ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Βρανδεμβούργο: Κρίσιμες εκλογές για τον Σολτς – Κινδυνεύει να χάσει ένα από τα παραδοσιακά «κάστρα» του από το AfD

Σε καλύτερη θέση ο σοσιαλδημοκράτης Μπόρις Πιστόριους.

Βρανδεμβούργο: Κρίσιμες εκλογές για τον Σολτς – Κινδυνεύει να χάσει ένα από τα παραδοσιακά «κάστρα» του από το   AfD

Με το βλέμμα και την προσοχή σε όσα συμβαίνουν στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργο στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας θα είναι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στο κρατίδιο θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του κόμματός του όπως και της κυβέρνησής του, περίπου ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Δεν είναι μόνο το ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς κινδυνεύουν να χάσουν ένα από τα παραδοσιακά κάστρα τους. Περισσότερο το διακύβευμα αφορά την ίδια την  Γερμανία καθώς είναι πολύ πιθανή η προοπτική να περάσει εκλογικά τουλάχιστον το κρατίδιο στα χέρια του δεξιού AfD.

Είναι όμως και ζήτημα γοήτρου για τον καγκελάριο, καθώς η εκλογική του περιφέρεια, όπως και η κατοικία του, βρίσκονται στο κρατίδιο. Αλλά το «γόητρο» λίγη σημασία θα έχει μετά την ήττα.

Αυτό γιατί η ήττα ίσως φέρει εξελίξεις, τονίζει το Politico, με τον Σολτς να ακολουθεί τα βήματα του Τζο Μπάιντεν για να εγκαταλείψει την προσπάθεια να κερδίσει δεύτερη θητεία, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές. Αν υπάρξει μια έστω και οριακή ήττα (και εξαφανιστούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του SPD), η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να θέτει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Ένας υποψήφιος που πιθανόν θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα είναι ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός και ο δημοφιλέστερος σοσιαλδημοκρτάτης, θεωρείται άνθρωπος που δίνει λύσεις και είναι καλός στην επικοινωνία, αντίθετα από τον καγκελάριο.

Από την άλλη πλευρά, δεν έχει και τίποτα να κερδίσει ο Σόλτς, γιατί ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε βάσισε όλη τη καμπάνια του στο πρόσωπό του, σαν να μην υπάρχει ο Σολτς. Αν κερδίσει, η νίκη είναι όλη δική του, αν όχι ο Βόιντκε θα παραιτηθεί και η ήττα θα βαρύνει το κόμμα.

Εδώ και 30 χρόνια, από το 1994, οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν συστηματικά στις εκλογές.

Οι εποχές όμως πλέον έχουν αλλάξει και το  AfD σαρώνει στα ανατολικά κρατίδια: Πριν από τρεις εβδομάδες κέρδισε στη Θουριγγία και έχασε για πολύ λίγο στη Σαξονία.

Οι δημοσκοπήσεις, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, δείχνουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ SPD και AfD.

Η έρευνα του ZDF στις 19 Σεπτεμβρίου δίνει οριακό προβάδισμα με 28% στην AfD και 27% για τους Σοσιαλδημοκράτες. «Ντέρμπι» αναμένεται και για την τρίτη θέση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, που κινούνται στο 14%, και της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ στο 13%.

Οι Πράσινοι στο 4,5%, η Αριστερά στο 4%, ενώ οι Φιλελεύθεροι έχουν εξαφανιστεί από τον εκλογικό χάρτη και του Βρανδεμβούργου, και θα μείνουν εκτός της τοπικής Βουλής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων στο κρατίδιο, που φτάνει ως το 27%, όπως αναφέρει ο Guardian, και θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.