Ο Εμανουέλ Μακρίν, είκοσι ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία εξακολουθεί να είναι το μεγάλο φαβορί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Ifop-Fiducial, ο απερχόμενος πρόεδρος συγκεντρώνει το 28% των ψήφων στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών (απώλεια 3 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ακολουθούμενος από την Μαρίν Λεπέν στο 18,5% (+0,5) και τον Ζαν Λικ Μελανσόν στο 14% (+2,5) που περνάει μπροστά από τον Ερίκ Ζεμούρ (12,5%, -0,5).

Η υποψήφια της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς των LR Βαλερί Πεκρές πέρασε στην 5η θέση με 10,5% των προθέσεων ψήφου (-0,5).

Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν εμφανίζεται να κερδίζει ανεξαρτήτως αντιπάλου. Θα κέρδιζε με 56% των ψήφων έναντι της Λεπέν, με 63% έναντι της Πεκρές ή του Μελανσόν και με 65% έναντι του Ζεμούρ.

Ο Μακρόν υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Σάντσεθ -Στην ατζέντα Ουκρανία και ενεργειακή κρίση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τη Δευτέρα στο Παρίσι τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Η συνάντηση έγινε προκειμένου να συζητήσουν «αποτελεσματικές λύσεις» για την αύξηση της τιμής της ενέργειας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενόψει και της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα είναι εν μέρει αφιερωμένη σε αυτό το θέμα.

Το θέμα είναι «να συγκλίνουμε προς την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων ώστε να περιορίσουμε την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, τις επιπτώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να βρούμε λύσεις για τη δημιουργία κοινών αποθεμάτων στην Ευρώπη και να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ανεφοδιασμού» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, υποδεχόμενος τον Σάντσεθ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η προτεραιότητα είναι «να προστατευθούν βραχυπρόθεσμα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και να μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα να αντέξουμε», διατηρώντας «την ενεργειακή ασφάλειά μας για τον επόμενο χειμώνα», πρόσθεσε.

Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής

Το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τις συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7, παρουσία και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Μακρόν πρόκειται στη συνέχεια να μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης με τον Μπάιντεν, τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ενώ αργότερα θα δεχθεί τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, χώρας που συνορεύει με τη Ρωσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Γερμανία έχει διαφωνήσει με την επιβολή εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.