Η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία τη Δευτέρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
https://twitter.com/AlertaNews24/status/1592095509107412994?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1592095509107412994%7Ctwgr%5Ef17bd0ad8f843f694b95b26ef0e3aef837bf752b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1307058%2Fbaiden-se-si-tzinping-na-epilusoume-me-upeuthunotita-tis-diafores-mas%2F
Οι συνομιλίες των δυο ηγετών σηματοδότησαν την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ τους από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν από κοντά ήταν το 2015 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Μπάιντεν τόνισε πως Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να επιλύσουν τις διαφορές τους. «Ο κόσμος περιμένει από εμάς να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων» σχολίασε.
«Δεσμεύομαι να διατηρήσω ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ μας, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και των κυβερνήσεών μας σε όλους τους τομείς, επειδή οι δύο χώρες μας έχουν τόσα πολλά που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Ως ηγέτες των δύο εθνών, μοιραζόμαστε την ευθύνη να δείξουμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους, να αποτρέψουν να μετατραπεί ο ανταγωνισμός σε σύγκρουση και να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε σε επείγοντα, παγκόσμια ζητήματα» ήταν το σχόλιο του Μπάιντεν.
Από την πλευρά του, ο Σι απάντησε πως είναι έτοιμος για ειλικρινείς συνομιλίες πάνω σε στρατηγικά διμερή ζητήματα, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, ανέφερε πως αν και τα έχει πει με τον Μπάιντεν αρκετές φορές μέσω τηλεφώνου και βιντεοκλήσης, «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κατ’ ιδίαν επαφή».
«Επί του παρόντος, η σχέση Κίνας-ΗΠΑ βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση που όλοι μας ανησυχούμε πολύ γι’ αυτήν, διότι δεν είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των λαών μας και δεν είναι αυτό που περιμένει (από εμάς) η διεθνής κοινότητα. Ως ηγέτες των δύο μεγάλων χωρών πρέπει να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για τη διμερή σχέση στο μέλλον και να αναβαθμίσουμε τη σχέση αυτή. Η συνάντησή μας έχει προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου, οπότε πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες για να δώσουμε περισσότερη ελπίδα στην παγκόσμια ειρήνη, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην παγκόσμια σταθερότητα και ισχυρή ώθηση στην κοινή ανάπτυξη» ανέφερε συνολικά ο Κινέζος ηγέτης.
Ο Σι Τζινπίνγκ έφτασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Μπαλί, στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από τον Ιανουάριο του 2020 όταν ξέσπασε η επιδημία covid-19, έπειτα από επίσκεψη στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν τον Σεπτέμβριο.
Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλές: το εμπόριο, η Ταϊβάν, η αντιμετώπιση από το Πεκίνο της μειονότητας των Ουιγούρων ή ακόμη και η υπεροχή τους στον τεχνολογικό τομέα.