ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός: «Πιθανό να εξαπολύσουμε ένα μεγάλο αεροπορικό πλήγμα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν»

Τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα για το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε η Τεχεράνη την Τρίτη

Πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός: «Πιθανό να εξαπολύσουμε ένα μεγάλο αεροπορικό πλήγμα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν»

Ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ ανέφερε ότι το Ισραήλ πιθανώς να εξαπολύσει ένα μεγάλο αεροπορικό πλήγμα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν και ίσως και μια συμβολική επίθεση σε στρατιωτικό στόχο, που συνδέεται με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα για το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε η Τεχεράνη την Τρίτη, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν, αλλά ορισμένοι έπεσε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και στρατιωτικές βάσεις.

«Πιστεύω ότι κανένα κυρίαρχο έθνος στη Γη δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια», είπε ο Μπαράκ, που είχε διατελέσει μεταξύ άλλων και υπουργός Άμυνας, υπουργός Εξωτερικών και γενικός επιτελάρχης του στρατού του Ισραήλ.

Το μοντέλο της πρόσφατης ισραηλινής επίθεσης κατά των Χούθι «δείχνει» ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ
Ο Μπαράκ είπε ότι το μοντέλο των ισραηλινών αντιποίνων έγινε ορατό στην επίθεση που εξαπέλυσαν ισραηλινά μαχητικά την Κυριακή κατά ελεγχόμενων από τους Χούθι πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και προβλητών στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης μετά την εκτόξευση από την υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική πολιτοφυλακή πυραύλων με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

«Νομίζω ότι ίσως δούμε κάτι τέτοιο. Ίσως είναι μια μεγάλη επίθεση και μπορεί να επαναληφθεί πάνω από μία φορά», δήλωσε ο Μπάρκα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε χθες Πέμπτη ότι συζητείται στην Ουάσιγκτον πιθανό ισραηλινό χτύπημα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Πάντως την Τετάρτη, μετά και τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπάιντεν εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Εχούντ Μπαράκ: Ένα ισραηλινό πλήγμα δεν θα καθυστερήσει σημαντικό το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Μπαράκ υπογράμμισε ότι στο Ισραήλ συζητείται ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά τόνισε ότι ακόμη και ένα τέτοιο χτύπημα δεν θα καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης καθώς έχει ήδη κάνει μεγάλα βήματα.

«Ορισμένοι σχολιαστές και ακόμη και άτομα εντός του τομέα Άμυνας του Ισραήλ έθεσαν το ερώτημα: Γιατί να μην πλήξουμε το πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα; Πριν από κάτι παραπάνω από μια δεκαετία ήμουν πιθανώς ο πιο ένθερμος υποστηρικτής μεταξύ των μελών της ισραηλινής ηγεσίας της ιδέας ότι άξιζε να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επειδή η υπήρχε όντως η δυνατότητα να τους καθυστερήσουμε για αρκετά χρόνια.

Αλλά αυτό δεν ισχύει τώρα, επειδή το Ιράν είναι στα πρόθυρα να γίνει πυρηνική δύναμη. Δεν έχουν ακόμη πυρηνικό όπλο – μπορεί να τους πάρει έναν χρόνο γι’ αυτό και ίσως και μια πενταετία για να αποκτήσουν ένα μικρό οπλοστάσιο. Αλλά πρακτικά μιλώντας δεν μπορείς εύκολα να τους καθυστερήσεις σημαντικά», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Πιθανά πλήγματα κατά στόχων που σχετίζονται με τα πυρηνικά του Ιράν

Bάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015 το Ιράν αποδέχτηκε αυστηρούς περιορισμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου και άλλα στοιχεία του προγράμματός του με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων, αλλά αυτή η συμφωνία καταρρέει σταθερά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Το Ιράν έχει τώρα ένα απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου που είναι 30 φορές υψηλότερο από το συμφωνημένο όριο του 2015, και εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα έως και 60%, η οποία όσον αφορά στην πρόσθετη επεξεργασία που απαιτείται, είναι πολύ κοντά στο 90% σχάσιμου υλικού πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015 h περίοδος που θα χρειαζόταν το Ιράν για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας ήταν τουλάχιστον ένας χρόνος. Τώρα είναι μερικές εβδομάδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ πιστεύει ότι υπάρχει πίεση εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου για τουλάχιστον κάποιο συμβολικό χτύπημα κατά του ιρανικού προγράμματος, παρόλο που ο Μπαράκ θεωρεί μάταιο ένα τέτοιο πλήγμα. «Μπορείς να προκαλέσεις κάποια ζημιά, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από μερικούς από τους σχεδιαστές ότι αξίζει τον κίνδυνο γιατί η εναλλακτική είναι να καθίσουν άπραγοι και να μην κάνουν τίποτα», είπε ο Μπαράκ. «Επομένως, πιθανότατα θα γίνει μια προσπάθεια να χτυπηθούν ορισμένοι στόχοι που σχετίζονται με τα πυρηνικά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.