Σήμερα Πέμπτη (1/12) έγινε η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο της Αμερικής.

Μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε την Ουάσιγκτον τα μέτρα που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζo Μπάιντεν για τη μείωση των επιπτώσεων του πληθωρισμού στην αμερικανική βιομηχανία.

Ο Μακρόν εκτίμησε ότι οι επιδοτήσεις που αποφάσισε να προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ ως μέρος του οικονομικού και κοινωνικού πακέτου μέτρων που ονομάζεται «Inflation Reduction Act» (IRA) είναι «υπερ-επιθετικές για τις ευρωπαϊκές εταιρείες».

«Με την υιοθέτηση του IRA, μπορείτε να λύσετε το πρόβλημά σας, αλλά θα κάνετε το δικό μας ακόμα χειρότερο. Λυπάμαι για αυτό», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι το τεράστιο πακέτο επιδοτήσεων σε Αμερικανούς κατασκευαστές θα μπορούσε να προκαλέσει θανατηφόρο πλήγμα στην βιομηχανία της  Ευρώπης, η οποία ήδη απειλείται ήδη από τις υψηλές τιμές της ενέργειας που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, για τις οποίες οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντική εξαγωγική αγορά, είναι από τα μεγαλύτερα θύματα του πακέτου IRA που επιδοτεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, είπε.

Οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν εξάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Γαλλία έχει μεγάλους κατασκευαστές ανταλλακτικών αυτοκινήτων που θα επηρεαστούν, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα, στα γαλλικά, τις αξίες της «ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης», υποδεχόμενος με όλες τις τιμές στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο εταίρο από τη Γαλλία για να εργαστούν μαζί του», είπε ο Μπάιντεν στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «ουσιαστικής σημασίας» για τη σταθερότητα του κόσμου.

Ο Μακρόν από την πλευρά του εκτίμησε ότι Παρίσι και Ουάσιγκτον θα πρέπει «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις «πολλαπλές κρίσεις».

Οι δύο χώρες «είναι οι σταθερότεροι σύμμαχοι γιατί αυτή η φιλία είναι βαθιά εδραιωμένη εδώ και αιώνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στον απόηχο της AUKUS, το φθινόπωρο του 2021, αναλυτές (της αυστραλιανής δεξαμενής σκέψης Lowy, μεταξύ άλλων) εκτιμούσαν ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια προκειμένου Γαλλία και ΗΠΑ να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τους την καχυποψία που είχε δημιουργήσει εκείνη η ξαφνική ακύρωση της προγραμματισμένης αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από το αυστραλιανό πολεμικό ναυτικό (το οποίο επέλεξε τελικώς να στραφεί στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για υποβρύχια).

Αμερικανοί σχολιαστές, όπως ο Τζέρεμι Ντάιαμοντ του CNN, θυμούνται εκείνη την κρίση ως «το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών» για τις αμερικανογαλλικές σχέσεις.

Στην πορεία ωστόσο, αυτές οι σχέσεις θα αποκαθίσταντο μάλλον πιο άμεσα από όσο ανέμεναν πολλοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">