Ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν λίγες ημέρες πριν την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία είπε στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν «Μην ενδώσετε σε προκλήσεις οποιουδήποτε είδους τις επόμενες ώρες και ημέρες».

Συνεπώς ο Γάλλος πρόεδρος ήξερε ότι η Ουκρανία προφανώς με ώθηση εκ Δύσεως θα προκαλούσε την Ρωσία για να αναγκαστεί να επέμβει στρατιωτικά!

Μάλιστα ο Μακρόν προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή, λέγοντας ότι θα παροτρύνει τον Ζελένσκι να «ηρεμήσει τους πάντες» όχι μόνο στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Γνώριζε δηλαδή ότι ενορχηστρωμένα δημιουργούνταν στα social media εχθρικό κλίμα κατά της Ρωσίας και του Β.Πούτιν.

https://twitter.com/Plexint/status/1542805867090874369?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1542805867090874369%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2022%2F07%2F06%2Fworld%2Fpolemos-stin-oukrania-ti-elegan-makron-kai-poutin-ligo-prin-tin-eisvoli-antidraseis-se-parisi-kai-mosxa%2F

Στη δημοσιότητα βγήκαν τα ηχητικά ντοκουμέντα των συνομιλιών του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Ε.Μακρόν στις 20 Φεβρουαρίου,  τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της ρωισικής στρατιωτικής επιχείρησης όπως έχει δημοσιεύσει από χθες το pronews.gr

Ήταν η τελευταία συνομιλία που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τον Β.Πούτιν επιχειρώντας, να προγραμματίσει μια συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε πάρει την απόφασή του καθώς δεν είχε πλέον άλλη επιλογή και απέφευγε να ορίσει ημερομηνία για μια τέτοια επαφή, άλλωστε τι θα είχε να πει με έναν πρόεδρο ο οποίος τον αποκαλούσε δολοφόνο και ταυτόχρονα υποδαύλιζε την ουκρανική κρίση επιχειρώντας να ωθεί τις ουκρανικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν συνεχώς τις πόλεις των ρωσόφωνων στο Ντόνμπας.

Οι Αμερικανοί ήθελαν τον πόλεμο αυτόν όσο τίποτε γιατί πίστευαν έτσι ότι θα καταστρέφονταν η Ρωσία οικονομικά και στρατιωτικά έχοντας να αντιμετωπίσει όλον τον δυτικό κόσμο εναντίον της και έτσι θα μπορούσαν να παραμείνουν απόλυτοι κυρίαρχοι στον πλανήτη χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο (την Κίνα την θεωρούν υποδεέστερη στρατιωτικά και άρα εύκολα αντιμετωπίσιμη στο άμεσο μέλλον λόγω της πυρηνικής υπεροχής των ΗΠΑ έναντι του «Κόκκινου Δράκου»)

Οι Αμερικανοί όμως αποδείχτηκε πως έκαναν λανθασμένη εκτίμηση και έχουν υποστεί σοβαρή οικονομική επιβράδυνση ενώ η ΕΕ κυριολεκτικά έχει «γονατίσει».

«Για να είμαι τελείως ειλικρινής μαζί σας, ήθελα να πάω για χόκεϊ επί πάγου, επειδή αυτήν τη στιγμή είμαι στο γυμναστήριο. Αλλά πριν ξεκινήσω τη γυμναστική μου, υπόσχομαι ότι θα καλέσω τους συμβούλους μου. Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Η πλευρά της γαλλικής προεδρίας φάνηκε να εκλαμβάνει τις δηλώσεις του Πούτιν ως επιβεβαιωτικές, θεωρώντας τες καλό σημάδι και πιστεύοντας ότι η συνάντηση των δύο προέδρων θα γίνει πραγματικότητα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Την επόμενη ημέρα μετά τη συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Και, στις 24 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η επέμβαση.

Τέτοια στιγμιότυπα, όπως αυτό, περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ «Ένας Πρόεδρος, Η Ευρώπη και ο Πόλεμος», το οποίο κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες και ρίχνει φως στη διπλωματική προσπάθεια του Μακρόν να προσεγγίσει τη Ρωσία.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Guy Lagache, είχε την ευκαιρία να καταγράψει εμπιστευτικές συνομιλίες του Μακρόν με άλλους αρχηγούς κρατών, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν αυτοί είχαν ενημερωθεί για αυτό.

Τι είπαν Πούτιν – Μακρόν

Στην αρχή της συνομιλίας των δύο ηγετών, ο Μακρόν ρώτησε ευθέως τον Πούτιν για τις προθέσεις του. «Τι μπορώ να πω; Εσείς οι ίδιοι βλέπετε τι συμβαίνει» απάντησε ο Πούτιν, κατηγορώντας την Ουκρανία πως παραβίασε τις συμφωνίες του Μινσκ.

Επίσης, ο Πούτιν κατακεραύνωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την επιδίωξή του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Στην πραγματικότητα, ο αγαπητός μας συνάδελφος κ. Ζελένσκι δεν κάνει τίποτα για να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ» ισχυρίστηκε ο Πούτιν.

«Σας λέει ψέματα» πρόσθεσε, κατηγορώντας επίσης τον Μακρόν ότι επιδιώκει να αναθεωρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Δεν ξέρω αν ο νομικός σας σύμβουλος έχει μάθει νομικά. Όσο για μένα, απλώς κοιτάζω τα κείμενα και προσπαθώ να τα εφαρμόσω» απάντησε ο Μακρόν.

Ο Πούτιν υποστήριξε στη συνέχεια ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.

«Μα, δεν μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις των αυτονομιστών!» απάντησε ο Μακρόν.

Εκεί φυσικά ο Β.Πούτιν κατανόησε πως δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση με τον Ε.Μακρόν.

Τα τελευταία λόγια της συνομιλίας, πάντως, ήταν σχετικά εγκάρδια. «Σε ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση, Βλαντίμιρ. Θα μείνουμε σε επαφή σε πραγματικό χρόνο. Όταν υπάρχει κάτι, καλέστε με» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε» είπε ο Πούτιν μιλώντας γαλλικά.

Τα ντοκουμέντα αυτά έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις τόσο στη Μόσχα όσο και στο Παρίσι.

Ειδικότερα, η δημοσιοποίηση των συνομιλιών αυτού του κορυφαίου επιπέδου προξένησαν την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με την εκπρόσωπό του, Μαρία Ζαχάροβα, να δηλώνει ειρωνικά ότι «αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η Γαλλία τη διπλωματία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντιδράσεις όμως καταγράφηκαν και στο εσωτερικό της Γαλλίας, με σχολιαστές και πολιτικούς αντιπάλους να κάνουν λόγο ακόμη για γελοιοποίηση του Γάλλου προέδρου, όχι τόσο για τη δημοσίευση απόρρητης συνομιλίας εν αγνοία του Κρεμλίνου, όσο για την αποτυχημένη προσπάθειά του να πείσει τον κ. Πούτιν να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του.