Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε πρόσφατες δηλώσεις του, ομολόγησε αυτό που είχε γίνει ευρέως αντιληπτό: ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να ανακαταλάβει με την ισχύ των όπλων διάφορες περιοχές της ενδοχώρας της από την Ρωσία πλέον και έτσι βρίσκεται με ην πλάτη στον τοίχο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επίσης σήμερα απόλυτη επίγνωση πως η πολιτική κατάσταση είναι εξόχως ρευστή σε πολλά μέτωπα και όλα μπορεί να ανατραπούν φέρνοντας την χώρα του κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.

Η πολιτική κατάσταση στην Γερμανία δημιουργεί εύλογη ανησυχία στον Ζελένσκι. Η Γερμανία είναι με διαφορά η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αποστολή πολεμικού υλικού αλλά και κεφαλαίων και το γεγονός πως η κυβέρνηση Σολτς κατέρρευσε και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, ήχησε σαν καμπανάκι στο Κίεβο.

Σημαντικές είναι οι ανησυχίες Ζελένσκι (και δικαιολογημένες) και για την κατάσταση στο Παρίσι. Εκεί μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να διαθέτει ακόμη αρκετό χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί και η δεύτερη θητεία του στην προεδρία, αλλά έχει αναγκαστεί να αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς μέσα μόνο σε μερικούς μήνες.

Έτσι η βαρύτητα της συγκεκριμένης επίσκεψης Ζελένσκι στις Βρυξέλλες επιτείνεται και από το γεγονός πως ενώ υπήρχε και είχε ανακοινωθεί πρόγραμμα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή διαρροή αναφορικά με την ατζέντα των συζητήσεων – την σειρά τους και τα «θέλω» του Κιέβου.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζει ειρηνευτικό σχέδιο για την εύρεση μιας λύσης στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

«Ο στρατός μας δεν έχει αρκετή δύναμη για να απελευθερώσει το Ντονμπάς και την Κριμαία, αλλά η Ουκρανία δεν μπορεί να παραδώσει αυτά τα εδάφη.

Ντε φάκτο, τα εδάφη αυτά ελέγχονται τώρα από τους Ρώσους. Δεν έχουμε τη δύναμη να τα ανακτήσουμε.

Μπορούμε μόνο να βασιστούμε στη διπλωματική πίεση από τη διεθνή κοινότητα για να αναγκάσει τον Πούτιν να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», φαίνεται πως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας του.

Aπό την μεριά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προϊδεάσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και τους εμπλεκόμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους, πως το Κίεβο θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις.

Βάσει του άρθρου του δημοσιογράφου Κιθ Κέλογκ, αλλά και των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα, το σχέδιο προβλέπει πως το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί την παραχώρηση στη Ρωσία των εδαφών που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.

Πρόκειται για τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/5 της ουκρανικής επικράτειας.

Παράλληλα, οι συγκρούσεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου θα παγώσουν με μια κατάπαυση του πυρός και την επιβολή μιας αποστρατιωτικοποιημενης ζώνης.

Ως αντάλλαγμα η Ρωσία θα λάβει αρχικά μια περιορισμένη χαλάρωση των κυρώσεων, με προοπτική πλήρης άρσης σε περίπτωση που υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ θα περιορίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία θα δίνεται μόνο με τη μορφή δανείων και θα εξαρτάται από την πορεία της διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για μία σειρά από εξαιρετικά κρίσιμες συναντήσεις, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και την στήριξη της Ουκρανίας για συνέχιση του πολέμου με την Ρωσία να είναι πιο οριακά από ποτέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ουκρανός πρόεδρος αφού υποδέχθηκε εχθές (17/12) τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στο Λβιβ, σήμερα (18/12) έκανε την διαδρομή Κίεβο – Βρυξέλλες συνεχίζοντας την σειρά εξαιρετικά κρίσιμων επαφών που έχει ήδη προγραμματίσει με τους Ευρωπαίους εταίρους του.