Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ επισκέπτεται σήμερα Τρίτη, την Αθήνα, με φόντο την εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.
Συγκεκριμένα, η Βικτόρια Νούλαντ φτάνει σήμερα το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα, σε μία περιοδεία που περιλαμβάνει σταθμούς όπως, η Άγκυρα, η Λευκωσία, το Βερολίνο και το Παρίσι.
Βικτόρια Νούλαντ: Στην ατζέντα της επίσκεψης στην Αθήνα η κρίση στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση
Η περιοδεία της Βικτόρια Νούλαντ θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις 2 έως τις 9 Απριλίου και αποτελεί μέρος μίας προσπάθειας του Στείτ Ντιπάρτμεντ να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, ενάντια στη Ρωσία. Η υφυπουργός Εξωτερικών θα φτάσει στην Αθήνα, συνοδεία από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και του Πενταγώνου.
Σήμερα, Τρίτη η Βικτόρια Νούλαντ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον Νίκο Δένδια στον υπουργείο Εξωτερικών και τέλος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφορμή της επίσκεψης της Νούλαντ, σύμφωνα με επίσημες και ανεπίσημες πηγές, είναι η επέμβαση στην Ουκρανία, οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, η Νούλαντ αναμένεται να διαμηνύσει κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, πως η Ελλάδα είναι αναγκαίο να στηρίξει περαιτέρω τις νατοϊκές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη, στέλνοντας στρατιωτικό υλικό και προσωπικό. Η Νούλαντ, αναμένεται να τονίσει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση, επισημαίνοντας την στρατηγική σημασίας της Αλεξανδρούπολης ως «αιμοδότη» των συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται λίγα μόλις μίλια από τις συμμαχικές χώρες Ρουμανία και Βουλγαρία.
Η επίσκεψη της Νούλαντ στην Αθήνα ως ευκαιρία για να συζητηθούν τα ενεργειακά δεδομένα στην Αν. Μεσόγειο
Από ελληνικής πλευράς, η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να συζητηθούν τα ενεργειακά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο για τον αγωγό EastMed. Παράλληλα, την Αθήνα απασχολεί οι συζητήσεις για ένταξη της Τουρκίας στην εξίσωση της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η πιθανότητα σύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος το κόστος του αντίκτυπου των κυρώσεων κατά της Ρωσία σε ότι αφορά την ενέργεια, που πληρώνει η χώρα μας, σε σχέση με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που κρατάει ουδέτερη στάση και ίσες αποστάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.