Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο πως συμφώνησε με τους Κινέζους ηγέτες για την ανάγκη να “σταθεροποιηθούν” οι σχέσεις των δύο χωρών.
“Σε όλες τις συναντήσεις επέμεινα ότι οι απευθείας επαφές και η διαρκής επικοινωνία στο υψηλότερο επίπεδο θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούμε τις διαφορές με υπεύθυνο τρόπο και να φροντίσουμε ώστε ο ανταγωνισμός να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση”, είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις.
“Άκουσα το ίδιο πράγμα εκ μέρους των Κινέζων ομολόγων μου. Συμφωνούμε για την ανάγκη να σταθεροποιήσουμε τις σχέσεις μας”.
Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ περιμένουν και άλλες επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα τις ερχόμενες εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ θα επισκεφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από πρόσκληση του Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε εξάλλου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν συνείδηση της πρόκλησης που θέτει η Κίνα, η οποία θεωρείται από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ως ο μεγαλύτερος πιθανός αντίπαλος των ΗΠΑ.
“Δεν έχουμε αυταπάτες για τις προκλήσεις που αντιπροσωπεύει η διαχείριση αυτής της σχέσης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία είμαστε σε βαθιά –αν όχι σφοδρή– διαφωνία”, υπογράμμισε.
Το θέμα της Ταϊβάν παραμένει ένα από τα κύρια σημεία τριβής των διμερών σχέσεων, καθώς το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ενισχύει τις σχέσεις της με το νησί, το οποίο διεκδικεί η Κίνα, παραβιάζοντας δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο παρελθόν.
Όμως ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
“Την ίδια στιγμή, είμαστε, όπως και πολλοί άλλοι, βαθιά ανήσυχοι εξαιτίας ορισμένων προκλήσεων στις οποίες προέβη η Κίνα τα τελευταία χρόνια, από το 2016” στο στενό της Ταϊβάν, δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε επίσης πως η Κίνα ανανέωσε την υπόσχεσή της να μην στείλει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
“Εμείς, όπως και άλλες χώρες, λάβαμε τη διαβεβαίωση εκ μέρους της Κίνας ότι δεν παρέχει και δεν θα παράσχει φονική βοήθεια στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία”, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έπειτα από συνομιλίες δύο ημερών στην κινεζική πρωτεύουσα.
“Δεν έχουμε αποδείξεις που να αντιβαίνουν σε αυτό. Αυτό που εξακολουθεί να μας ανησυχεί, αντίθετα, είναι η πιθανότητα κινεζικές επιχειρήσεις να παράσχουν τεχνολογία στη Ρωσία την οποία η τελευταία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει την επίθεσή της στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.
“Ζητήσαμε από την κινεζική κυβέρνηση να επαγρυπνεί για το θέμα αυτό”.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως οι υποσχέσεις του Πεκίνου υλοποιήθηκαν “τις τελευταίες εβδομάδες” και όχι μόνο με την ευκαιρία της επίσκεψής του.
Τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον εξέφρασε δημόσια την ανησυχία της για το ενδεχόμενο παράδοσης όπλων από την Κίνα στη Ρωσία για να τη βοηθήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δηλώνοντας ουδέτερη στον πόλεμο, η Κίνα ζητεί σεβασμό της ανεξαρτησίας των χωρών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, όμως δεν έχει καταδικάσει δημόσια τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή.