ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Τσεχία: Αμφιλεγόμενο πακέτο μέτρων λιτότητας ενέκρινε η Βουλή

Σκοπός του προγράμματος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 3,5% του ΑΕΠ φέτος στο 1,8% το 2024 και στο 1,2% το 2025

Τσεχία: Αμφιλεγόμενο πακέτο μέτρων λιτότητας ενέκρινε η Βουλή

Πακέτο μέτρων λιτότητας, που συμπεριλαμβάνει μειώσεις μισθών στο δημόσιο, περικοπές του κυβερνητικού προϋπολογισμού και αυξήσεις φόρων σε σειρά ειδών, για να αναταχτούν τα δημόσια οικονομικά σε δυσκολία, ενέκρινε χθες Παρασκευή η κάτω Βουλή της Τσεχίας.

Η κυβερνητική συμμαχία της κεντροδεξιάς εξασφάλισε την έγκριση του νομοσχεδίου με 108 ψήφους στο κοινοβούλιο των 200 εδρών.

Σκοπός του προγράμματος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 3,5% του ΑΕΠ φέτος στο 1,8% το 2024 και στο 1,2% το 2025.

«Το πρόγραμμα λιτότητας θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στα κριτήρια του Μάαστριχτ την επόμενη χρονιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα μέσω X (του πρώην Twitter).

Πρόσθεσε πως τα κριτήρια (για την υιοθέτηση του ευρώ), που προέβλεπαν συγκεκριμένα όρια ως προς τον πληθωρισμό, το έλλειμμα και το χρέος, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα επιτόκια, είναι «δείκτης της καλής υγείας των δημοσίων οικονομικών».

Πιστή στο νόμισμά της, την κορόνα, η Δημοκρατία της Τσεχίας δεν έχει ακόμη ενταχθεί στην ευρωζώνη, ενώ δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για αυτό, παρά τον συνεχιζόμενο διάλογο για το ζήτημα και παρότι είναι μέλος της ΕΕ από το 2004.

Οι βουλευτές ενέκριναν μεγάλες μειώσεις δημόσιων επιδοτήσεων, μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, αύξηση των φόρων για τις επιχειρήσεις από το 19 στο 21%, αύξηση της φορολογίας ακινήτων, των ειδικών τελών σε προϊόντα καπνού, αλκοολούχα ποτά και τυχερά παιγνίδια. Μειώνεται εξάλλου ο κυβερνητικός προϋπολογισμός στο σύνολό του.

Το νομοσχέδιο –μένει ακόμη να εγκριθεί από τη Γερουσία, κάτι πάντως που θεωρείται βέβαιο, και να υπογραφτεί από τον πρόεδρο– αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την έγκριση του πακέτου μέτρων λιτότητας «μαύρη μέρα για την τσεχική οικονομία», καθώς εκφράζονται έντονες ανησυχίες πως θα επιβραδύνει κι άλλο την ανάπτυξη και ενδέχεται επίσης να μεγεθύνει τον πληθωρισμό.

Καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας και από τις εξαγωγές στην ευρωζώνη, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε ανησυχητικά αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία το 2020.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ της χώρας 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε συρρίκνωση 0,6% σε ετήσια βάση και στασιμότητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομική δραστηριότητα στην Τσεχία αναμένεται να επεκταθεί κατά μόλις 0,2% φέτος και 2,3% το 2024.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.