ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Βραζιλία: Πρόστιμο 9.000$ την… ημέρα σε όποιον χρησιμοποιεί VPN για να επισκέπτεται το “X”!

Σε εφαρμογή από σήμερα ο αποκλεισμός της πλατφόρμας στους Βραζιλιάνους

Βραζιλία: Πρόστιμο 9.000$ την…  ημέρα σε όποιον χρησιμοποιεί VPN για να επισκέπτεται το “X”!

Η Βραζιλία άρχισε να μπλοκάρει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ από νωρίς το Σάββατο, καθιστώντας την σε μεγάλο βαθμό απρόσιτη τόσο στον Ιστό όσο και μέσω εφαρμογών για κινητά, αφού ο δισεκατομμυριούχος αρνήθηκε να ορίσει έναν εκπρόσωπο του «Χ» στη χώρα.

Η κίνηση κλιμακώνει μια πολύμηνη διαμάχη μεταξύ του Μασκ και του  επικεφαλής  του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας λεξάντρ ντε Μοράες, για την ελευθερία του λόγου, τους δεξιούς λογαριασμούς και την «παραπληροφόρηση».

Ο δικαστής Μοράες  διέταξε την αναστολή την Παρασκευή.

Για να μπλοκάρει το X, η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Βραζιλίας, Anatel, είπε στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να αναστείλουν την πρόσβαση των χρηστών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Από το Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, οι μεγάλες εταιρείες είχαν αρχίσει να το κάνουν.

Μάλιστα ο  Ντε Μοράες απειλεί με πρόστιμο της τάξης των 8.900$ την ημέρα(!) όποιον χρησιμοποιεί εφαρμογή VPN για να μπαίνει στο “X”.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τον Μασκ το βράδυ της Τετάρτης ότι ο Χ θα μπορούσε να αποκλειστεί στη Βραζιλία εάν δεν συμμορφωθεί με την εντολή του να ορίσει έναν εκπρόσωπο και όρισε προθεσμία 24 ωρών. Η εταιρεία δεν είχε αντιπρόσωπο στη χώρα από τις αρχές αυτού του μήνα.

«Ο Έλον Μασκ έδειξε την πλήρη ασέβειά του για την κυριαρχία της Βραζιλίας και, ειδικότερα, για το δικαστικό σώμα, καθιερώνοντας τον εαυτό του ως μια πραγματική υπερεθνική οντότητα και απρόσβλητο στους νόμους κάθε χώρας», έγραψε, προφανώς όχι στο «Χ»  ο Ντε Μοράες στην απόφασή του την Παρασκευή.

Η δικαιοσύνη είπε ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει σε αναστολή έως ότου συμμορφωθεί με τις εντολές του και επίσης όρισε ημερήσιο πρόστιμο 50.000 ρεάλ (8.900 $) για άτομα ή εταιρείες που χρησιμοποιούν VPN για πρόσβαση σε αυτήν.

Η Βραζιλία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές για το X, το οποίο έχει παλέψει κατά το μονοπωλίου των διαφημιστών  από τότε που ο Μασκ αγόρασε το πρώην Twitter το 2022.

Η ομάδα έρευνας αγοράς Emarketer λέει ότι περίπου 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας, έχουν πρόσβαση στο X τουλάχιστον μία φορά ανά μήνα.

«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για τους χρήστες X σε όλο τον κόσμο, ειδικά εκείνους στη Βραζιλία, στους οποίους απαγορεύεται η πρόσβαση στην πλατφόρμα μας. Μακάρι να μην χρειαζόταν να καταλήξει σε αυτό – μου ραγίζει την καρδιά», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της X, Linda Yaccarino, την Παρασκευή το βράδυ, προσθέτοντας ότι η Βραζιλία αποτυγχάνει να τηρήσει τη δέσμευση του συντάγματός της να απαγορεύσει τη λογοκρισία.

Το  Χ είχε αναρτήσει στην επίσημη σελίδα του για τις Παγκόσμιες Κυβερνητικές Υποθέσεις αργά την Πέμπτη ότι περίμενε ότι θα κλείσει από τον Ντε Μοράες, «απλά επειδή δεν θα συμμορφωνόμασταν με τις παράνομες εντολές του να λογοκρίνουμε τους πολιτικούς του αντιπάλους».

«Όταν προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας στο δικαστήριο, ο δικαστής de Moraes απείλησε τον βραζιλιάνο νόμιμο εκπρόσωπο μας με φυλάκιση. Ακόμη και μετά την παραίτησή του, πάγωσε όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς», έγραψε η εταιρεία.

Οι λογαριασμοί που η πλατφόρμα είχε προηγουμένως κλείσει με εντολή της Βραζιλίας περιλαμβάνουν άτομα  που συνδέονται με το δεξιό κόμμα του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου και ακτιβιστές που κατηγορούνται για «υπονόμευση» της βραζιλιάνικης «δημοκρατίας».

Οι δικηγόροι του X τον Απρίλιο έστειλαν έγγραφο στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Απρίλιο, λέγοντας ότι από το 2019 είχε αναστείλει ή αποκλείσει 226 χρήστες.

Στην απόφασή του την Παρασκευή, ο ντε Μοράες ανέφερε τις δηλώσεις του Μασκ ως απόδειξη ότι η συμπεριφορά του Χ «προτίθεται ξεκάθαρα να συνεχίσει να ενθαρρύνει δημοσιεύσεις με εξτρεμισμό, ρητορική μίσους και αντιδημοκρατικό λόγο και να προσπαθεί να τις αποσύρει από τον έλεγχο της δικαιοδοσίας».

Ο Μασκ εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον δικαστή Μοράες αυτήν την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τον δικτάτορα και κατηγορώντας τον ότι καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.