ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι ΗΠΑ πήραν 300 εκατ, ευρώ από τη Novartis χάρη στον Παύλο Σαράκη. Η Ελλάδα τι ακριβώς πήρε, είπαμε;

Tέλος εποχής στην Βρετανία: Οι Εργατικοί θριάμβευσαν κερδίζοντας 411 έδρες! (upd)

Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας)

Tέλος εποχής στην Βρετανία: Οι Εργατικοί θριάμβευσαν κερδίζοντας 411 έδρες! (upd)

Νίκη του Εργατικού κόμματος υπό τον Κιρ Στάρμερ στις εκλογές στη Βρετανία έδειξε το exit poll, το οποίο έδινε πλειοψηφία 411 σε σύνολο 650 εδρών, με συντριβή του κυβερνώντος από το 2010 Συντηρητικού κόμματος, υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ακολουθούσαν οι Συντηρητικοί του Σούνακ με 119 έδρες.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν τελικά 71 έδρες.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 6  και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ που προβλεπόταν να λάβει 13 βουλευτές, έπεσε στους 4.

Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Κόμμα της Ουαλίας θα λάβει 4 βουλευτές. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες .

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δώσει στους Εργατικούς μία πλειοψηφία 160 εδρών, κατεβάζοντας την αυλαία των συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για 14 χρόνια κυβέρνησαν τη Βρετανία.

Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας).

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της ανακοίνωσης του exit poll:

Τα αποτελέσματα ανά περιοχή

Οι Εργατικοί κερδίζουν σε Χούγκτον και νότιο Σάντερλαντ. Το πρώτο αποτέλεσμα της βραδιάς έρχεται από το νότιο Σάντερλαντ, με την σκιώδη υπουργό Παιδείας, Μπρίτζετ Φίλιπσον, να επικρατεί.

Η Μπρίτζετ Φίλιπσον των Εργατικών κέρδισε με 18.847 ψήφους.

Στη νικητήρια ομιλία της είπε ότι «οι καλύτερες μέρες μας βρίσκονται μπροστά μας» και πρόσθεσε ότι το κόμμα της θα είναι μια κυβέρνηση «υπηρεσιών», «με σκοπό» και «τροφοδοτούμενη από την ελπίδα».

Ο Σαμ Γουντς-Μπρας του Μεταρρυθμιστικού κόμματος κέρδισε τη δεύτερη θέση της εκλογικής περιφέρειας, με 11.668 ψήφους.

Νίκη των Εργατικών σε Μπλάιθ και Άσινγκτον. Το δεύτερο αποτέλεσμα της βραδιάς έρχεται στις 23:30 τοπική ώρα (1:30 ώρα Ελλάδας) από τις πόλεις Μπλάιθ και Άσινγκτον.

Ο Ίαν Λάβερι των Εργατικών είναι ο μεγάλος νικητής εκεί με 20.030 ψήφους. Δεύτερο έρχεται το Μεταρρυθμιστικό κόμμαμε 10.857 ψήφους και τρίτοι οι Συντηρητικοί.

Νίκη των Εργατικών και στο κεντρικό Σάντερλαντ. Ο Λιούις Άτκινσον των Εργατικών επικρατεί στο κεντρικό Σάντερλαντ με 16.852 ψήφους.

Για άλλη μια φορά, το Μεταρρυθμιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει τους Συντηρητικούς και έρχεται στη δεύτερη θέση.

Οι Εργατικοί κρατούν την Ουάσινγκτον και το νότιο Γκέιτσχεντ. Η Σάρον Χότζσον επανεκλέγεται για τους Εργατικούς, καθώς το Μεταρρυθμιστικό κόμμα έρχεται και πάλι δεύτερο πάνω από τους Συντηρητικούς.

Οι Εργατικοί κερδίζουν το νότιο Σουίντον από τους Συντηρητικούς.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, έχασε το νότιο Σουίντον από την Χάιντι Αλεξάντερ των Εργατικών. Εκείνη κέρδισε με 21.676 ψήφους, ενώ ο Μπάκλαντ ήρθε δεύτερος με 12.070 ψήφους.

Είναι ο πρώτος Συντηρητικός που χάνει απόψε την έδρα του, αφού την κατείχε από το 2010.

Οι Συντηρητικοί κρατούν το Ρέιλι και το Γουίκφορντ. Ο Μαρκ Φρανσουά διατηρεί την έδρα του, με πλειοψηφία άνω των 5.500 έναντι του υποψηφίου των Μεταρρυθμίσεων Γκραντ Ράνταλ, ο οποίος έρχεται δεύτερος. Είναι η πρώτη νίκη της βραδιάς για τους Τόρις.

Οι Εργατικοί κερδίζουν το Ντάρλινγκτον και το Στουντ από τους Συντηρητικούς και κρατούν το Τζάροου και το ανατολικό Γκέιτσχεντ.

Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε την εκλογική περιφέρεια του Τέλφορντ από τους Συντηρητικούς. Το κρατούσαν οι Τόρις από το 2015, όταν η Λούσι Άλαν το κέρδισε από τους Εργατικούς. Ήταν επίσης όπου ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε το μανιφέστο του κόμματος το 2019.

Η Ρέιτσελ Ριβς των Εργατικών κερδίζει στο Leeds West & Pudsey με πλειοψηφία πάνω από 12.000.

Τώρα είναι πολύ πιθανό να γίνει καγκελάριος του Κιρ Στάρμερ – και θα είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτόν τον ρόλο.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν τον Eastleigh από τους Συντηρητικούς και το Τσέλτεναμ, αρπάζοντας την έδρα από τους Τόρις, την οποία κρατούσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Άλεξ Τσαλκ.

Οι Συντηρητικοί κρατούν το Μπρόξμπορν.

Οι Εργατικοί κρατούν το Τάινμουθ και το νότιο Μπάρνσλεϊ και κερδίζουν από τους Τόρις το νότιο Μπλάκπουλ, το Leigh & Atherton, το Cannock Chase, το Κόλτσεστερ, την Κοιλάδα του Γκλαμόργκαν, το βόρειο Σουίντον και το Μπρίτζεντ.

Το κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτή, με τον Λι Άντερσον να διατηρεί την έδρα που κέρδισε το 2019 στο Άσφιλντ όταν όμως ήταν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Άντερσον εγκατέλειψε τους Τόρις και εντάχθηκε στο Reform UK νωρίτερα φέτος. 

Ο ηγέτης του Reform UK Νάιτζελ Φάρατζ κέρδισε το Κλάκτον του Έσσεξ και εκλέγεται βουλευτής έπειτα από επτά αποτυχημένες απόπειρες στο παρελθόν.

Νωρίτερα σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του Μεταρρυθμιστικού κόμματος, περιέγραψε την προβλεπόμενη επιτυχία του κόμματός του στις βρετανικές εκλογές ως «τεράστια» μετά τα αποτελέσματα των exit poll.

Μάλιστα είπε ότι το κόμμα του έλαβε υψηλότερο ποσοστό ψήφων σε αυτές «από κάθε πιθανή πρόβλεψη. Είναι σχεδόν απίστευτο».

Ο Κιρ Στάρμερ έφτασε τα ξημερώματα στο κέντρο καταμέτρησης ψηφοδελτίων σέδρα του στο βόρειο Λονδίνο μαζί με τη σύζυγό του, Βικτόρια.

Ο ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, επανεξελέγη στην έδρα του στο Holborn & St Pancras λαμβάνοντας 18.884 ψήφους.

“Απόψε οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή”, δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ λίγο μετά την επανεκλογή του στην έδρα του στο Holborn & St Pancras.

Οι δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας νωρίτερα, έδειχναν ότι το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με καθαρή πλειοψηφία, τοποθετώντας τον Στάρμερ σε τροχιά ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ, θέτοντας τέρμα σε μία περίοδο 14 ετών συντηρητικών κυβερνήσεων στη Βρετανία.

Η αναπληρώτρια αρχηγός των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ, επανεξελέγη στην έδρα της στο Ashton-under-Lyne.

H κα Ρέινερ ευχαρίστησε την οικογένειά της, τους φίλους και την ομάδα των Εργατικών, λέγοντας: «Ελπίζω να σας κάνω περήφανους».

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασε τη βουλευτική του έδρα και έγινε το δεύτερο υψηλόβαθμο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ρίσι Σούνακ που μένει εκτός κοινοβουλίου.

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας ηττήθηκε στην εκλογική περιφέρεια Γουέλιν Χάτφιλντ της νότιας Αγγλίας από τον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, Άντριου Λιούιν, ο οποίος με 19.877 ψήφους κερδίζει την έδρα.

Ο 55χρονος Γκραντ Σαπς, που έλαβε 16.078 ψήφους, υποστήριξε την Ουκρανία από τότε που επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Μπεν Γουάλας στο υπουργείο Άμυνας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ταξιδεύοντας μάλιστα στο Κίεβο έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Γκραντ Σαπς είναι το δεύτερο θύμα του υπουργικού συμβουλίου, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης Άλεξ Τσαλκ έχασε επίσης τη θέση του.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κέρδισε στο Islington North ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο Κόρμπιν εκδιώχθηκε από το Εργατικό Κόμμα αφού ισχυρίστηκε ότι η κλίμακα του αντισημιτισμού στο κόμμα ήταν «δραματικά υπερεκτιμημένη».

Η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν έχασε τη θέση της στο Τσίτσεστερ, και έγινε η τελευταία υπουργός που πέφτει. Την κέρδισαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με πλειοψηφία 12.172 ψήφων.

Αντίθετα τις έδρες τους κράτησαν οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ,  Όλιβερ Ντάουντεν και Κέμι Μπάντενοχ. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κράτησε την έδρα του στο Χέρτσμερ και η γραμματέας επιχειρήσεων, κράτησε επίσης την έδρα της στο Essex North West.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.