Ορκίζεται σήμερα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (7/5) σε μια πολυτελή τελετή στο Κρεμλίνο για την πέμπτη θητεία του στο τιμόνι της Ρωσίας.

Ο 71χρονος επικεφαλής του Κρεμλίνου κυβερνά τη Ρωσία από τις αρχές του αιώνα, έχοντας εξασφαλίσει νέα εξαετή θητεία τον Μάρτιο, αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές χωρίς να έχει σημαντική αντιπολίτευση.

">

Η ορκωμοσία θα μεταδοθεί ζωντανά στα περισσότερα μεγάλα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, όταν μια πολυτελής αυτοκινητοπομπή θα οδηγήσει τον Πούτιν στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου της Μόσχας. Αφού φτάσει, θα περπατήσει μέσα από τους διαδρόμους του παλατιού μέχρι την περίτεχνη αίθουσα του Αγίου Ανδρέα, όπου θα δώσει τον προεδρικό όρκο και θα εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία στο ρωσικό λαό.

Στην τελετή έχουν προσκληθεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρεσβευτής Πιερ Λεβί, ο οποίος αναμένεται να παραστεί. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Τσεχίας, έχουν επισημάνει ότι δεν θα στείλουν εκπροσώπους εν μέσω οξυμένης έντασης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στην ορκωμοσία έχει προσκληθεί και ο διάσημος ηθοποιός Στίβεν Σιγκάλ.

Η συντριπτική νίκη του Πούτιν με 87% στις προεδρικές εκλογές επικυρώθηκε από τους περισσότερους διεθνείς παρατηρητές ,απορρίφθηκε ωστόσ από την αντιπολίτευση και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η τελετή ορκωμοσίας σημειώνεται δύο ημέρες πριν η Ρωσία γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, μια εκδήλωση που έχει αποκτήσει ανανεωμένο συμβολισμό καθώς ο Πούτιν συγκρίνει την επίθεσή του στην Ουκρανία με τον αγώνα της Ρωσίας εναντίον της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αρχές έχουν υψώσει οδοφράγματα σε όλο το κέντρο της πόλης της Μόσχας πριν από τους εορτασμούς. Ο Πούτιν ξεκινά την εξαετή θητεία του ενθαρρυμένος από τις προόδους στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία και την οικονομική ανάπτυξη, παρά το μπαράζ των δυτικών κυρώσεων.

Στο εσωτερικό μέτωπο, αντιμετώπισε μια εξέγερση τον περασμένο Ιούνιο από τον αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος αργότερα πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα, ενώ τον Φεβρουάριο ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος Aλεξέι Ναβάλνι πέθανε στη φυλακή.

Η νίκη του τον Μάρτιο σημαίνει ότι είναι πιθανό να γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας εδώ και έναν αιώνα, ξεπερνώντας τον Σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.

Αλλά καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρίτο χρόνο χωρίς προφανή λύση και η οικονομία κλυδωνίζεται, ο Πούτιν αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές προκλήσεις στην πέμπτη θητεία του. Ο πληθωρισμός -μια ιστορική πηγή αγωνίας του ρωσικού πληθυσμού- παραμένει επίμονος καθώς η Μόσχα υιοθετεί αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν «στρατιωτικό κεϋνσιανισμό», διοχετεύοντας τρισεκατομμύρια στην πολεμική προσπάθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ορκωμοσία για να κάνει αλλαγές στην κυβέρνησή του, η οποία είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί πριν από μια νέα προεδρική θητεία.