ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Επικεφαλής Saudi Aramco: «Η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κραχ στα επίπεδα προσφοράς»

«Δεν θα σας χρειαστούμε από το 2030»

Επικεφαλής Saudi Aramco: «Η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κραχ στα επίπεδα προσφοράς»

Η παγκόσμια κοινότητα, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κραχ στα επίπεδα προσφοράς πετρελαίου, καθώς οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου φοβούνται να επενδύσουν σε έργα αύξησης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων λόγω των πράσινων πιέσεων που δέχονται.

Την προειδοποίηση αυτή έκανε, μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, o επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ.

Όπως εξήγησε, ο επικεφαλής του σαουδαραβικού ομίλου ο κλάδος έχει φτάσει στα όρια παραγωγής του και δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πιο γρήγορα από ότι έχει υποσχεθεί.

Αυτό αιτιολογεί, κατά την άποψη του, το γιατί το Ριάντ (όπως και ευρύτερα οι χώρες παραγωγής) δεν ανταποκρίνονται στις πιέσεις της Δύσης να ανεβάσουν γρήγορα και αρκετά τα επίπεδα προσφοράς για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και το ράλι των τιμών.

«Δεν θα σας χρειαστούμε από το 2030»

«Αν μπορούσαμε να αυξήσουμε τη δυνατότητα παραγωγής πριν το 2027, θα το είχαμε κάνει. Αυτό λέμε στους κυβερνώντες. Χρειάζεται χρόνος» εξήγησε.

Και μαζί με το χρόνο και σημαντικές νέες επενδύσεις, κάτι στο οποίο πολλές εταιρείες δεν ανταποκρίνονται.

«Χρειαζόμαστε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Μας λένε, δεν θα σας χρειαστούμε από το 2030, οπότε γιατί να πάμε και να εργαστούμε για ένα project που χρειάζεται 6-7 χρόνια. Ο μέτοχος σου δεν θα το επιτρέψει» υποστήριξε ο κ. Νάσερ.

Υπό την έννοια αυτή η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης μπορεί συχνά να αποδειχτεί χαοτική και αποδιοργανωτική.

«Όταν δεν έχεις έτοιμο ένα πλάνο Β, δεν δαιμονοποιείς το πλάνο Α» επεσήμανε.

Μάλιστα, υποστήριξε πως τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις στην ενεργειακή μετάβαση το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενθαρρύνουν τελικά την χρήση άνθρακα (που είναι πιο ρυπογόνος) από πολλές ασιατικές χώρες.

«Για τους κυβερνώντες στις χώρες αυτές η προτεραιότητα είναι να υπάρχει τροφή στο τραπέζι για τον κόσμο τους. Εάν ο άνθρακας μπορεί να το πετύχει στην μισή τιμή, τότε θα το κάνουν με άνθρακα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ίδια η Saudi Aramco παραμένει εστιασμένη στον στόχο της αύξησης της παραγωγής της στα 13 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, από τα σημερινά επίπεδα των 12 εκατ., μέχρι όμως το 2027.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.