Σε win win κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής για τον Ζελένσκι και τον Όρμπαν αφού ο μεν είδε τις Βρυξέλλες να ξεκινούν την ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα του και από την άλλη ο Ούγγρος πρωθυπουργός πέτυχε να φύγει από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με έναν πακτωλό χρημάτων αλλά και ένα τέχνασμα χάρις στο οποίο δεν «χρεώνεται» έγκριση της εξέλιξης την στιγμή που ο ίδιος απειλούσε με βέτο.
Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει ο Guardian, η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας παρά την αντίθεση της Ουγγαρίας, ο πρωθυπουργός της οποίας, Βίκτορ Όρμπαν, είχε δηλώσει επί εβδομάδες ότι θα έθετε βέτο σε οποιαδήποτε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Στο τέλος, δήλωσαν διπλωμάτες, ο Όρμπαν αποχώρησε από την αίθουσα όταν η βασική απόφαση – η οποία έπρεπε να είναι ομόφωνη – ελήφθη από τους ηγέτες των άλλων 26 κρατών μελών.
Ακόμα και για μια πόλη στην οποία η τέχνη της σύναψης συμφωνιών είναι καλά ακονισμένη, ήταν ένας εξαιρετικά ασυνήθιστος ελιγμός.
Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το Politico, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν αυτός που βρήκε τη λύση στον γόρδιο δεσμό με τον Όρμπαν.
Ο Σολτς είπε στον Όρμπαν μπροστά στους άλλους ηγέτες ότι αν πραγματικά δεν ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει, θα μπορούσε να φύγει από την αίθουσα, ώστε οι ηγέτες της ΕΕ να λάβουν ομόφωνη απόφαση για τη διεύρυνση εν τη απουσία του, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που είχαν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.
Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν ήρθε αυθόρμητα, αλλά αντίθετα είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενες συζητήσεις, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Ένας τρίτος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Όρμπαν “απουσίαζε στιγμιαία από την αίθουσα με προσυμφωνημένο και εποικοδομητικό τρόπο”.
Πηγές πάντως ανέφεραν ότι η απόφαση του Όρμπαν να μην είναι στην αίθουσα είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων: “Ήξερε ότι 26 κράτη μέλη ήταν σθεναρά υπέρ. Φυσικά είναι νόμιμο” λένε σύμφωνα με τον Guardian.
Η εξέλιξη σημαίνει ότι η ΕΕ κατάφερε να κάμψει με κάποιο τρόπο τη στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που ήταν αντίθετος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και απειλούσε με μπλόκο.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook τα τελευταία λεπτά, και παρά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.
«Η Ουγγαρία δεν αλλάζει τη θέση της», είπε, προσθέτοντας ότι τα άλλα 26 κράτη μέλη επέμειναν να κάνουν το βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και ως εκ τούτου η Ουγγαρία έλαβε απόφαση ότι οι 26 μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, ενώ η Ουγγαρία μένει μακριά από την απόφαση, αιτιολογώντας γιατί την ώρα της ψηφοφορίας, ο ίδιος αποχώρησε από την αίθουσα.
Πάντως ο Βίκτορ Όρμπαν πρακτικά δέχθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, παρά τις διαφωνίες που εξέφραζε μέχρι πριν από λίγες μόλις ώρες. Προσπαθώντας να ξεπαγώσει περίπου 30 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χώρα του, λόγω της κατάστασης τους κράτους δικαίου, ο Βίκτορ Όρμπαν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συγκρουστεί με ολόκληρη την ΕΕ και έτσι επέλεξε αυτό που, θεσμικά, ονομάζεται «εποικοδομητική αποχή» κάτι το οποίο προβλέπεται ρητώς από το άρθρο 31 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ.
Με λίγια λόγια, όταν ένα κράτος – μέλος της ΕΕ δεν συμφωνεί με μια συλλογική δράση, επιλέγει να απέχει αντί να θέσει βέτο. Στη συνέχεια η δράση εγκρίνεται και το κράτος μέλος, ακολουθώντας ένα «πνεύμα αμοιβαίας αλληλεγγύης», δεσμεύεται να μην παρέμβει αρνητικά στην κοινή απόφαση της ΕΕ.
Ήδη από χθες και παρά τις δημόσιες διακηρύξεις, πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν την αλλαγή στάσης του Ορμπάν, μετά την απόφαση της Κομισιόν να ξεπαγώσει δεσμευμένα κονδύλια για τη συνοχή ύψους 10,2 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία.
Τα κονδύλια είχαν μπλοκαριστεί λόγω των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Ωστόσο χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και μεγάλη ανταλλαγή απόψεων με την ουγγρική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία έλαβε τα μέτρα που δεσμεύτηκε να λάβει» με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των κονδυλίων.