Στα σενάρια που θέλουν την Ουκρανία να υποχρεώνεται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία με «αντάλλαγμα» την ειρήνη, αναφέρθηκε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε νέα του τοποθέτηση.
«Ό,τι κι αν κάνει το ρωσικό κράτος σε βάρος μας, πάντα υπάρχει κάποιος που λέει: ας λάβουμε υπόψη τα συμφέροντά του. Φέτος στο Νταβός αυτό ακούστηκε και πάλι. Παρά τους χιλιάδες ρωσικούς πυραύλους που χτυπούν την Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί σκοτώθηκαν. Παρά την Μπούχα και τη Μαριούπολη. Παρά τις κατεστραμμένες πόλεις. Και παρά τα “στρατόπεδα φιλτραρίσματος” που έχτισε το ρωσικό κράτος, στα οποία σκοτώνουν, βασανίζουν, βιάζουν και εξευτελίζουν. Η Ρωσία τα έχει κάνει όλα αυτά στην Ευρώπη», είπε ο Ζελένσκι.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στα λόγια του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος είπε ότι ένα κομμάτι του ουκρανικού εδάφους πρέπει να δοθεί στη Ρωσία και να αποτελέσει «γέφυρα» επαφής με την Ευρώπη.
«Φαίνεται ότι το ημερολόγιο του κ. Κίσινγκερ δεν είναι στο 2022, αλλά στο 1938, και νόμιζε ότι μιλούσε σε ένα ακροατήριο όχι στο Νταβός, αλλά στο Μόναχο εκείνης της εποχής. Παρεμπιπτόντως, το πραγματικό έτος 1938, όταν η οικογένεια του κ. Κίσινγκερ διέφευγε από τη ναζιστική Γερμανία, ήταν 15 ετών και καταλάβαινε τα πάντα τέλεια. Και κανείς δεν άκουσε τότε από αυτόν ότι ήταν απαραίτητο να προσαρμοστεί στους Ναζί αντί να τους εγκαταλείψει ή να τους πολεμήσει», τόνισε ο Ζελένσκι.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, σε ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να εμφανίζονται «συμπτωματικά» κύρια άρθρα που αναφέρουν ότι η Ουκρανία πρέπει δήθεν να αποδεχθεί τους λεγόμενους δύσκολους συμβιβασμούς, παραχωρώντας εδάφη με αντάλλαγμα την ειρήνη.
«Ίσως και οι New York Times το 1938 να έγραψαν κάτι παρόμοιο. Αλλά τώρα, σας θυμίζω, είναι το 2022», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.
«Και πίσω από όλες αυτές τις γεωπολιτικές εικασίες όσων συμβουλεύουν την Ουκρανία να δώσει κάτι στη Ρωσία, οι “μεγάλοι γεωπολιτικοί” είναι πάντα απρόθυμοι να δουν τους απλούς ανθρώπους. Τους απλούς Ουκρανούς. Εκατομμύρια εκείνων που ζουν πραγματικά στο έδαφος που προτείνουν να ανταλλάξουν για την ψευδαίσθηση της ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Είμαι πεπεισμένος ότι μετά την ολοκληρωτική ρωσική εισβολή, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για το ουκρανικό θάρρος, διότι, πολλοί στον κόσμο δεν είχαν τη συνήθεια να λαμβάνουν υπόψη τους την Ουκρανία» πρόσθεσε.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνω τόση προσοχή στις διεθνείς πλατφόρμες, στις ομιλίες προς τους βουλευτές, στα κοινοβούλια, στους λαούς άλλων χωρών, στην επικοινωνία με την κοινότητα των εμπειρογνωμόνων, με τους δημοσιογράφους, με τους φοιτητές. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκτήσει ο κόσμος τη μόνιμη συνήθεια να λαμβάνει υπόψη του την Ουκρανία. Έτσι ώστε τα συμφέροντα των Ουκρανών να μην επικαλύπτονται από τα συμφέροντα εκείνων που βιάζονται για μια ακόμη συνάντηση με τον δικτάτορα», δήλωσε ο Ζελένσκι.