ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Σύνοδος κορυφής στο Ουζμπεκιστάν: Δεν έγινε η συνάντηση με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ που ήθελε ο Ρ.Τ.Ερντογάν

Τα κρίσιμα τετ α τετ των ηγετών

Σύνοδος κορυφής στο Ουζμπεκιστάν: Δεν έγινε η συνάντηση με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ που ήθελε ο Ρ.Τ.Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ αν ο Σύρος ηγέτης συμμετείχε στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet. Αλλά, όπως σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο Μ.Άσαντ δεν προσήλθε στη σύνοδο αυτή.

Πριν από το δημοσίευμα, τέσσερις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών είχε πολλαπλές συναντήσεις με τον Σύρο ομόλογό του στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες, μια ένδειξη των ρωσικών προσπαθειών για αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στο συριακό πόλεμο.

Ο αρθρογράφος της Hurriyet Αμπντουλκαντίρ Σελβί έγραψε ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά για τον Άσαντ σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚΡ, η οποία διεξήχθη την Δευτέρα κεκλεισμένων των θυρών.

«Μακάρι να είχε έρθει ο Άσαντ στο Ουζμπεκιστάν, θα του είχα μιλήσει. Αλλά δεν μπορεί να πάει εκεί», φέρεται να δήλωσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν, σύμφωνα με τον Σελβί στη συνεδρίαση του κόμματός του, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πήγε σε πόλεμο με αντάρτες για να διατηρήσει την εξουσία του. Επέλεξε να διαφυλάξει την εξουσία του. Σκέφτηκε να προστατεύσει τις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του. Αλλά δεν μπόρεσε να προστατεύσει μεγάλες περιοχές», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τυχόν εξομάλυνση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Δαμασκό θα διαφοροποιούσε τον πόλεμο στη Συρία που μετράει πάνω από μια δεκαετία.

Η τουρκική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση των θέσεων των σύρων ανταρτών στα βορειοδυτικά, τα τελευταία μεγάλης έκτασης εδάφη που διατηρούν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες μετά την ήττα των δυνάμεών τους από τον Άσαντ στην υπόλοιπη χώρα, με την βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο Σι Τζινπίνγκ δεν παρέστη σε δείπνο με τους ηγέτες 11 χωρών

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν παρέστη σε ένα δείπνο με τους ηγέτες 11 χωρών στη διάσκεψη, ευθυγραμμιζόμενος με την πολιτική της κινεζικής αντιπροσωπείας για την COVID-19, όπως δήλωσε στο Reuters μία πηγή από την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν.

Ο Σι πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας και λαμβάνει μέρος αυτή την εβδομάδα σε μία διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, εντός του οποίου, έχουν ηγετικό ρόλο η Κίνα και η Ρωσία.

Ωστόσο, ο ίδιος απουσίασε από τις ομαδικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αργά χθες το βράδυ, όταν οι ηγέτες των χωρών της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγαν στο δείπνο.

Την ίδια ώρα, ο Τζινπίνγκ «ετοιμάζεται να συναντήσει» τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, μετέδωσε σήμερα ο κινεζικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επισημάνει στο Πεκίνο το ενδιαφέρον του για την ευημερία των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής και τουρκόφωνης κινεζικής μειονότητας, τα περισσότερα μέλη της οποίας κατοικούν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα).

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγορούν τις κινεζικές αρχές ότι καταπιέζουν αυτό τον πληθυσμό, έπειτα από ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων που προκάλεσε την έναρξη μιας αυστηρής εκστρατείας η οποία διεξάγεται στο όνομα της αντιτρομοκρατίας.

Η Τουρκία δεν είναι παρά «εταίρος διαλόγου» του ΟΣΣ, στον οποία συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ταζικιστάν).

Ο ΟΣΣ δημιουργήθηκε το 2001 ως εργαλείο πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό των δυτικών οργανισμών.

Η Τουρκία, όπως και η Κίνα, είχαν κατηγορηθεί στα τέλη Αυγούστου από το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι έχουν «μια ατζέντα νεοαποικιοκρατικής και ιμπεριαλιστικής επιρροής» στην Αφρική. Η Άγκυρα είχε καταγγείλει τα σχόλια αυτά ως «απαράδεκτα» και «άστοχα».

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ – Εμπραχίμ Ραϊσί στο Ουζμπεκιστάν

Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος θα συναντήσει για πρώτη φορά τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Η Κίνα, η οποία ασκήσει κριτική όσον αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν, υπέγραψε τον Μάρτιο του 2021 στρατηγική συμφωνία διάρκειας 25 ετών με το Ιράν.

Το Πεκίνο επιδιώκει εδώ και καιρό να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Τεχεράνη και ο Σι Τζινπίνγκ έχει περιγράψει το Ιράν ως «τον βασικό εταίρο της Κίνας στη Μέση Ανατολή» σε μια σπάνια επίσκεψή του στη χώρα το 2016.

Η πρώτη αυτή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν γίνεται την ώρα που οι συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία με στόχο να δοθεί τέλος στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη δείχνουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Από τον Απρίλιο του 2021, το Ιράν έχει δεσμευτεί σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την αναβίωση της συμφωνίας που συνήφθη το 2015 με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα άρση των διεθνών κυρώσεων.

Η συμφωνία αυτή τινάχτηκε στον αέρα το 2018 μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ και την επαναφορά των κυρώσεων από τον τότε πρόεδρό τους Ντόναλντ Τραμπ, κάτι το οποίο οδήγησε στην σταδιακή απομάκρυνση του Ιράν από τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από αυτήν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Εμπραχίμ Ραϊσί είχαν τηλεφωνική συνομιλία τον Ιούλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.