Ο μόνιμος εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία και εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνει ότι «η Τουρκική Δημοκρατία διαδραματίζει καθοριστικό, στρατηγικό ρόλο στην περιοχή, καθώς ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος συνεχίζει να προκαλεί πρωτοφανείς γεωπολιτικές μετατοπίσεις στην Ευρώπη.

Θα ήθελα να επαναλάβω την εκτίμησή μου για τον ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και στη διαμεσολάβηση για την Πρωτοβουλία για τους κόκκους της Μαύρης Θάλασσας».

Συνεχίζοντας στην δήλωση αναφέρει ότι «εκτός από σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και βασικός εταίρος στο εμπόριο, την οικονομία και τη μετανάστευση, η Τουρκική Δημοκρατία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Ο ρόλος μου ως εισηγητής είναι να αξιολογήσω την πρόοδο της χώρας από αυτή την άποψη, καθώς ετοιμάζομαι να συντάξω τη νέα έκθεση το 2023. Προς το παρόν, με λύπη μου παρατηρώ ότι στην περίπτωση της Τουρκίας μπορούμε να μιλάμε μόνο για έλλειψη προόδου».

 «Η ενταξιακή διαδικασία, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται σε σαφή κριτήρια, δεν μπορεί απλώς να παρακάμπτεται από τη γεωπολιτική. Ωστόσο, μεγαλύτερες προσπάθειες για να μην παρακαμφθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Η ένταξη στην ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάσταση της δημοκρατίας σε μια χώρα» πρόσθεσε ο Αμόρ.

«Ευθυγράμμιση με την ΕΕ σημαίνει ευθυγράμμιση με ένα συγκεκριμένο μοντέλο κοινωνίας. Το μοντέλο που προσφέρει σήμερα η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται, αντίθετα, από αυταρχική διακυβέρνηση και απουσία ελέγχων και ισορροπιών. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος- αν και αυτός ο τρόπος συνεργασίας από μόνος του δεν θα επιτρέψει στις σχέσεις μας να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, ούτε είναι πιθανό να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες της τουρκικής κοινωνίας» συνέχισε ο Αμόρ.

Καταλήγοντας στη δήλωση του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν έχει πρόβλημα με την Τουρκία να διαμορφώνει και να υπερασπίζεται τη δική της εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ασκείται σήμερα αυτή η πολιτική, χρησιμοποιώντας σκληρή ρητορική και στρατιωτικά μέσα, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, ιδίως όταν οι διπλωματικές μέθοδοι και το διεθνές δίκαιο αγνοούνται όλο και περισσότερο.

Το να είσαι ένας ισχυρός περιφερειακός παράγοντας δεν είναι αντίθετο με την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών. Παραμένει η ειλικρινής επιθυμία μου να δω την Τουρκία να επιστρέφει στον δρόμο της δημοκρατίας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».

Ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, ταξίδεψε στην Άγκυρα για μια διερευνητική αποστολή στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2022. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επικείμενη ετήσια έκθεση για την Τουρκία και περιελάμβανε ευρύ φάσμα επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, δεξαμενές σκέψης, καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Η επερχόμενη ετήσια έκθεση για την Τουρκική Δημοκρατία θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το 2023, με σεβασμό στην προεκλογική φάση στην οποία αναμένεται να βρίσκεται η χώρα. Σύμφωνα με την καθιερωμένη σύμβαση, οι εκθέσεις προόδου για τις υπό ένταξη χώρες δεν ψηφίζονται κοντά σε εκλογές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πριν επιστρέψει στις Βρυξέλλες, ο Σάντσεθ Αμόρ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα για να μοιραστεί την αξιολόγησή του για την αποστολή.