρατήσει κρυφή την πρόθεσή του ψήφου. Υποστηρίζει πλήρως την επανεκλογή Τραμπ.

Εξήγησε το γιατί σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NPR. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί στους ανθρώπους – υποσχέθηκε στους φτωχούς ότι θα τους φροντίσει. Έκανε φτωχότερους τους φτωχούς στην Αμερική και φτωχότερο τη μεσαία τάξη», είπε.

«Πρέπει να δείτε τη διαφορά μεταξύ της εποχής Τραμπ και της εποχής του Τζο Μπάιντεν. Όταν ήρθε ο πρόεδρος Μπάιντεν, διπλασίασε την τιμή της βενζίνης στον καταναλωτή και αύξησε την τιμή των τροφίμων 30-40 τοις εκατό -λόγω του διπλασιασμού της τιμής της βενζίνης- και αυτό ήταν που προκάλεσε τον πληθωρισμό, έτσι καθώς ο πληθωρισμός ανέβαινε , η Fed δεν είχε άλλη επιλογή από το [να] αυξήσει τα επιτόκια, τα οποία έφεραν την αγορά ακινήτων σε αναταραχή και στη συνέχεια έφεραν τις τράπεζες σε αναταραχή», δήλωσε ο Κατσιματίδης σε συνέντευξή του στο Fox News.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ -τον ξέρω εδώ και πολύ καιρό- ταράζεται. Αλλά στο τέλος της ημέρας, έχει περισσότερη κοινή λογική από πολλούς», πρόσθεσε.

Το Greek Reporter μίλησε με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της Νεβάδα, Σταύρο Άντονι, διακεκριμένο Ελληνοαμερικανό και υποστηρικτή του Τραμπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζω τον Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρος είναι επειδή πρέπει να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε τροχιά», είπε. «Όταν ήταν πρόεδρος για τέσσερα χρόνια, είχαμε χαμηλό πληθωρισμό. Είχαμε χαμηλά επιτόκια.

Οι τιμές του φυσικού αερίου μας ήταν πολύ χαμηλές. Ήταν πιο εύκολο για τις οικογένειες να φροντίσουν τις οικογένειές τους. Ήταν ευκολότερο για τις μικρές επιχειρήσεις να ανοίξουν, να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν. Και σήμερα είναι το αντίθετο.

Ο πληθωρισμός περνάει από την οροφή». «Πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επαναφέρει την οικονομία μας εκεί που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Και νομίζω ότι αυτό είναι υπέροχο για όλους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοαμερικανών», πρόσθεσε.

Οι αρμοδιότητες του Anthony στη Νεβάδα, όπου εξελέγη αναπληρωτής κυβερνήτης  το 2022, περιλαμβάνουν την προώθηση του τουρισμού και της υπαίθριας αναψυχής, την υποστήριξη ενός ισχυρού συστήματος μεταφορών και μικρών επιχειρήσεων και τη διαφοροποίηση της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο υπό τον Τραμπ, ο Άντονι τόνισε το σημείο ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Τραμπ, οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε πολέμους. «Όταν ο Τραμπ ήταν Πρόεδρος πριν από τέσσερα χρόνια, δεν υπήρχαν πόλεμοι…

Η Ρωσία δεν είχε εισβάλλει στην Ουκρανία. Η Χαμάς δεν είχε εισβάλλει στο Ισραήλ. Υπήρχαν λιγότερες συγκρούσεις γύρω», είπε ο Άντονι.