Στη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ αποφασίστηκε να επιλεγεί η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά το γεγονός ότι ελέγχεται για τα πεπραγμένα της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και τις συμφωνίες που έκλεισε με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις παρτίδες των εμβολίων.

">

Πρέπει να σημειωθεί ότι Γερμανίδα Επίτροπος επανεκλέχθηκε με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

Αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν η Τζόρτζια Μελόνι και ο Βίκτορ Όρμπαν.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Εσθονή πρωθυπουργός Καγια Κάλας θα πάρει την θέση του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ.

Η διαδικασία έγκρισης στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών ήταν σύντομη.

Αυτό που είχε διάρκεια ήταν τα παρασκήνια των τελευταίων ημερών.

Παρά τις αρνήσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Ούγγρου ομολόγου της Βίκτορ Όρμπαν, οι ηγέτες ενέκριναν τους διορισμούς της φον ντερ Λάιεν, του Κόστα και της Κάλας.

Η Μελόνι, απείχε για την κ. Φον ντερ Λάιεν, ενώ καταψήφισε Κόστα και Κάλας, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν καταψήφισε τη Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν, υπερψήφισε τον Κόστα και απείχε για την Κάλας.

Το «παζάρι» για τα ανώτατα αξιώματα ξεκίνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τις 23:00, αφού οι «27» έκλεισαν τη συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό πως κατέληξαν σε συμφωνία για Κόστα και Κάλας, ενώ ακολουθησε και η έγκριση της φον ντερ Λάιεν.

Σε ανάρτησή της στο Χ η Κάγια Κάλας τόνισε ότι ειναι τιμή της που ορίστηκε ως Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

«Η εμπιστοσύνη σας σημαίνει πολλά. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι ένας αποτελεσματικός παγκόσμιος εταίρος για να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ελεύθερους και ασφαλείς».

Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο X, ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, επιβεβαίωσε ότι θα αναλάβει τη νέα του θέση την 1η Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρώνεται η θητεία του Σαρλ Μισέλ.

«Θα δεσμευτώ πλήρως για την προώθηση της ενότητας μεταξύ και των 27 κρατών μελών και θα επικεντρωθώ στην υλοποίηση της Στρατηγικής Ατζέντας, την οποία ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα παρέχει καθοδήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα πέντε χρόνια», έγραψε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνει για άλλα πέντε χρόνια Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης.

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, από τους Φιλελεύθερους, θα είναι η επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για θητεία πέντε ετών.

Τα πρόσωπα εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού).

Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο.

Για την έγκρισή της χρειάζονται τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

«Μια πολύ καλή βραδιά για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κάγια Κάλας και Αντόνιο Κόστα. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί», έγραψε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βέβαια δεν προκαλεί εντύπωση η «χαρά» του καθώς μαζί με την Γερμανίδα επίτροπο ακολούθησαν την ίδια πολιτική στην πανδημία του κορωνοϊού αλλά και στην αγορά των αμφιλεγόμενων εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της περασμένης Τρίτης και σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών, των Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων, υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών «οικογενειών».

Νωρίτερα, πάντως, η Γαλλία και η Γερμανία αιφνιδίασαν τους ηγέτες των άλλων κρατών στις Βρυξέλλες, καθώς με έγγραφό τους, την ώρα που ξεκινούσε η συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα, ζήτησαν από κοινού ένα ευρύ φάσμα τροπολογιών πάνω σε αυτήν για την επόμενη πενταετία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!