Μηνύματα ενότητας εξακολουθεί να στέλνει ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του «σίγουρα θα επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία».
Μιλώντας από αδιευκρίνιστη τοποθεσία στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε στους συμμετέχοντες του «Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να εξάγει αρκετές ποσότητες τροφίμων λόγω του ρωσικού αποκλεισμού και ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει «οξεία και σοβαρή επισιτιστική κρίση και λιμό».
Αδιάκοπα εξαπολύει απειλές προς το ΝΑΤΟ η Μόσχα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης επιθυμούν περαιτέρω ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και η Δύση στέλνει αμυντική βοήθεια στο Κίεβο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε, ανεβάζοντας τους τόνους, ότι η απάντηση της Μόσχας σε αύξηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία θα είναι ανάλογη, όπως ανέφερε Ρώσος διπλωμάτης σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Μια απάντηση, όπως πάντα, θα είναι ανάλογη και κατάλληλη, με στόχο την εξουδετέρωση δυνητικών απειλών στην ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ολέγκ Τιάπκιν, επικεφαλής του τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε, πριν από λίγες ημέρες, τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Ενίσχυση του ΝΑΤΟ ζητούν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης
Οι ηγέτες εννέα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Βουκουρέστι για να ζητήσουν ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη.
«Αντιμέτωποι με αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα, η εδραίωση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα (…) γίνεται ακόμη πιο επείγουσα και κρίσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κατά την έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία συμπροεδρεύει ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρέι Ντούντα.
Η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας θα χαράξει «ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μέσω της νέας στρατηγικής της αντίληψης, θέτοντας τη συλλογική άμυνα και το Άρθρο 5 (σ.σ. της συνθήκης της) στο επίκεντρο των ενεργειών», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας την «ενίσχυση της στάσης αποτροπής και άμυνας», για απάντηση «στις απειλές που εγείρει η Ρωσία».
Το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ δεχτεί ένοπλη επίθεση, κάθε χώρα-μέλος της Συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση που στρέφεται εναντίον όλων των μελών και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα που κρίνει απαραίτητα για τη βοήθεια της χώρας που δέχτηκε επίθεση.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή του στη συνάντηση του Βουκουρεστίου, αναγκάστηκε να την ακυρώσει λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά αναμένεται να συμμετάσχει στις συζητήσεις διαδικτυακά.
Οι αρχηγοί των εννέα κρατών που συμμετέχουν – Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Σλοβακία – θα εξετάσουν τον αντίκτυπο της ρωσικής επέμβασης στην ασφάλεια των «ευάλωτων εταίρων» της Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ντούντα την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια (…) της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση του Βουκουρεστίου θα στεφθεί με «επιτυχία».
Το 2017, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε πολυεθνικές ομάδες μάχης στα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία για να αποτρέψει τη Ρωσία και στη συνέχεια έστειλε ενισχύσεις μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.