ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Παραμορφώσεις: «+6% ο εμπορικός τζίρος τα εφετινά Χριστούγεννα» λένε τα κανάλια! Μείον τον πληθωρισμό συν τις αυξήσεις τιμών ίσον -10%...
prodeals

Εκλογές στα Βαλκάνια: Για τέταρτη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο στη Βουλγαρία – Με εθνοτικό πρόσημο στην Βοσνία

Κυριαρχεί η ακρίβεια στα κομματικά επιτελεία

Εκλογές στα Βαλκάνια: Για τέταρτη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο στη Βουλγαρία – Με εθνοτικό πρόσημο στην Βοσνία
Οι Βούλγαροι ψηφίζουν σήμερα για τέταρτη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο, με ένα θέμα να βρίσκεται στο μυαλό όλων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας: την άνοδο των τιμών με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αν η ενδημική διαφθορά δέσποζε στις συζητήσεις στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, η οικονομική ανασφάλεια κυριάρχησε αυτή τη φορά στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων που είναι η πιο φτωχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Οι τιμές είναι αυτό που ανησυχεί τους ψηφοφόρους, πολύ περισσότερο από τα γεωστρατηγικά ζητήματα που απασχολούν τα κόμματα”, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκλογολόγος Άντονι Τοντόροφ του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου.

Οι μελέτες δείχνουν “ένα φόβο για το χειμώνα”, μήπως οι τιμές της θέρμανσης και των τροφίμων, που αυξάνονται κάθετα, οδηγήσουν τους ανθρώπους στη φτώχεια.

Σ’ αυτό το κλίμα ανησυχίας, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, 63 ετών, ενδέχεται να επανέλθει δυναμικά: τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων φέρουν το συντηρητικό κόμμα του, το Gerb, να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 25% της πρόθεσης ψήφου.

Με την εμπειρία του από μια δεκαετία στην εξουσία, υποσχέθηκε την Παρασκευή, κατά την τελευταία συγκέντρωση των υποστηρικτών του στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ, νότια Βουλγαρία) να νικήσει “το χάος”, να “εργαστεί για τη σταθερότητα της χώρας”.

“Πολλή δουλειά”

Παρά το γεγονός ότι υπολείπεται κατά εννέα μονάδες στις δημοσκοπήσεις, ο κεντρώος αντίπαλός του Κίριλ Πετκόφ θέλει να πιστεύει στη νίκη για “να συνεχίσουμε την αλλαγή”, όπως είναι η ονομασία του σχηματισμού του.

Αυτός ο 42χρονος πρώην επιχειρηματίας, που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, κυβέρνησε μόλις επτά μήνες, πριν ανατραπεί με πρόταση μομφής.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτέθηκε στις “πρακτικές διαφθοράς” για να αναδιανείμει το χρήμα στους νεότερους και τους συνταξιούχους, όμως “μένει να γίνει πολλή δουλειά”.

“Η πρόκληση έγκειται στην επιλογή ανάμεσα σε μια ευρωπαϊκή, προοδευτική και διάφανη Βουλγαρία και στην επιστροφή στα χρόνια της πολιτικής διαφθοράς”, συνοψίζει σε μια ύστατη έκκλησή του προς τους ψηφοφόρους.

Ο Πετκόφ αποκλείει κατηγορηματικά μια συμμαχία με τον Μπορίσοφ, τον ορκισμένο εχθρό του, κάνοντας να πλανάται το φάσμα της συνέχισης της πολιτικής αστάθειας, που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του κομμουνισμού το 1989.

Ρυθμιστές οι φιλορώσοι;

Το κόμμα Gerb δηλώνει από την πλευρά του “ανοιχτό σε όλους”.

“Δεν πιστεύω πως θα επιστρέψουν στην εξουσία, είναι υπερβολικά απομονωμένοι”, σχολιάζει ο Τοντόροφ. “Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η Βουλγαρία έχει ανάγκη μια κυβέρνηση, όμως όχι με οποιοδήποτε τίμημα”, υπογραμμίζει.

Για τον πολιτειολόγο Γκεόργκι Κιριάκοφ, ο Μπόικο Μπορίσοφ θα μπορούσε πάντως να συμμαχήσει με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL και τον υπερθνικιστικό και φιλορωσικό σχηματισμό Vazrajdane (Αναγέννηση), του οποίου “η συμπεριφορά θα έχει καθοριστική σημασία”.

Η κίνηση αυτή, η οποία πιστώνεται στις δημοσκοπήσεις με 11% ως 14% των ψήφων, αύξησε τη δύναμή της μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, καθώς η Βουλγαρία είναι μια χώρα η οποία έχει ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμους με τη Μόσχα.

Τα εκλογικά τμήματα επρόκειτο να ανοίξουν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00, οπότε και αναμένονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Εκλογές σε μια περίοδο αβεβαιότητας και εθνοτικών τριβών

Οι Βόσνιοι ψηφίζουν σήμερα στις γενικές εκλογές σε μια χώρα σε πλήρη πολιτική κρίση, με αυξανόμενες εθνοτικές διαιρέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά της.

Ανάμεσα σε απειλές απόσχισης από τους ορθόδοξους Σέρβους, την απογοήτευση των καθολικών Κροατών, που δεν θέλουν πια να συγκατοικουν με τους Βόσνιους Μουσουλμάνους, και τα όνειρα για ένα “κράτος των πολιτών” μεγάλου μέρους αυτών των τελευταίων, πολλοί εκφράζουν φόβους για νέα αναταραχή μετά την ψηφοφορία.

