ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το πιο αστείο στις «δημοσκοπήσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ερωτώνται και οι νεοδημοκράτες αν «πρέπει να είναι υποψήφιος;»!
prodeals.gr

Τζο Μπάιντεν: «Η επόμενη μέρα» αν αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα

Τα επόμενα βήματα των Δημοκρατικών και ο πιθανός αντικαταστάτης

Τζο Μπάιντεν: «Η επόμενη μέρα» αν αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος να επανεξετάσει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2024.

Σύμφωνα με την Washington Post, πολλοί Δημοκρατικοί θεωρούν ότι η συνέχιση της υποψηφιότητας του Μπάιντεν ενδέχεται να βλάψει τις προοπτικές του κόμματος για τον έλεγχο του Κογκρέσου​.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θεωρείται η πιο πιθανή αντικαταστάτρια σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποσυρθεί.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα την είχε επιλέξει ως αντιπρόεδρο αν δεν πίστευε στις ικανότητές της να αναλάβει την προεδρία.

Ωστόσο, δεν είναι η μόνη υποψήφια, καθώς υπάρχουν και άλλες προσωπικότητες όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ που έχουν αναφερθεί ως εναλλακτικές​​.

Ακόμη και αν ο Μπάιντεν και το κόμμα υποστηρίξουν έναν αντικαταστάτη, κανείς δεν γίνεται επίσημος υποψήφιος μέχρι να ψηφίσουν οι αντιπρόσωποι.

Σε αντίθεση με την περίπτωση παραίτησης ενός προέδρου, όπου προωθείται αυτομάτως ο αντιπρόεδρος στη θέση του, μια αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα δεν συνεπάγεται αυτόματα την επιλογή της Χάρις.

Αν και περισσότεροι Δημοκρατικοί και αναλυτές τη θεωρούν ως την πιθανότερη αντικαταστάτρια, οι αντιπρόσωποι που θα επιλέξουν τον υποψήφιο για πρόεδρο στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον επιθυμούν.

Αν οι Δημοκρατικοί δεν καταφέρουν να συσπειρωθούν γύρω από ένα πρόσωπο, δημιουργείται το ενδεχόμενο για ένα ανοιχτό συνέδριο, κάτι που το κόμμα έχει να κάνει από το 1968.

Σε αυτή την περίπτωση, οι παρασκηνιακές κόντρες θα ήταν μεγάλες καθώς οι υποψήφιοι θα αναζητούν τη υποστήριξη μεμονωμένων αντιπροσώπων.

Εκτιμάται ωστόσο πως οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο, επιχειρώντας να εδραιώσουν την υποστήριξη πίσω από ένα άτομο πριν από το συνέδριο.

Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια εικονική ονομαστική ψηφοφορία που θα μπορούσε να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου για να αναδείξει το προεδρικό της ψηφοδέλτιο.

Εάν ακυρώσει αυτό το σχέδιο, τότε ο υποψήφιος θα επιλεγεί στο συνέδριο, το οποίο ξεκινά στις 19 Αυγούστου.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Washington Post-ABC News-Ipsos, το 44% των Αμερικανών θα ήταν ικανοποιημένοι αν ο Μπάιντεν έκανε στην άκρη και η Χάρις γινόταν υποψήφια.

Παρόλα αυτά, το 29% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς πρότειναν τη Χάρις ως την επιλογή τους για το χρίσμα του κόμματος​​.

Σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποσυρθεί, τα χρήματα της εκστρατείας του θα θεωρηθούν «πλεονάζοντα κεφάλαια εκστρατείας» και θα μπορούν να αποδοθούν στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών ή σε ανεξάρτητες επιτροπές δαπανών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί και νομικές προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.