ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ και η Κίνα: Κατηγορούν το Πεκίνο για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές

Η δημιουργία εχθρών από την κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει σταματημό. Μετά την Ρωσία, ήρθε η σειρά της Κίνας

Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ και η Κίνα: Κατηγορούν το Πεκίνο για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές

Aξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ανέφερε, σήμερα Παρασκευή (6/9), πως η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα προσπαθούν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η Ρωσία είναι ο πιο ενεργός ξένος αντίπαλος που προσπαθεί να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ενώ η Κίνα επικεντρώνεται περισσότερο στο να επηρεάσει την εκλογή τοπικών αξιωματούχων -πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι το Ιράν είναι πιο ενεργό από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους, καθώς εντατικοποίησε τις προσπάθειές του να επηρεάσει τους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών και των εκλογών στο Κογκρέσο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μυστικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις ιδιωτικές προειδοποιήσεις σε στόχους ξένης επιρροής, πρόσθεσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους.

ΗΠΑ: Η χλεύη από το RT και το «βέρτιγκο» για τον ρόλο της Κίνας

Η ενημέρωση ακολούθησε την απαγγελία κατηγοριών από τις Αρχές των ΗΠΑ, την Τετάρτη (4/9), για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εναντίον δύο στελεχών του ρωσικού κρατικού δικτύου RT, σε μια «προσπάθεια επηρεασμού των αμερικανικών προεδρικών εκλογών».

Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι οι δύο υπάλληλοι χρησιμοποίησαν εταιρείες-«φαντάσματα» και ψεύτικα προφίλ, για να χορηγήσουν 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια άγνωστη εταιρεία με έδρα το Τενεσί, προκειμένου να δημιουργήσει διαδικτυακά βίντεο με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Επίσης, τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ενέργειες με στόχο το RT, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας σύνταξης του δικτύου Μαργκαρίτα Σιμονιάν.

Από την πλευρά τους, επιτελείς του RT απάντησαν στις κατηγορίες την Τετάρτη (4/9) με δηκτικό τρόπο, δηλώνοντας στο Reuters:

«Τρία πράγματα είναι σίγουρα στη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και η εμπλοκή του RT στις εκλογές των ΗΠΑ».

Πάντως, όσον αφορά την εμπλοκή της κυβέρνησης του Πεκίνου φαίνεται να υπάρχουν διφορούμενες απόψεις εντός ΗΠΑ, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν πιστεύουν πως η Κίνα επιδιώκει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Η Ρωσία ετοιμάζει αντίποινα για τις διώξεις των στελεχών του RT

Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν έχουν αρνηθεί σταθερά οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τη δίωξη στους υπαλλήλους του RT «κυνήγι μαγισσών».

Όπως τόνισε, η κίνηση αυτή έχει στόχο να φοβίσει τον αμερικανικό πληθυσμό.

«Όταν οι Αρχές καταφεύγουν σε τέτοιους πρωτόγονους τρόπους για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, αυτό είναι παρακμή των “φιλελεύθερων δημοκρατιών”», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «θα υπάρξει απάντηση».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι κινήσεις αυτές των ΗΠΑ εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που αποσκοπεί στην εξάλειψη οποιασδήποτε αντίθετης φωνής από το παγκόσμιο τοπίο των ΜΜΕ και στην αναμόχλευση φόβων στους Αμερικανούς ψηφοφόρους σε σχέση με τη Ρωσία ως ένα «μυθικό» εξωτερικό εχθρό.

«Προειδοποιούμε ότι οι απόπειρες απέλασης Ρώσων δημοσιογράφων από την επικράτεια των ΗΠΑ, η δημιουργία απαράδεκτων συνθηκών για την εργασία τους ή οποιαδήποτε άλλη μορφή παρεμπόδισης των δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των εργαλείων έκδοσης βίζας, θα αποτελέσουν τη βάση για τη λήψη συμμετρικών και/ή ασύμμετρων μέτρων αντιποίνων κατά των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

«Κάτι influencers της συμφοράς και μία εταιρεία του Τενεσί απειλούν τον Λευκό Οίκο»

Σύμφωνα, με τον Guardian, τρεις «influencers», δήλωσαν «θύματα» της υποτιθέμενης ρωσικής παραπληροφόρησης.

Πρόκειται για τους Τιμ Πουλ (Tim Pool), Ντέιβ Ρούμιν (Dave Rubin) και Μπένι Τζόνσον (Benny Johnson), οι οποίοι έκαναν δηλώσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς για μηνύματα υπέρ των συμφερόντων και της ατζέντας της Μόσχας, μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το κατηγορητήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν κατονομάζει την εταιρεία, αλλά την περιγράφει ως μια εταιρεία δημιουργίας περιεχομένου με έδρα το Τενεσί, με έξι σχολιαστές και με ιστότοπο που αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα δίκτυο ετερόδοξων σχολιαστών που εστιάζουν σε δυτικά πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα».

Με βάση την περιγαφή πρόκειται για την Tenet Media, μια διαδικτυακή εταιρεία που φιλοξενεί βίντεο από συντηρητικούς «influencers», όπως ο Tim Pool, ο Benny Johnson και άλλοι.

Η εταιρεία προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος και δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα μεγάλων μέσων ενημέρωσης για σχολιασμό.

Στις εκπομπές της Tenet Media τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί συντηρητικοί καλεσμένοι υψηλού προφίλ, όπως η νύφη του Ντόναλντ Τραμπ και συμπρόεδρος του RNC, Λάρα Τραμπ, ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Βιβέκ Ραμασουάμι, καθώς και η υποψήφια γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, Κάρι Λέικ.

«Η εταιρεία δεν αποκάλυψε ποτέ στους influencers -ή στα εκατομμύρια των οπαδών τους- τους δεσμούς της με την [ρωσική κρατική εταιρεία μέσων ενημέρωσης] RT και τη ρωσική κυβέρνηση», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ.

Το υπουργείο, πάντως, περιέγραψε το κατηγορητήριο ως την πιο σαρωτική προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρηση για τις εκλογές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συγκεκριμένη εταιρεία δημοσίευσε βίντεο στα αγγλικά σε πολλά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των TikTok, Instagram, X και YouTube.

Ο Pool, podcaster με περισσότερους από 2 εκατομμύρια followers στο X, δήλωσε πως «αν αυτοί οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθινοί, τόσο εγώ όσο και οι άλλες προσωπικότητες και σχολιαστές εξαπατήθηκαν και είναι θύματα».

Το «τρολάρισμα» Πούτιν για τις εκλογές στις ΗΠΑ: Θέλω Κάμαλα, γιατί έχει ωραίο γέλιο

Στη δίωξη των στελεχών του RT πήρε θέση και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με ένα φαινομενικά ειρωνικό σχόλιο από το Βλαδιβοστόκ, λέγοντας ότι το Κρεμλίνο θα προτιμούσε να κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, και πως τώρα προτιμά να κερδίσει η Κάμαλα Χάρις.

«Το δηλητηριώδες γέλιο της είναι ένας λόγος για να την προτιμήσει κανείς έναντι του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το Reuters.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος, προτού ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, πως τον προτιμούσε από τον Τραμπ, επειδή ο Δημοκρατικός -τότε- υποψήφιος είναι ένας πιο προβλέψιμος και «παλαιάς σχολής» πολιτικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην ομόλογός του είχε επιβάλει πολλές «κυρώσεις και περιορισμούς» σε βάρος της Μόσχας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.