Με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνομίλησε σήμερα (22/10) ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. 

Ο Τζινπίνγκ τού είπε ότι η διεθνής κατάσταση κυριαρχείται από χάος αλλά ότι η στρατηγική εταιρική σχέση του Πεκίνου με την Μόσχα είναι μια δύναμη σταθερότητας εν μέσω των πιο σημαντικών αλλαγών που έχουν υπάρξει σ’ αυτόν τον αιώνα.

Οι Σι και Πούτιν κατά την συνάντηση τους τον Μάιο υποσχέθηκαν μια «νέα εποχή» εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο ισχυρότερων αντιπάλων των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες χαρακτήρισαν επιθετικό ηγεμόνα του Ψυχρού Πολέμου που σπέρνει χάος σε όλο τον κόσμο.

«Η φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας θα συνεχισθεί για γενεές»

Επί του παρόντος, ο κόσμος υφίσταται αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και εκατό χρόνια, η διεθνής κατάσταση είναι συνυφασμένη με το χάος», δήλωσε ο Σι στον Πούτιν στη ρωσική πόλη Καζάν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των BRICS. «Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας θα συνεχισθεί για γενεές και η υπευθυνότητα των μεγάλων χωρών για τους λαούς τους δεν θα αλλάξει».

Ο Πούτιν αποκάλεσε τον Σι «αγαπητό φίλο» και δήλωσε ότι η εταιρική σχέση με την Κίνα αποτελεί δύναμη σταθερότητας στον κόσμο.

«Η Ρωσο-κινεζική συνεργασία σε παγκόσμια θέματα είναι ένας από τους σημαντικούς σταθεροποιητικούς παράγοντες στην παγκόσμια σκηνή», είπε ο Πούτιν

«Επιδιώκουμε την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας σε όλες τις πολυμερείς πλατφόρμες προκειμένου να διασφαλίσουμε την παγκόσμια ασφάλεια και μια δίκαι παγκόσμια τάξη».

Ο Σι είπε ότι η συνεργασία στην ομάδα των BRICKS είναι «η πιο σημαντική πλατφόρμα για την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της αναδυόμενης αγοράς και των αναπτυσσόμενων χωρών στον κόσμο σήμερα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι είναι «μια βασική δύναμη για την προώθηση της υλοποίησης της ισότιμης και ομαλής παγκόσμιας πολυπολικότητας, καθώς και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης χωρίς αποκλεισμούς και ανοχή».