Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με την Κίνα για να προχωρήσουν οι διμερείς δεσμοί προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και για να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες μιας μεγάλης χώρας και να εργαστούν για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.
Ο Κινέζος πρόεδρος είχε την Παρασκευή βιντεοκλήση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε τη θέση της Κίνας για την κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το πιεστικό καθήκον επί του παρόντος είναι να συνεχιστεί η διευκόλυνση του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό.
Η μακροπρόθεσμη λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι ότι οι μεγάλες χώρες θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να απορρίψουν την αντιπαράθεση μεταξύ των μπλοκ και σταδιακά να οικοδομήσουν μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Σι ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν επιδιώκουν να αλλάξουν το σύστημα της Κίνας, δεν επιδιώκουν να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες τους εναντίον της Κίνας, δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και δεν έχουν πρόθεση να συγκρουστούν με την Κίνα.
Είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να έχει έναν ειλικρινή διάλογο με το Πεκίνο και υποστηρίζει ότι θέλει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό και τις διαφορές με την Κίνα για να προωθήσει τη σταθερή ανάπτυξη των διμερών δεσμών.
Ο Σι είπε ότι πήρε στα σοβαρά τις δεσμεύσεις του Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες προκλήσεις. Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το ότι ορισμένοι πολιτικοί των ΗΠΑ στέλνουν λάθος μηνύματα στις δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».
Προέτρεψε τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη το ζήτημα της Ταϊβάν, λέγοντας ότι εάν το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά, οι διμερείς δεσμοί θα ανατραπούν. Η αμερικανική πλευρά έχει κάνει λανθασμένους υπολογισμούς και λανθασμένες εκτιμήσεις σχετικά με τις στρατηγικές προθέσεις της Κίνας, πρόσθεσε.
Το κλειδί για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι η σωστή διαχείριση των διαφορών τους, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι η σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.
Κατά την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Σι είπε ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν είναι κάτι που η Κίνα θέλει να δει να συνεχίζεται. Η κρίση αποδεικνύει ξανά ότι η σύγκρουση και η αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα κανενός, ενώ η ειρήνη και η ασφάλεια είναι αυτό που εκτιμά περισσότερο η διεθνής κοινότητα, είπε.
Ο Σι είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν διάλογο με τη Ρωσία για να επιλύσουν την ουσία της κρίσης στην Ουκρανία και να αμβλύνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, πρόσθεσε.
Ο Σι ανέφερε επίσης ότι εάν κλιμακωθούν περαιτέρω οι κυρώσεις, θα προκαλέσουν σοβαρή κρίση στο παγκόσμιο εμπόριο, τα οικονομικά, την ενέργεια, τα τρόφιμα και τις βιομηχανικές αλυσίδες, θα βλάψουν την ευημερία των ανθρώπων και θα επιδεινώσουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Κάλεσε για ψυχραιμία και λογική εν μέσω της περίπλοκης κατάστασης στην Ουκρανία και προέτρεψε τις προσπάθειες να δημιουργηθεί χώρος για ειρήνη μέσω της πολιτικής επίλυσης της κρίσης.
Η Κίνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση της ειρήνης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει θετικό ρόλο στην επίλυση του ζητήματος της Ουκρανίας, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και σε άλλες πληγείσες χώρες.
Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Σι για τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να επικοινωνήσει με το Πεκίνο για το θέμα για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης.
Και οι δύο πρόεδροι είπαν ότι η βιντεοκλήση ήταν εποικοδομητική και προέτρεψαν τις ομάδες εργασίας και από τις δύο χώρες να λάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για να επαναφέρουν τους δεσμούς Κίνας-ΗΠΑ σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και να κάνουν τις δικές τους προσπάθειες για να βοηθήσουν στην σωστή επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.