Αυτή η φτωχή μικρή χώρα των Βαλκανίων είναι διαιρεμένη σε μια σερβική οντότητα, τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (RS, Σερβική Δημοκρατία), και μία κροατομουσουλμανική ομοσπονδία, οι οποίες συνδέονται μέσω μιας ασθενούς κεντρικής εξουσίας που συχνά παραλύει. Αυτό το σύστημα έχει κληρονομηθεί από τις συμφωνίες του Ντέιτον (ΗΠΑ) το 1995, που έβαλαν τέλος στον πόλεμο κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι.

“Δίνουμε προτεραιότητα σε ανθρώπους ανίκανους, που ρέπουν προς τη διαφθορά στους κόλπους κομμάτων που εγκαθίδρυσαν πελατειακές σχέσεις”, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Τζόγκιτς, μια 21χρονη φοιτήτρια φιλοσοφίας στο Ανατολικό Σαράγεβο, που αποτελεί τμήμα της RS. “Δεν παύουν να οδηγούν προς την άβυσσο τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη”.

Στις τρεις κοινότητες, αρχηγοί που εδώ και καιρό έχουν καταλάβει το προσκήνιο, επιδίδονται σε εθνικιστική πλειοδοσία για να παραμείνουν στην εξουσία την ώρα που όλοι όσοι μπορούν επιλέγουν την εξορία, αντιμέτωποι με την απουσία προοπτικών, τόσο πολιτικών όσο και οικονομικών.

Σχεδόν 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την τελευταία απογραφή του 2013, όταν αριθμούσε 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Ένωση για μια Βιώσιμη Επιστροφή.

“Δεν περιμένω τίποτε καινούριο μετά τις εκλογές αυτές, όλα θα είναι τα ίδια, οι λαοί θα ψηφίσουν και πάλι μέσα στα στρατόπεδά τους, τους δικούς τους. Εγώ δεν ψηφίζω πια από καιρό”, λέει η Μίρα Σλαντόγεβιτς, μια απογοητευμένη συνταξιούχος.

Ο νεποτισμός ευνοεί το status quo, εκτιμούν πολλοί παρατηρητές. Σύμφωνα με τον αναλυτή Ζάρκο Πάπιτς, ένα εκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το δημόσιο τομέα (250.000 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους) και αποτελούν “μια δεξαμενή ψηφοφόρων για τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία”.

Κατήφεια

Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα κατήφειας, οι ψηφοφόροι αρχίζουν να ψηφίζουν στις 08:00 για να εκλέξουν τα τρία μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, τους βουλευτές του κεντρικού κοινοβουλίου και αυτούς των δύο οντοτήτων, καθώς και, στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, την προεδρία.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, αδιαμφισβήτητος πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας από το 2006 και απερχόμενος σέρβος αντιπρόσωπος στη συλλογική προεδρία, διεκδικεί την προεδρία της RS. Ο 63χρονος εθνικιστής πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις απειλές απόσχισης, οι οποίες του στοίχισαν κυρώσεις από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, ενώ επαναλαμβάνει διαρκώς πως η Βοσνία είναι μια “αποτυχημένη” χώρα.

Μερικοί αναλυτές στοιχηματίζουν σε μια νίκη αυτού του μεγάλου θαυμαστή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρόλο που η κύρια αντίπαλός του, η 39χρονη πανεπιστημιακός Γελένα Τρίβιτς, διαβεβαιώνει για το αντίθετο. Κολακεύει κι αυτή τους εθνικιστές, όμως υπόσχεται να τσακίσει την κλεπτοκρατία που εγκαθιδρύθηκε, σύμφωνα με την ίδια, από τον Μίλοραντ Ντόντικ.

Στη βοσνιακή κοινότητα, ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, αρχηγός του κύριου κόμματος, του εθνικιστικου SDA, δεν υπολείπεται σε εμπρηστική ρητορική διεκδικώντας μια τρίτη θητεία στο μουσουλμανικό θώκο της τριμερούς προεδρίας.

Γιός του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Βοσνίας, έχει να αντιμετωπίσει στις εκλογές αυτές έναν υποψήφιο που υποστηρίζεται από ένδεκα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Ντένις Μπετσίροβιτς, ένας 46χρονος καθηγητής Ιστορίας, δίνει μάχη για μια Βοσνία “φιλοευρωπαϊκή και ενωμένη”.

Οι Κροάτες, από την πλευρά τους, οι οποίοι απειλούσαν επί μήνες να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία, είναι δυσαρεστημένοι επειδή πρέπει να αποτελούν μια ομοσπονδία με τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας. Όλα τα κροατικά κόμματα ζητούν να υπάρξει μια χωριστή κροατική οντότητα ή τουλάχιστον να τροποποιηθούν οι εκλογικοί κανόνες.

Οι κανόνες αυτοί επιτρέπουν στους Μουσουλμάνους της Βοσνίας, που αποτελούν δημογραφικά την πλειονότητα στους κόλπους της κοινής ονότητας, να εκλέγουν εκ των πραγμάτων τον Κροάτη που συμμετέχει στη συλλογική προεδρία.

Ο απερχόμενος κροάτης συμπρόεδρος, ο Ζέλικο Κόμσιτς, σημαιοφόρος ενός κράτους “των πολιτών”, κάτι που θεωρείται “αθέμιτο” από ένα μεγάλο μέρος της κοινότητάς του, θα αντιμετωπίσει την Μποριάνα Κρίστο, υποψήφια του εθνικιστικού HDZ. Σε περίπτωση νίκης του πρώτου, μερικοί εκφράζουν φόβους για νέα αναταραχή και μπλοκάρισμα της λειτουργίας των θεσμών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00. Καθώς δεν γίνονται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δεν αναμένονται παρά αργά μέσα στη νύκτα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.