Σε «τεχνητή χρεωκοπία» θέλουν να ωθήσουν τη Ρωσία χώρες της Δύσεις με τις κυρώσεις στα αποθεματικά της κεντρικής της τράπεζας, υποστηρίζει ο Ρώσος Υ[ΟΙΚ Άντον Σιλουάνοφ.
«Το πάγωμα των λογαριασμών της Τράπεζας της Ρωσίας και της ρωσικής κυβέρνησης σε ξένο συνάλλαγμα μπορεί να εκληφθεί ως επιθυμία ενός αριθμού ξένων κρατών να οργανώσουν μια τεχνητή χρεοκοπία χωρίς πραγματική οικονομική βάση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σιλουάνοφ.
Αρκετές τράπεζες της Ρωσίας έχουν αποκλειστεί από το σύστημα SWIFT, μεταξύ άλλων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει χάσει ήδη πρόσβαση σε σχεδόν τα μισά αποθέματά της και διαβλέπει μεγαλύτερους κινδύνους στο θησαυροφυλάκιο με το οποίο χρηματοδοτεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον πόλεμο λόγω της εντεινόμενης πίεσης της Δύσης στην Κίνα, είπε ο Ρώσος ΥΠ Οικ.
Η Ρωσία έχασε την πρόσβαση στα μισά συναλλαγματικά της αποθέματα
«Ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων μας είναι περίπου 640 δισεκατομμύρια δολάρια και περίπου 300 δισεκατομμύρια εξ’ αυτών δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε τώρα», δήλωσε σε τηλεο0πτική του συνέντευξη. «Βλέπουμε τι πίεση ασκούν δυτικές χώρες στην Κίνα» για να περιορίσουν την πρόσβαση σε αποθέματα σε γιουάν, είπε. «Αλλά θεωρώ ότι οι εταιρικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα μας επιτρέψουν όχι μόνον να τα διατηρήσουμε, αλλά και να τα επεκτείνουμε», πρόσθεσε.
Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας επιβλήθηκε ως μέρος μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα για την επέμβαση στην Ουκρανία, που διανύει την τρίτη εβδομάδα. Τα στοιχεία της ίδιας της Ρωσίας που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο δείχνουν ότι 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά διατηρούνταν σε δολάρια ΗΠΑ τον Ιούνιο, που ήταν το 16,4% του συνολικού αποθέματος μετρητών εκείνη την εποχή. Οι συμμετοχές σε ευρώ ήταν 32,2% και σε γιουάν στα 13,1% στα τέλη Ιουνίου 2021. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία θεωρείται στρατηγικός εταίρος, παρά την έξοδο από πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες.
Η Ρωσία θα ξεπληρώνει χρέη της σε ρούβλια
Όπως είπε ο Σιλουανοφ, η Ρωσία θα αποπληρώνει χρέη της σε ρούβλια, μέχρις ότου βγουν από τον πάγο τα αποθέματά της. Η Τράπεζα της Ρωσίας έθεσε σε ισχύ capital controls όταν ξένες κυβερνήσεις πάγωσαν τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, φέρνοντας πιο κοντά το φάσμα της πρώτης κρατικής χρεοκοπίας για τη χώρα από το 1998.
Το τίμημα από τις κυρώσεις που πληρώνει η Ρωσία εσωτερικά είναι ήδη συγκρίσιμο με τις χειρότερες περιόδους της ρωσικής οικονομίας στις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια οικονομία που βρισκόταν σε τροχιά ανάκαμψης φέτος, αντιστράφηκε σε λίγες μέρες. Η αρχική πρόβλεψη του Bloomberg Economics είναι ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας για ολόκληρο το έτος θα υποχωρήσει περίπου κατά 9% το 2022.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα διατηρήσει κλειστό το χρηματιστήριο της Μόσχας τουλάχιστον μέχρι τις 18 Μαρτίου με στόχο την προστασία εγχώριων επενδυτών από τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Ο Ρώσος υπ ΟΙΚ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στις τράπεζες της χώρας που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.
Γάλλος υπουργός: Έρχονται κι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία
Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον επιβεβαίωσε ότι επίκειται νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο BFMTV/RMC, ο Μπον είπε ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «απαγόρευση εξαγωγής πολυτελών προϊόντων που θα πλήξουν τους ολιγάρχες» και ότι η Ρωσία θα χάσει εμπορικά της προνόμια στον ΠΟΕ. Όπως ανέφερε το POLITICO, η κατάργηση των εμπορικών προνομίων στον ΠΟΕ θα ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα συμβολικό πρώτο βήμα προτού η Ρωσία αντιμετωπίσει αυστηρότερες κυρώσεις καθώς στο τραπέζι υπάρχει και απαγόρευση εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου. «Οι κυρώσεις πιθανότατα θα αποφασιστούν νομικά σήμερα […] για εφαρμογή τις επόμενες ή δύο ημέρες», είπε ο Μπον προσθέτοντας ότι πιθανές και άλλες κυρώσεις, «αλλά δεν τις σχολιάζουμε γιατί είναι επίσης μέρος μιας μορφής αποτροπής και επομένως μια απαραίτητη ασάφεια απέναντι στη Ρωσία».
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο συνάδελφός του, ΥΠ ΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ, η Γαλλία θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «αρκετές δεκάδες» επιπλέον ονόματα του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να προστεθούν στον κατάλογο αυτών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε αντίδραση για την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. «Θα μεταβιβάσουμε αρκετές δεκάδες ονόματα προσώπων της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων”, δήλωσε ο υπουργός στο ειδησεογραφικό δίκτυο LCI, πριν από τις συνόδους που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Οι γαλλικές υπηρεσίες παροχής χρηματοοικονομικών πληροφοριών έχουν εντοπίσει ότι τα πρόσωπα αυτά ή συγγενείς τους έχουν περιουσιακά στοιχεία στη Γαλλία, πρόσθεσε.
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που πρόσκεινται στο καθεστώς της Μόσχας μετά την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία και έχει θέσει σε ισχύ οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που έχουν προκαλέσει κατάρρευση του ρουβλίου.
Η G7 και η ΕΕ ανακοίνωσαν επίσης την Παρασκευή ότι προτίθενται να απαγορεύσουν την εξαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία ή ακόμη να αποκλείσουν την Μόσχα από τη ρήτρα του μάλλον ευνούμενου κράτους που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών τελωνειακών δασμών.
«Καταφέρουμε πλήγματα στη ρωσική οικονομία», «στιβαρά» πλήγματα, σημείωσε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», για να ενισχυθούν οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.