«Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληρονομήσει τη χειρότερη οικονομία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε η νεοδιορισθείσα επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς.
Η Ριβς ανέλαβε τα οικονομικά της χώρας αφού οι Εργατικοί κέρδισαν 412 από τις 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων στις γενικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, δίνοντας τέλος στα 14 χρόνια διακυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος.
«Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι όποιος κέρδιζε τις γενικές εκλογές θα κληρονομούσε τις χειρότερες συνθήκες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε η Ριβς σε ομιλία του στο Υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα.
«Αντιμετωπίζουμε την κληρονομιά 14 ετών χάους και οικονομικής ανευθυνότητας», πρόσθεσε, κατηγορώντας τους Τόρις προκατόχους της ότι ενήργησαν από «πολιτικό συμφέρον» ως μέρος μιας «κυβέρνησης που έθεσε το κόμμα πρώτο και τη χώρα δεύτερη».
«Η νέα ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών που ζήτησα το Σαββατοκύριακο δείχνει ότι, αν η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είχε αναπτυχθεί με το μέσο ρυθμό άλλων οικονομιών του ΟΟΣΑ [Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης] τα τελευταία 13 χρόνια, η οικονομία μας θα ήταν πάνω από 140 δισεκατομμύρια £ [179 δισεκατομμύρια δολάρια] ισχυρότερη».
Υποστήριξε ότι οι πολιτικές των Τόρις κοστίζουν ουσιαστικά στον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου 58 δισεκατομμύρια λίρες (74 δισεκατομμύρια δολάρια) σε χαμένα φορολογικά έσοδα μόνο το 2023.
Στα παραπάνω οικτρά οικονομικά στοιχεία έρχονται να προστεθούν οι αριθμοί-ρεκόρ των αστέγων και των πολιτών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, ως απόρροια και των αυτοκτονικών αντιρωσικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με τον Guardian, το έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960, ενώ η χώρα επηρεάστηκε άσχημα από «σοκ, όπως το Brexit, η πανδημία του Covid και η κρίση του κόστους ζωής».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε στις αρχές Ιουλίου ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί μόλις κατά 0,5% φέτος.