ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου είναι το νέο "Oruc Reis" για όποιον δεν το έχει καταλάβει...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Στο 43% η αντιπολεμική πτέρυγα στην Γερμανία – Πρώτο το SPD στο Βρανδεμβούργο – Διαλύθηκαν Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι

Μόλις στο 1 με 1,5% το προβάδισμα του SPD έναντι του AfD

Στο 43% η αντιπολεμική πτέρυγα στην Γερμανία – Πρώτο το SPD στο Βρανδεμβούργο – Διαλύθηκαν Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι

«Το κόμμα του Καγκελάριου κέρδισε αλλά ο Καγκελάριος έχασε». Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τις εκλογές του κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπως σχολιάζει το Spiegel.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα  (SPD) του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς  ήρθε μεν πρώτο αλλά με εξαιρετικά βραχεία κεφαλή από την δεύτερη «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Δεν είναι όμως τόσο πολύ η νίκη του SPD με ποσοστό περί το +/- 31% σε ένα «παραδοσιακό κάστρο» των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία ούτως ή άλλως δεν πιστώνεται στον Σολτς αλλά στον πρωθυπουργό του κρατιδίου τον επίσης Σοσιαλδημοκράτη  Ντίτμαρ Βόιντκε, όσο τα ποσοστά που έλαβαν τόσο το AfD που πλησιάζει αν δεν έχει ξεπεράσει το 30% όσο και η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), η οποία φθάνει στο 13,1%.

Η συμμαχία που ιδρύθηκε στον Σεπτέμβριο του 2023 ιδρύθηκε ως πολιτικός σύνδεσμος από μέλη της Αριστεράς με επικεφαλής την Ζάρα Βάγκενκνεχτ και οι θέσεις του κόμματος είναι κατά της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και του AfD.

Και τα δύο αυτά  κόμματα, που οι θέσεις τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία συγκλίνουν συγκεντρώνουν σχεδόν το 43% αν όχι περισσότερο της λαϊκής ψήφου στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το αντιπολεμικό κίνημα στην Γερμανία  μεγαλώνει μέρα με τη μέρα παρά την ασθενική  νίκη του SPD.

Συγκεκριμένα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) προηγείται με ποσοστό 31,1% και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να ακολουθεί με 29,6 έως 30% (+6,1 από τις εκλογές του 2019).

Τη μάχη για την τρίτη θέση φαίνεται ότι κερδίζει η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), η οποία φθάνει στο 13,1%, αφήνοντας τέταρτο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 12,1% (-3,5), το οποίο καταρρέει φέρνοτνας τα χαμηλότερα ποσοστά από το 1946.

Στην κατάρρευση του CDU «συνοδοιπόροι» είναι οι  Πράσινοι οι οποίοι δεν μπαίνουν καν στην τοπική βουλή, καθώς κινούνται στο 4,6% (-6,2), διαγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό. ενώ σε συρρίκνωση των ποσοστών της Αριστεράς στο 2,9% (-7,8) φαίνεται ότι οδήγησε η αποχώρηση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ και η ίδρυση του δικού της κόμματος.

Ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση της αποψινής αναμέτρησης και έκανε λόγο για «πολλή δουλειά» πίσω από την επιτυχία της παράταξής του.

Ο ίδιος, εξαιρετικά δημοφιλής στο Βρανδεμβούργο, είχε δηλώσει προεκλογικά ότι, εάν το SPD έχανε, ο ίδιος θα αποχωρούσε.

«Όποιος θέλει Βόιντκε, ψηφίζει SPD», ήταν το σύνθημα της εκστρατείας του και η αντίπαλός του Αλίς Βάιντελ από την AfD υποστήριξε ότι τελικά το SPD έλαβε ψήφους και από υποστηρικτές άλλων κομμάτων, όπως π.χ. των Πρασίνων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.