Από τότε που στις ΗΠΑ εφηύραν την τηλεοπτική αντιπαράθεση υποψηφίων για να διαμορφώσουν οι ψηφοφόροι άποψη για τις εκλογές, όλος ο πλανήτης αξιοποιεί την δυναμική της τηλεόρασης για να επηεράσει το εκλογικό αποτέλεσμα χιλιάδων εκλογικών αναμετρήσεων.

Από το 1960 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, που πειραματιστήκαν οι Αμερικανοί με το «άθλημα» μπορεί κανείς πολιτικός-υποψήφιος να αντλήσει παραδείγματα, τόσο προς μίμηση όσο και αποφυγή.

1960. Κένεντι εναντίον Νίξο: Αν δεν έχεις φωτογένεια…

Ο Τζον Κένεντι και ο Ρίτσαρντ Νίξον ήταν οι πρώτοι υποψήφιοι στην ιστορία που διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην μικρή οθόνη καθιερώνοντάς την ως πολύ σημαντικό εθνικό πολιτικό εργαλείο, δίχως να είναι πάντα καλό αυτό. Στο πρώτο debate, ο φρέσκος και σε εξαιρετική κατάσταση Κένεντι φάνηκε να κερδίζει από την αρχή τον Νίξον, ο οποίος μόλις είχε αναρρώσει από μια ασθένεια αναγκασμένος να βγάζει το μαντήλι του και να φυσάει τη μύτη του στη διάρκεια της συζήτησης. Είναι εντυπωσιακό ότι πολλοί ακροατές ραδιοφώνου σχημάτισαν την εντύπωση ότι ο Νίξον ήταν καλύτερος συζητητής!

«Αυτό θέτει και τα πρότυπα και δημιουργεί την ιδέα ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν απλώς την ουσία, αλλά και την παρουσίαση», λέει ο Julian Zelizer, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

">

1976. Φόρντ εναντίον Κάρτερ: Μα τι είπες;

Οι υποψήφιοι για την προεδρία απέφευγαν τα debates για 16 χρόνια μετά από εκείνο του Κένεντι εναντίον Νίξον. Ο Τζέραλντ Φορντ και ο Τζίμυ Κάρτερ επανέλαβαν την πρακτική του debate το 1976, ωστόσο ήταν άτυχοι καθώς όταν το ηχοσύστημα δυσλειτουργούσε, οδηγώντας σε μια καθυστέρηση 27 λεπτών στη διάρκεια της συζήτησης, κατά την οποία οι δύο ομιλητές στέκοντας αδέξια στην σκηνή ενώ το τηλεοπτικό συνεργείο εργαζόταν να διορθώσει τα τεχνικά προβλήματα.

Κανένας από τους δύο δεν ήθελε να μετακινηθεί και αυτό τους εξάντλησε πολύ. Χρόνια αργότερα, ο Φορντ παραδέχτηκε ότι «υποψιάζομαι ότι και οι δύο θα θέλαμε να καθίσουμε και να χαλαρώσουμε ενώ οι τεχνικοί έφτιαχναν το σύστημα, αλλά νομίζω ότι και οι δύο διστάζαμε να κάνουμε οποιαδήποτε χειρονομία που μπορεί να φαινόταν ότι δεν ήμασταν σωματικά ή πνευματικά ικανός να χειριστεί ένα πρόβλημα σαν αυτό».

Βέβαια, ο Φόρντ σε αυτή τη συζήτηση έκανε και το πολύ βασικό λάθος να δηλώσει ότι η Πολωνία και η Ανατολική Ευρώπη δεν ήταν υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης, αποδεικύοντας πως τέτοια debates εξακολουθούσαν να είναι επικίνδυνα.