
(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 03/03, 23.50):
Με έναν τόνο ανησυχίας η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Ζολί, αντέδρασε στις νέες ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στα καναδικά προϊόντα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «υπαρξιακή απειλή» για τη χώρα.
Η Μ.Ζολί, μιλώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για τον Καναδά, επεσήμανε ότι οι δασμοί «θα θέσουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας» στον Καναδά.
Η προειδοποίηση ήρθε αμέσως μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι οι δασμοί 25% θα τεθούν σε ισχύ από την 2α Απριλίου.
«Δεν υπάρχει πλέον χώρος για ελιγμούς για το Μεξικό και τον Καναδά. Οι τελωνειακοί δασμοί είναι γεγονός. Θα τεθούν σε ισχύ αύριο», τόνισε ο Ν.Τράμπ μιλώντας στον Λευκό Οίκο.
Παράλληλα τόνισε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Αργεντινή, αποκαλώντας τον πρόεδρο αυτής της λατινοαμερικάνικης χώρας, Χαβιέρ Μιλέι «σπουδαίο ηγέτη».
Αξίζει να σημειωθεί πως σε «αναβρασμό» βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Καναδάς καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να αλλάξει τον Απρίλιο, μετά την παραίτηση του Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος στη χώρα.