Ο πρόεδρος της χώρας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι λέγοντας ότι «η Ουκρανία χρειάζεται νέα ενέργεια» προσπάθησε να δικαιολογήσει τον εκτεταμένο ανασχηματισμό που είναι σε εξέλιξη στην κυβέρνησή του.
Με πέντε -ως τώρα- υπουργικές θέσεις να είναι ακάλυπτες και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις τουλάχιστον εννέα περιοχών της Ουκρανίας «λαβωμένες» από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς (με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης να είναι μεγάλα, καθώς η Energoatom διέκοψε την παροχή πυρηνικής ενέργειας μετά από βομβαρδισμούς), είναι ένα ερώτημα το πού θα βρει αυτή την ενέργεια ο Ουκρανός πρόεδρος.
Σε στρατιωτικό επίπεδο η ιδέα ότι οι Ρώσοι πολίτες οι οποίοι μένουν στις περιοχές των εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που έχουν καταληφθεί, εδώ και περίπου έναν μήνα, από τα ουκρανικά στρατεύματα, είναι ασφαλείς, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου αφηγήματος από το Κίεβο στο οποίο προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τη συχνά βίαιη κατοχή της Ουκρανίας από τη Ρωσία και να μη χάσει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων του.
«Είναι σημαντικό για εμάς να μην είμαστε σαν εκείνους που μας έφεραν τον πόλεμο με λεηλασίες και βιασμούς. Είμαι πολύ περήφανος για τους στρατιώτες μας, που δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα», είπε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι «αυτό επηρεάζει επίσης τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην εισβολή. Και βλέπετε τη στάση απέναντι σε αυτή την επιχείρηση, παρόλο που [οι εταίροι] δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να συμβεί. Αυτό συμβαίνει επειδή συμπεριφερόμαστε σαν άνθρωποι».
Από την άλλη, η εισβολή στο Κουρσκ δεν δείχνει να έχει πετύχει τον βασικό σκοπό της: δεν έχει αποπροσανατολίσει, ούτε καν ενοχλήσει τη Ρωσία, η οποία δεν υποχώρησε, ούτε καν αναδιέταξε τις δυνάμεις της, όπως ήλπιζε ο Ζελένσκι, αλλά «απάντησε» με ένα μπαράζ καθημερινών βομβαρδισμών με drones και πυραύλους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν αποσυμφορούνται από τη ρωσική πίεση τα ουκρανικά στρατεύματα, ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή των μετώπων, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία.
Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα στελέχωσης που αντιμετωπίζει ο Ζελένσκι με την κυβέρνησή του, η θητεία της οποίας έληξε τον περασμένο Μάιο, αλλά παραμένει στην εξουσία με στρατιωτικό νόμο (με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ιρίνα Χερασένκο να ζητά σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με παραίτηση “της κυβέρνησης χωρίς υπουργούς”). Τώρα, είναι σε εξέλιξη ένας ευρύς ανασχηματισμός μετά από την παραίτηση τουλάχιστον επτά υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων και την απόλυση ενός προεδρικού βοηθού, αφήνοντας περίπου το ένα τρίτο των θέσεων του υπουργικού συμβουλίου κενές.
Μεταξύ αυτών που παραιτήθηκαν ή προσφέρθηκαν να παραιτηθούν αργά το βράδυ της Τρίτης και νωρίς χθες, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ηγήθηκε της προσπάθειας να διατηρηθεί η δυτική υποστήριξη, και ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Ολεξάντρ Καμίσιν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή όπλων.
Ανάμεσα στους παραιτηθέντες είναι και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλια Στεφανίσινα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Επανένταξης, καθώς και ο επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κοβάλ. Με προεδρικό διάταγμα απολύθηκε και ο αναπληρωτής επικεφαλής του επιτελείου που ασχολείται με την οικονομία, Ροτισλάβ Σούρμα.
Ο Ζελένσκι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τους νέους υπουργούς, δηλώνοντας ότι σχεδίαζε έναν μεγάλο ανασχηματισμό καθώς η Ουκρανία χρειάζεται «νέα ενέργεια, και αυτό περιλαμβάνει και τη διπλωματία».