«Βολές» κατά της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη και συγκεκριμένα κατά του πρωθυπουργού, κατά της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και κατά του Νίκου Δένδια, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, για τη στάση της χώρας μας στην ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών αναρωτήθηκε αν η απόφαση να απέχει η Ελλάδα από την ψηφοφορία, πάρθηκε από τον Μητσοτάκη και την Κατερίνα Σεκαλλαροπούλου ή αν ήταν αυθαίρετη απόφαση του Νίκου Δένδια.
«Μήπως πρόκειται για απόφαση του Μητσοτάκη και της Προέδρου ή για μία αυθαίρετη απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών και του Δένδια; Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε δίκαιοι στις σχέσεις μας. Γιατί; Ξέρετε, δεν είναι εύκολο να βγει κανείς και να πει, όπως έκανε ο Πρόεδρος Βούτσιτς, όπως είπα και εγώ, ότι σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας στη στεριά, τη θάλασσα και στον αέρα. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία. Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, αλλά γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα ήταν σωστό αν εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας τότε και οι αποφάσεις της να ευθυγραμμίζονται με αυτή τη θέση» δήλωσε ο Σέρβος ΥΠΕΞ.
Και άφησε ξεκάθαρες αιχμές για τη στάση του Μητσοτάκη που έχει καταφέρει να διαλύσει τις σχέσεις της Ελλάδας με παραδοσιακούς συμμάχους της: «Τον Νοέμβριο του 2018 ο Τσίπρας έδωσε εντολή η Ελλάδα να ψηφίσει κατά της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ.Τι μας εκπλήσσει; Εάν ο Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός, που έχει ιστορικούς δεσμούς με το σερβικό λαό, θα σας θυμίσω ότι ένας δρόμος του Βελιγραδίου φέρει το όνομα του μακρινού του συγγενή, του Ελευθέριου Βενιζέλου, λέει ότι η θέση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη, εάν η Πρόεδρος λέει ότι η θέση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη, δεν μπορώ να πιστέψω ότι τώρα μπορεί να μεταβληθεί. Εάν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Ελλάδας τότε κάποιος θα πρέπει να μας ενημερώσει σχετικά».
Να θυμίσουμε ότι η Σερβία κατηγόρησε για το ψήφισμα το ΣτΕ ότι παραβίασε τις διαδικασίες για την αποδοχή της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου και δεσμεύτηκε να αλλάξει στάση απέναντι στην Ουκρανία για την αποχή της από την ψηφοφορία, καθώς και σε άλλες χώρες που δεν ακολούθησαν τη γραμμή της.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Σλοβακία, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008, αλλά αποφάσισαν να μείνουν εκτός της κρίσιμης ψηφοφορίας.