ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ωραίος ο Α.Σαμαράς χθες! Νόμιζες, ακούγοντάς τον, ότι διάβαζες τα ρεπορτάζ του pronews.gr. Welcome to the club!

«Πατριώτες για την Ευρώπη»: Ο Β.Όρμπαν ανακοίνωσε το σχηματισμό νέας συμμαχίας δεξιών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο

Σε συνεργασία με την Αυστρία και την Τσεχία

«Πατριώτες για την Ευρώπη»: Ο Β.Όρμπαν ανακοίνωσε το σχηματισμό νέας συμμαχίας δεξιών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο

Το  λαϊκοδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO) της Αυστρίας, το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και το τσέχικο κόμμα ANO με επικεφαλής τον Αντρέι Μπάμπις σχηματίζουν μια νέα συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να παρουσιάσουμε  αυτή τη νέα πλατφόρμα. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι αυτός είναι ο στόχος μας», είπε ο Όρμπαν στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό του FPO Χέρμπερτ Κικλ και τον Μπάμπις του ANO, καλώντας για υποστήριξη άλλων κομμάτων.

Η νέα συμμαχία έχει ονομαστεί «Πατριώτες για την Ευρώπη» και θα απαιτήσει την υποστήριξη κομμάτων από τουλάχιστον τέσσερις άλλες χώρες για να αναγνωριστεί ως επίσημη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – όπου δεξιές ομάδες έχουν σημειώσει κέρδη.

Χρειάζονται κόμματα από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σχηματίσουν επίσημα μια νέα πολιτική ομάδα.

‘Νέα εποχή’

«Μια νέα εποχή ξεκινά εδώ και η πρώτη, ίσως αποφασιστική στιγμή αυτής της νέας εποχής είναι η δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής παράταξης που θα αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική», είπε ο Όρμπαν.

Οι τρεις άνδρες υπέγραψαν ένα «πατριωτικό μανιφέστο», που υπόσχεται «ειρήνη, ασφάλεια και ανάπτυξη» αντί για «πόλεμο, μετανάστευση και στασιμότητα» που έφερε η «ελίτ των Βρυξελλών», σύμφωνα με τον Όρμπαν.

Το FPO του Kickl είναι μέρος της ομάδας Identity and Democracy, η οποία περιλαμβάνει επίσης η Εθνική Συσπείρωση   της Γαλλίας και την Λίγκα της Ιταλίας.

Το κεντρώο κίνημα ANO του πρώην πρωθυπουργού και ευρωσκεπτικιστή Μπάμπη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποχωρεί από το Renew Europe.

Τα τρία κόμματα είχαν τις ισχυρότερες επιδόσεις στις αντίστοιχες χώρες τους κατά τις εκλογές της ΕΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ το Fidesz παρέμεινε εκτός μεγαλύτερων ομάδων από τότε που χώρισε με το κυρίαρχο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) το 2021, το FPO είναι μέρος της πολιτικής ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία μαζί με το Κόμμα Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Ο ΑΝΩ δεν ανήκει σε καμία πολιτική ομάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.