Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε χθες Δευτέρα το βράδυ την «τεράστια ανακούφισή» της μετά την απελευθέρωση τριών ανήλικων Γαλλοϊσραηλινών, τονίζοντας πως η «προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι «να απελευθερωθούν όλοι οι συμπατριώτες μας» που συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ξαναβρίσκουμε (…) τρία από τα παιδιά μας (…) που απήχθησαν άνανδρα και είναι επιτέλους ελεύθερα», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο δίκτυο BFMTV, προσθέτοντας πως η γαλλική κυβέρνηση «δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές της» ωσότου «όλοι οι όμηροι», ανάμεσά τους «πέντε Γάλλοι», να ανακτήσουν την ελευθερία τους.

«Οι Εϊτάν, Ερέζ, Σαχάρ, όμηροι της Χαμάς, είναι επιτέλους ελεύθεροι. Συμμερίζομαι την ανακούφιση των αγαπημένων τους. Παράλληλα με τον Εμανουέλ Μακρόν, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την επιστροφή όλων των Γάλλων που κρατούνται όμηροι», ανέφερε σε ανάρτησή της

Η Γερμανία χαιρετίζει την απελευθέρωση 11 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων δυο εφήβων που έχουν (και) τη γερμανική υπηκοότητα

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε χθες Δευτέρα την απελευθέρωση ένδεκα ομήρων, συμπεριλαμβανομένων «δυο εφήβων με τη γερμανική υπηκοότητα», στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακωχής του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Έπειτα από 52 ημέρες δεινών και απελπισίας, η μητέρα τους μπορεί να πάρει τα παιδιά στην αγκαλιά της ξανά. Σκέφτομαι τις οικογένειες που συνεχίζουν να περιμένουν και ανησυχούν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσετε κι εσείς να πάρετε τους δικούς σας στην αγκαλιά σας ξανά», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών μέσω X (του πρώην Twitter).

Η απελευθέρωση αυτών των δυο ομήρων χθες Δευτέρα αυξάνει σε δέκα τον αριθμό των κατόχων γερμανικών διαβατηρίων που άφησε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς (τέσσερις απελευθερώθηκαν την Παρασκευή, ισάριθμοι το Σάββατο).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυρία Μπέρμποκ εξήρε εξάλλου την παράταση της ανακωχής που αποφάσισαν τα μέρη. Έκρινε πως προσφέρει «πολύτιμο χρόνο» για να «βοηθήσουμε τους υπηκόους μας στη Γάζα», ότι «αποτελεί αχτίδα ελπίδας» και συμβάλλει «να μη χάσουμε από τα μάτια μας αυτό που θα μπορούσε να γίνει: στέρεα βήματα προς ένα μέλλον με ασφάλεια για όλους στην περιοχή».