Μετά τα δυόμιση χρόνια περιορισμών και επιβολής αντισυνταγματικών αποφάσεων με πρόφαση τη δημόσια υγεία (κορωνοϊός), τώρα έρχεται νέος γύρος περιορισμών και καταστολής της ελευθερίας των πολιτών με πρόφαση την κλιματική αλλαγή και από ότι φαίνεται αυτές οι πρακτικές θα διαρκέσουν αιώνια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παροτρύνει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να βελτιώσουν προς το αυστηρότερο τους στόχους τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εν όψει της φετινής Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27).
Άλλωστε όλα αυτά δεν είναι κάτι κρυφό αφού πριν κάποιους μήνες είχε εκδοθεί και «σχέδιο» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο πρώτο είχε μεταδώσει το pronews.gr., και ήδη μιλούν για αυστηροποίηση αυτών των παραμέτρων! Όπως φαίνεται ο κορωνοϊός και όσα ήρθαν μαζί με την επιδημία ήταν απλά μία πρόγευση και ένα τεστ για να μάθουν οι πολίτες να ανέχονται αυτά που θέλουν οι κυβερνώντες ανά τον κόσμο να επιβάλλουν.
Συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες ο προφήτης του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ και συγγραφέας αρκετών βιβλίων, Yuval Noah Harari, υποστήριξε ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή η ανοχή αυτή «τους κάνει πιο ανοιχτούς σε ακραίες ιδέες σχετικά με το πως ν’ αντιμετωπίσουν επίσης την κλιματική αλλαγή».
Σύμφωνα με προσχέδιο του εγγράφου με τις προτάσεις, που έχει δει το πρακτορείο Reuters, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι οι τρέχουσες προσπάθειες των κρατών υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών.
Η Ε.Ε. επισημαίνει στο προσχέδιο της εντολής διαπραγμάτευσης για τη σύνοδο κορυφής COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, τον Νοέμβριο ότι παρά τις δεσμεύσεις που ανακοίνωσαν οι χώρες στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP26, «η παγκόσμια δράση για το κλίμα παραμένει ανεπαρκής».
Το προσχέδιο, μπορεί να αλλάξει έως τον Νοέμβριο, καθώς θα γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρ’ών-μελών της Ε.Ε. Ωστόσο το έγγραφο αναφέρει ότι οι ρυπαίνοντες πρέπει να αναθεωρήσουν τους στόχους τους εάν ο πράγματι ο κόσμος θέλει να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου έναντι των επιπέδων της προβιομηχανικής εποχής.
«Η Ε.Ε. καλεί όλα τα μέρη να υποβάλουν φιλόδοξους στόχους και πολιτικές και προτρέπει ιδιαίτερα τις μεγάλες οικονομίες που δεν το έχουν κάνει ακόμη να επανεξετάσουν ή να ενισχύσουν τους στόχους», αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με το Reuters.
Σχεδόν 200 χώρες θα συμμετάσχουν στη COP27, έπειτα από ένα καλοκαίρι ακραίας ξηρασίας, καύσωνα και άλλων ακραίων συνθηκών που συνδέονται με το κλίμα.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή ενεργειακή κρίση, η οποία αναγκάζει χώρες να καταφύγουν ξανά στον άνθρακα.