Με τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, επισφραγίστηκε η επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα.

Οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε από την πλευρά του την ευχαρίστησή του για την προώθηση των σχέσεων στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί σε παλαιότερες επισκέψεις του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ και του πρωθυπουργού Λαπίντ.

Ακόμη, επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ορίσουν οι δύο χώρες πρεσβευτές (ως σήμερα είχαν εκπροσώπηση σε χαμηλότερο επίπεδο).

Τέλος, ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ τους, «στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των ευαισθησιών».

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», είχε αναφέρει νωρίτερα την Τετάρτη η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι, παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊισραηλινών σχέσεων, η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Επειτα από περισσότερο από μία δεκαετία έντασης στις σχέσεις του, το Ισραήλ και η Τουρκία εγκαινίασαν τους τελευταίους μήνες νέα περίοδο στις σχέσεις τους που χαρακτηρίσθηκε από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στην Αγκυρα τον Μάρτιο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε στην συνέχεια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ στο τέλος του Μαΐου στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προβάλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπήρξε δριμύς επικριτής της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με την Χαμάς, που ελέγχει και διοικεί την Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και το Τελ Αβίβ ξεκίνησε το 2010 με την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου που, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθυνόταν προς την Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τουρκία και Ισραήλ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και την Αγκυρα αντίστοιχα το 2018, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα ανάμεσα στην Γάζα και το ισραηλινό έδαφος κατά του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Τραμπ.