Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε οργισμένων τη Ρωσία για Ρωσία γενοκτονία, λόγω του βομβαρδισμού της Μαριούπολης. 

Μιλώντας στα ρωσικά, ο Ζελένσκι κατήγγειλε τη βομβιστική επίθεση στη Μαριούπολη, δηλώνοντας ότι αυτή η ρωσική επίθεση είναι η «απόλυτη απόδειξη γενοκτονίας».

«Ένα παιδικό νοσοκομείο, ένα μαιευτήριο. Πώς ακριβώς απείλησαν τη Ρωσία; Τι χώρα είναι αυτή, που φοβάται τα νοσοκομεία, τα μαιευτήρια και τα καταστρέφει; Οι έγκυες γυναίκες θα πυροβολούσαν στο Ροστόφ; Ταπείνωσε κανείς στο μαιευτήριο τους Ρωσόφωνους; Ή ήταν αποναζιστοποίηση ενός νοσοκομείου;», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέο του βίντεο στο Facebook.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι – μιλώντας αυτή τη φορά στα ουκρανικά – χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση «κάτι παραπάνω από θηριωδία»: «Ευρωπαίοι, Ουκρανοί, κάτοικοι της Μαριούπολης, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ως προς την καταδίκη της Ρωσίας γι’ αυτό το έγκλημα που αντανακλά όλο το κακό που μας έφεραν οι εισβολείς, σε όλες τις κατεστραμμένες πόλεις: Βολνοβάχα, Ιζιουμ, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ, Οχτίρκα, Μποροντιάνκα, Χοστόμελ, Ζίτομιρ και δεκάδες άλλες ουκρανικές πόλεις μας, που δεν αποτελούσαν ποτέ καμία απειλή για τη Ρωσία».

«Νοσοκομεία και σχολεία καταστρέφονται. Εκκλησίες και απλά κτίρια καταστρέφονται. Σκοτώνονται άνθρωποι. Σκοτώνονται παιδιά. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε νοσοκομείο Παίδων είναι η απόλυτη απόδειξη ότι συμβαίνει γενοκτονία Ουκρανών».

Σχεδόν 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από ουκρανικές πόλεις

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη –που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες–, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

Η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται δυνάμει της συμφωνίας της Τετάρτης ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, που πρόσφερε μια ελπίδα στους πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που βομβαρδίζονται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάνω από 5.000 άμαχοι είχαν φύγει προχθές Τρίτη από τη Σούμι, πόλη 250.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Όμως η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη έχει αποτύχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις αποτυχίες αυτές.