Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις χώρες της G20 πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσε μετά τη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απειλής χημικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας τόνισε ότι «αν τα χρησιμοποιήσει η Ρωσία, φυσικά θα ανταποδώσουμε».
Επίσης αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στον οποίο ξεκαθάρισε τι θα συνέβαινε αν βοηθούσε τη Ρωσία.
«Γνωρίζουμε ότι οι αμερικανικές και άλλες εταιρείες αποχώρησαν λόγω της αποκρουστικής συμπεριφοράς της Ρωσίας. Γνωρίζουμε ότι η Κίνα εξετάζει επίσης την οικονομική ανάπτυξη με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ξέρει ότι αν βοηθήσει τη Ρωσία, θα μπει σε μπελάδες. Αύριο ή Δευτέρα, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να συναντηθεί με την Κίνα. Η Κίνα πραγματικά βλέπει καλύτερα από τη Ρωσία ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ συνδεδεμένο με τη Δύση. Ελπίζω ότι ο Πρόεδρος της Κίνας δεν θα δώσει αυτές τις ενισχύσεις στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσουν ένα σύστημα», είπε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες για να ενισχύσει την αλληλεγγύη ενάντια στη ρωσική επέμβαση.
Αναφορικά με το ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η Συμμαχία αναπτύσσει ομάδες μάχης στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία. «Ο Πούτιν δεν περίμενε αυτή την αρμονία. Το ΝΑΤΟ είναι πιο συνεκτικό από ποτέ. Ο Πούτιν είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ενεργούμε εντός των αρχών».
Για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα ο Μπάιντεν τόνισε ότι «αυτές οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν μόνο τη Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες, την Ευρώπη και τη δική μας. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι εδώ και χρόνια οι σιταποθήκες της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο. Ο Καναδάς ομοίως. Στο πλαίσιο του G-7, συζητήσαμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας και πώς μπορούμε να τη διανείμουμε. Τα προβλήματα με τη μη αποστολή τροφίμων στο εξωτερικό που σχετίζονται με τους εμπορικούς περιορισμούς πρέπει να επιλυθούν. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε με τους φίλους μας στην Ευρώπη. Ειδικότερα, εξετάζουμε την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την έλλειψη τροφίμων. Τι μπορούμε να κάνουμε ως Δύση για την ανθρωπιστική βοήθεια; Φυσικά το καλύψαμε και αυτό».
Ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεχτούν 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και ο ίδιος και οι ομόλογοί του ανακοίνωσαν νέο γύρο αποστολών όπλων για την Ουκρανία, αλλά όχι τα μαχητικά αεροσκάφη που ζήτησε ο Ζελένσκι .
Εκτός από την αποδοχή 100.000 Ουκρανών προσφύγων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν το κύμα ανθρώπων που εγκαταλείπουν την χώρα τους λόγω της εισβολής της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Μπαίντεν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία, κάτι όμως που δεν είναι άμεσα εφικτό, καθώς αρκετές χώρες δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη «συζήτησαν τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.
«Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, πληρώνοντας στον κ. Πούτιν τα τεράστια έσοδα που απαιτούνται για την υποστήριξη του στρατού του – και δίνοντάς του τη δύναμη να προκαλέσει τον όλεθρο στην Ευρώπη διαταράσσοντας τον εφοδιασμό. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι κυρώσεις, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο και να αυξηθεί η πίεση. Μιλήσαμε για αυτό στη σημερινή συνάντηση του ΝΑΤΟ. Θα το κρατήσουμε έτσι όλο το χρόνο. Αυτό είναι που θα σταματήσει τον Πούτιν. Εδώ πρέπει να δείξουμε τον σκοπό και την αποφασιστικότητά μας. Ενεργούμε με ενότητα. Ο κόσμος πρέπει να δει πόσο αδίστακτος είναι ο Πούτιν. Θα έπρεπε να γνωρίζει τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Αν λέτε ότι ο Πούτιν θα υποτάξει την Ευρώπη σε 1-2 μήνες, κάνετε λάθος. Γι’ αυτό ζήτησα αυτή τη συνάντηση. Πρέπει να παραμείνουμε πλήρως ενωμένοι», κατέληξε ο Μπάιντεν.