
«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 105 ετών ο τελευταίος επιζών πιλότος της Μάχης της Βρετανίας, Τζον «Πάντι» Χέμινγουεϊ.
Ο Τ.Χέμινγουεϊ, ο οποίος καταγόταν από το Δουβλίνο, εντάχθηκε στη Βασιλική Αεροπορία (RAF) ως έφηβος, λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε ηλικία 21 ετών, συμμετείχε στην καθοριστική Μάχη της Βρετανίας, όταν οι πιλότοι της RAF υπερασπίστηκαν τον εναέριο χώρο της χώρας ενάντια στις μαζικές επιθέσεις της γερμανικής Αεροπορίας Luftwaffe.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ απέτισε φόρο τιμής στον Τ.Χέμινγουεϊ λέγοντας ότι το θάρρος του και όλων των πιλότων της RAF «βοήθησε να τερματιστεί ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και να διασφαλιστεί η ελευθερία μας».
It is with great sadness we announce the passing of John ‘Paddy’ Hemingway DFC – Last of ‘The Few’. We reflect not only on his sacrifices, but the sacrifices of all those who served & fought in WWII.
Paddy, thank you for your service.
Per Ardua ad Astrahttps://t.co/ijgtRpgFTm pic.twitter.com/0zebzgmf65
— Royal Air Force (@RoyalAirForce) March 17, 2025
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Γουίλιαμ απέτισε επίσης φόρο τιμής, λέγοντας ότι «οφείλουμε τόσα πολλά στον Πάντι και τη γενιά του για τις ελευθερίες μας σήμερα» προσθέτοντας ότι «η γενναιότητα και η θυσία τους» δεν θα ξεχαστούν ποτέ.
Όσοι πολέμησαν στη μάχη έγιναν γνωστοί ως «οι Λίγοι» είχε πει ο τότε πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ για τη συνεισφορά των πιλότων.
«Ποτέ στην ιστορία των ανθρώπινων συγκρούσεων τόσοι πολλοί δεν χρωστούσαν τόσα σε τόσους λίγους» είχε προσθέσει για τις θυσίες τους στη μάχη.
Σε ανακοίνωσή της, η RAF ανέφερε ότι ο Τ.Χέμινγουεϊ «έφυγε ειρηνικά» τη Δευτέρα.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Τ.Χέμινγουεϊ καταρρίφθηκε τέσσερις φορές. Τον Αύγουστο του 1940, αναγκάστηκε δύο φορές να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του, και να προσγειωθεί αντίστοιχα στη θάλασσα και σε έλος.
Σε άλλη περίπτωση, το 1941, όταν ταξίδευε για να παραλάβει τον Σταυρό Διακεκριμένων Πτήσεων από τον βασιλιά, σώθηκε από συντριβή αεροσκάφους κατά την απογείωση.
#RIP John ‘Paddy’ Hemingway who passed away on Monday at at the age of 105. Hemingway was the last surviving Battle of Britain pilot. Born in Dublin in 1919, Hemingway joined the RAF in 1938. He flew Hawker Hurricanes during WWII and survived being shot down four times. pic.twitter.com/0FjydEhG4R
— U.S. Naval Institute (@NavalInstitute) March 18, 2025
Ενώ υπηρετούσε στην 85 Μοίρα της RAF στο Χιούνστον, ο Τ.Χέμινγουεϊ ενώ βρισκόταν σε πτήση, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μαχητικό Havoc από ύψος 183 μέτρα λόγω βλάβης του οργάνου σε κακές καιρικές συνθήκες.
Έσπασε το χέρι του και το αλεξίπτωτό του δεν άνοιξε, ωστόσο πιάστηκε στα κλαδιά ενός δέντρου.
Διασώθηκε για τέταρτη φορά ενώ πολεμούσε κοντά στη Ραβέννα Ιταλίας. Όταν το Spitfire του χτυπήθηκε αποβιβάστηκε σε εχθρικό έδαφος και ήρθε σε επαφή με Ιταλούς πολίτες, οι οποίοι τον βοήθησαν να επιστρέψει στους Συμμάχους.
Η γενναιότητά του και η αφοσίωσή του στην αποστολή του τιμήθηκαν, αλλά ο ίδιος δήλωσε ότι δεν αναζητούσε ποτέ δόξα.
«Δεν νομίζω ότι θεωρούσαμε τους εαυτούς μας σπουδαίους. Πολεμούσαμε έναν πόλεμο για τον οποίο είχαμε εκπαιδευτεί», είχε πει το 2023.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.