Η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Λίντα Ζερβάκη φέρεται να έχει λάβει αμοιβή από την καγκελαρία, για συνέντευξή της με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ψηφιακή τεχνολογία.
Επρόκειτο για την «κάλυψη των εξόδων» της δημοσιογράφου και της ομάδας της, απαντά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Tageszeitung, η κυρία Ζερβάκη έλαβε το 2022 1130,50 ευρώ από την καγκελαρία, ενώ είχε ήδη δεχθεί κριτική και για το γεγονός ότι δεν υπέβαλε τις «δύσκολες» ερωτήσεις στον κ. Σολτς, παρότι η Γερμανία θεωρείται ότι έχει μείνει πολύ πίσω στην ψηφιακή μετάβαση.
Ein Interview mit Olaf #Scholz auf einer Digitalmesse sorgt für Kritik. Einem Medienbericht zufolge entschied das Kanzleramt, wer die Fragen stellt. Nun berichtet die »taz«: Es floss auch Geld.https://t.co/zdzejGN5br
— DER SPIEGEL (@derspiegel) February 27, 2023
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ήταν ο ίδιος ο καγκελάριος ο οποίος επέλεξε τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο. «Δεν υπήρξε καμία σαφής δήλωση από τον καγκελάριο ούτε κάποια κριτική στη συνέχεια από την κυρία Ζερβάκη», γράφει η TAZ και επισημαίνει ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης «re:publica – Φεστιβάλ για την Ψηφιακή Κοινωνία», είχαν διαφορετική άποψη για τον συντονισμό της συνέντευξης, ωστόσο υπαναχώρησαν μπροστά στο ενδεχόμενο ακύρωσης και τελικά δέχθηκαν τους όρους της καγκελαρίας.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η Λίντα Ζεβάκη προσπάθησε να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση του θέματος.
Η μάνατζερ της Λίντας Ζερβάκη, Άνζα Ζαϊντενστούκερ, κατέθεσε ενόρκως στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου, όπου υποστήριξε ότι η δημοσιογράφος δεν έλαβε αμοιβή, αλλά «κάλυψη του κόστους του συντονισμού» της συνέντευξης. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιο ακριβώς ήταν αυτό το κόστος, καθώς η ίδια είχε δηλώσει ότι τα έξοδα μετακίνησης είχαν καλυφθεί από τον εργοδότη της δημοσιογράφου, τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ProSieben.
H πλευρά της re:publica διευκρίνισε πάντως ότι οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις τους δεν λαμβάνουν αμοιβή.
Μετά τα επίμαχα δημοσιεύματα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στην Bundestag υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, στην οποία διατυπώνει το ερώτημα, εάν η επιλογή της κυρίας Ζερβάκη έγινε από την καγκελαρία και, αν ναι, για ποιον λόγο αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά παρουσιάστηκε η συνέντευξη ως «ανεξάρτητη δημοσιογραφική δραστηριότητα».
Η Κ.Ο της AfD ερωτά ακόμη εάν η κυβέρνηση έχει καταβάλει χρήματα στη δημοσιογράφο.