Το Κρεμλίνο χαιρέτισε τη θέση του Ν.Τραμπ, ο οποίος διαφώνησε με τη χρήση από το Κίεβο αμερικανικών πυραύλων εναντίον του ρωσικού εδάφους.
Η Μόσχα δήλωσε ότι τα τελευταία πλήγματα στην Ουκρανία, ήταν απάντηση στα πυρά από το Κίεβο με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS δύο ημέρες νωρίτερα εναντίον ενός «στρατιωτικού αεροδρομίου» στο Τανγκαρόγκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες, από το περιοδικό Time, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ν.Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, δήλωσε «έντονα αντίθετος». «Το μόνο που κάνουμε είναι να εντείνουμε αυτό τον πόλεμο και να τον επιδεινώνουμε», υποστήριξε. Η τελευταία δήλωση του Ν.Τραμπ «συμπίπτει πλήρως» με τη ρωσική θέση, αντέδρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Πρόσθεσε ακόμα πως η δήλωση συμφωνεί με «τη θέση μας για τα αίτια της κλιμάκωσης».
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σε «άμεση κατάπαυση του πυρός» και σε διαπραγματεύσεις για να μπει τέλος στον πόλεμο, μετά τη συνάντησή του πριν από μία εβδομάδα στο Παρίσι με τον ουκρανό ομόλογό του και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές συζητήσεις για ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων ως ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία για να εγγυηθούν μια μελλοντική κατάπαυση του πυρός είναι πρόωρες και πρόσθεσε πως η Ρωσία θέλει την ειρήνη, ενώ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
«Δεν θέλουμε μια κατάπαυση του πυρός, θέλουμε την ειρήνη, από τη στιγμή που οι όροι μας θα έχουν εκπληρωθεί και όλοι οι στόχοι μας θα έχουν επιτευχθεί», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «οι προϋποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις» δεν υφίστανται, καθώς η Μόσχα ζητάει μια ντε φάκτο παράδοση της Ουκρανίας πριν διαπραγματευθεί τους όρους για την ειρήνη.
«Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν μια μαζική επίθεση εναντίον κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας», δήλωσε μέσω του Telegram το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία εξαπέλυσε 94 βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρούζ, καθώς και 193 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανακοίνωσε η ουκρανική Αεροπορία.
Συνολικά 81 πύραυλοι και 80 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα και άλλα 105 drones «χάθηκαν από τα ραντάρ και δεν έπληξαν τους στόχους τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε μέσω του X να υπάρξει «ισχυρή αντίδραση» της διεθνούς κοινότητας για να μπει τέλος στην «τρέλα» του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αν οι Δυτικοί «φοβούνται ή συνηθίζουν στον τρόμο, ο Πούτιν βλέπει σ’ αυτό την άδεια να συνεχίσει», τόνισε.
Τέλος, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Αντρίι Σιμπίχα κάλεσε μέσω του X τους Δυτικούς να παραδώσουν στην Ουκρανία «20 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, NASAMS, HAWK και IRIS-T».