ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Πανηγυρική υποδοχή Αλ Σίσι στην Άγκυρα και τουρκοαιγυπτιακή στρατηγική σύμπλευση: Τι θα κάνει η Αθήνα; (βίντεο)

Το πρόβλημα για την Ελλάδα αποκτά υπαρξιακή μορφή

Πανηγυρική υποδοχή Αλ Σίσι στην Άγκυρα και τουρκοαιγυπτιακή στρατηγική σύμπλευση: Τι θα κάνει η Αθήνα; (βίντεο)

Mε λαμπρότητα υποδέχθηκε την Τετάρτη (4/9) στην Άγκυρα τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία επισφραγίστηκε με μία σειρά συμφωνιών που υπογράφηκαν.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι πλέον υπαρξιακό: Η Αίγυπτος με πολύ προσπάθεια και λόγω γεωστρατηγικών ανακατατάξεων είχε έλθει πιο κοντά στην Ελλάδα και είχε απομακρυνθεί από την Τουρκία τα τελευταία 12 χρόνια.

Η Αίγυπτος ποτέ δεν ήταν κοντά στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Είτε ως τουρκική κτήση (ο ρόλος των Αιγύπτιων στην ελληνική επανάσταση παρολίγο να καταστεί καθοριστικός), αλλά ούτε και στα νεότερα χρόνια, μεταπολεμικά επί Νάσερ: Ερήμωσε η περιθωριοποίησε την ελληνική παροικία ο Αίγυπτιος εθνικιστής ηγέτης.

Μια παροικία που μετρούσε ζωή από την εποχή του πρώτου αποικισμού των Αθηναίων και έγινε ελληνικό κράτος επί Μεγάλου Αλεξάνδρου και Πτολεμαίων, ουσιαστικά χάθηκε στην νασερική Αίγυπτο.

Η ανατροπές που έφερε η Αραβική Άνοιξη το 2010, η ανατροπή του φιλότουρκου Μόρσι και η έλευση του αλ Σίσι που ενεργητικά αντέδρασε στην τουρκική επιρροή των Αδελφών Μουσουλμάνων, τελικά αποδεικνύονται ένα «μικρό διάλειμμα». 

Η Αίγυπτος «μέτρησε και έκρινε» την ελληνική παρουσία σε πολλές περιπτώσεις με καθοριστικότερη όλων την αδυναμία της Αθήνας να αντιδράσει στην Λιβύη, το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ, «πολιτική του παρατηρητή» στην τρίμηνης διάρκειας έρευνα του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τέλος προτίμησε την προσέγγιση με τον δυνατό.

Εδώ τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα είναι τεράστια και θα τα βρει η Αθήνα «μπροστά της» πολύ σύντομα.

Ο Αλ Σίσι πραγματοποίησε μια ιστορική επίσκεψη στην Τουρκία, έπειτα από 12 χρόνια έντασης και έντονων διαφωνιών.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν εκ νέου 7 μήνες την πρώτη τους συνάντηση μετά και υπέγραψαν συνολικά 17 συμφωνίες συνεργασίας.

Μετά τι συνομιλίες που είχαν οι Ερντογάν – Σίσι και την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου, ακολούθησε η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε νέα καμπή μετά την επίσκεψή του στο Κάιρο.

«Η επίσκεψή μου στο Κάιρο ήταν μια νέα καμπή στις σχέσεις μας.

Έκτοτε, κρατήσαμε τον διάλογο και την συνεργασία μας στο υψηλότερο επίπεδο.

Ήμασταν πάντα σε στενή διαβούλευση για θέματα που αφορούν στην περιοχή μας.

Προχωράμε ακόμη περισσότερο την αναπτυσσόμενη συνεργασία μας σε κάθε τομέα με την επίσκεψη του αγαπητού μου αδελφού.

Έχουμε κοινή ιστορία και στενούς δεσμούς φιλίας με την Αίγυπτο, που χρονολογούνται αιώνες πίσω.

Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων.

Είμαστε δύο αρχαίες χώρες που υπήρξαν το λίκνο των πολιτισμών που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη ιστορία.

Ενισχύουμε συνεχώς τις βαθιά ριζωμένες και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας μέσω των κοινών μας προσπαθειών» δήλωσε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να αυξηθεί στα 15 δισ. δολάρια το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών ενώ έστειλε μήνυμα για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.

Από την πλευρά του Αλ Σίσι δήλωσε:

«Αυτή η επίσκεψη είναι μια ένδειξη ότι οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Υπάρχει κοινή ιστορία και πολλοί κοινοί παρονομαστές που ενώνουν την Τουρκία και την Αίγυπτο».

Για το Παλαιστινιακό ανέφερε:

«Ως Τουρκία και Αίγυπτος, τονίσαμε την άμεση καθιέρωση εκεχειρίας, τον τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων στη Δυτική Όχθη και την πραγματοποίηση του δικαιώματος της Παλαιστίνης να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το συντομότερο».

Όσον αφορά στη Λιβύη, ο Αλ Σίσι είπε ότι είναι σημαντικό να γίνουν τόσο οι προεδρικές όσο και οι βουλευτικές εκλογές, να εδραιωθεί η ασφάλεια στη χώρας και να αποχωρήσουν οι παράνομες ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

O Aλ Σίσι δήλωσε επίσης ότι συμφωνούν με τον Τούρκο ομόλογό του για την ανάγκη προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Σομαλίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.