Οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ για τον άνθρωπο που καταλάβει τον προεδρικό θώκο δεν θα επηρεάσουν μόνο την αμερικανική ήπειρο αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.

">

Τα βλέμματα είναι στραμμένα σε μια επανεκλογή Ν.Τραμπ καθώς η Κ.Χάρις δεν έχει δείξει ότι έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό από την διοίκηση Τ.Μπάιντεν.

Η νέα θητεία, σε περίπτωση που κερδίσει και πάλι, θα έχει ως πρώτο εξωτερικό ζήτημα το ουκρανικό όπου εκεί θα τελειώσει με την πολεμική σύγκρουση μέσα στο 2025 και ως δεύτερο ζήτημα το βαθύ εγχώριο σύστημα που τον οδήγησε στην εκλογική ήττα του 2020 και τον πόλεμο που δέχεται μέχρι σήμερα με το κύριο μέτωπο να είναι τα social media και η πολιτικοποιήσή τους.

1.Μια επάνοδος στην προεδρία για τον Ν.Τραμπ θα σημάνει την έναρξη της μετωπικής σύγκρουσης του με τους ιδιοκτήτες των social media και κατά όσων τον κατηγόρησαν για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 κατά παράνομο τρόπο.

2.Facebook και η θυγατρική του instagram μαζί με το Tik-Tok των Κινέζων (εδώ μπορεί να προχωρήσει ακόμα περισσότερο από τον Τ.Μπάιντεν και να το καταργήσει στις ΗΠΑ), ενώ το Twitter άλλαξε ιδιοκτήτη και πολιτική χρήσης,  θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να απαντήσουν γιατί συνέδεσαν τον Ν.Τραμπ και γιατί υπήρξε τόσο μονομερής ενημέρωση.

3.Μάλιστα με την Ρωσία θα κλείσει κάθε μέτωπο καθώς ο κύριος «εχθρός» (αλλά με την εμπορική έννοια του όρου) για τον Ν.Τραμπ είναι η Κίνα επί της οποίας θα επιβληθούν δασμοί άνευ προηγουμένου για να σώσει την αμερικανική οικονομία και βιομηχανία από την πτώση στην οποία έχει μεταπέσει.

200% δασμοί για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και 60% σε κάθε προϊόν είναι οι πρώτες ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο Ν.Τραμπ σε μια δεύτερη θητεία του.

Αλλά και ο άλλος εμπορικός «εχθρός» των ΗΠΑ, η ΕΕ δηλαδή, θα δει τους δασμούς σε ποσοστό 20% να θέτονται στα προϊόντα που θέλουν να εισάγουν στην αμερικανική αγορά.

4.Οι Βρυξέλλες όμως πρόκειται να δουν και ακόμα μια «πολεμική» κίνηση του Ν.Τραμπ σε ότι αφορά το πολιτικό κομμάτι όπου τις εξουσίες που πιστεύει ότι έχει η Κομισιόν ο Αμερικανός πρόεδρος απλά θα τις προσπεράσει.

Ο Ν.Τραμπ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία πολιτική εξουσία στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τους συν αυτή και θα μιλά απευθείας με τα κράτη τα οποία ειδικά όσα είναι και μέλη του ΝΑΤΟ θα ακούν το  «ειδικό βάρος» των ΗΠΑ.

5.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ηγέτες χωρών που δεν θα τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης, όπως ο Β.Όρμπαν της Ουγγαρίας, η Τ.Μελόνι της Ιταλίας αλλά και η Γαλλία αν σε μια πολιτική αλλαγή θα υπάρχει πλέον στο «τιμόνι» η Μ.Λεπέν ή διάδοχός της.

6.Σε ότι αφορά την Ελλάδα. Η ηγεσία της ΝΔ δεν θα αντέξει την νέα διακυβέρνηση του Ν.Τραμπ καθώς εξολοκλήρου είχαν σταθεί στο πλευρό του Ν.Μπάιντεν και πλέον Κ.Χάρις.

Βέβαια πλέον γεωπολιτικά η Ελλάδα είναι ένας κόκκος άμμου στο παγκόσμιο σύστημα επομένως μικρότερη θα είναι η επίπτωση.

7.Σε επίπεδο Τουρκίας, δεν μπορεί κανείς να κρύψει ότι υπάρχει «χημεία» με τον Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τα όσα λέγονται, γιατί απλά ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «έμπορος» και γι αυτό δεν θέλει ταραχές σε καμία περιοχή.

Να σημειώσουμε και το ζήτημα των F-35 όπου παρά τα όσα λέγονταν ήταν η κυβέρνηση του Ν.Τραμπ που έδιωξε από το πρόγραμμα την Τουρκία εφαρμόζοντας τον νόμο CAATSA, αν κι μεγάλη πίεση από τον γερουσιαστή Ρ.Μενέντεζ  ο οποίος βέβαια κατηγορήθηκε για διαφθορά, ένα ζήτημα που όμως δεν έχει συζητηθεί αρκετά στην Ελλάδα.

8.Αυτό όμως το «έμπορος» δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί η Ελλάδα γιατί δεν έχει κάποιον να συνομιλήσει για «δουλειές» μαζί του σε κάθε τομέα ενδιαφέροντος.

Ευτυχώς το 80% των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων και του επιτελείου του τον στηρίζουν, όπως τον είχαν στηρίξει και το 2020, ασχέτως αν δεν εξελέγη.

Αυτό που θα σώσει την κατάσταση θα ήταν μια αλλαγή πολιτικής, αλλά επειδή τα μικρά κόμματα στα Δεξιά της ΝΔ δεν πρόκειται να ενωθούν (και επειδή δεν έχουν κυβερνητική πείρα) η λύση θα προέλθει από τη ΝΔ και το εσωτερικό της, που καλώς ή κακώς προσφέρει λύση κυβερνησιμότητας.

9.Στα γεωπολιτικά με Β.Κορέα και Ρωσία οι σχέσεις μπορεί να είναι καλές αλλά με την Κίνα θα υπάρξουν μεγάλες αναταράξεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει πολεμική εμπλοκή, ακόμα και για το ζήτημα της Ταιβάν.

10. Τέλος σε ότι αφορά την εγχώρια οικονομία εκτός των όσων προαναφέραμε για την συμπεριφορά με τα άλλα κράτη ο Ν.Τραμπ θέλει να εκμεταλλευτεί την κακή οικονομική κατάσταση που παραδίδει η διακυβέρνηση Τ.Μπάιντεν και εδώ να σημειώσουμε ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αιτία της ήττας της Κ.Χάρις αν ηττηθεί, γιατί οι πόλεμοι που έχει εμπλακεί η αμερικανική κυβέρνηση, έφερε πληθωρισμό, όπου πληθωρισμός σημαίνει ακρίβεια και διάλυση της μεσαίας τάξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάποιοι στο αμερικανικό επιτελείο εκτίμησαν λάθος με την Ρωσία, ότι οι κυρώσεις θα την έθεταν εκτός αλλά αυτό γύρισε μπούμερανγκ στην αμερικανική κοινωνία.