ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Έρευνα για το θάνατο του αχθοφόρου στο Κ2: Ήταν νεκρός και τον προσπερνούσαν οι ορειβάτες (βίντεο)

Μπορούσε να είχε σωθεί;

Έρευνα για το θάνατο του αχθοφόρου στο Κ2: Ήταν νεκρός και τον προσπερνούσαν οι ορειβάτες (βίντεο)

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα βίντεο και οι φωτογραφίες από το όρος K2 (γνωστό και ως «άγριο βουνό» λόγω της επικινδυνότητας ανάβασής του) που δείχνουν ορειβάτες να προσπερνούν, περνώντας από πάνω του, έναν πεσμένο αχθοφόρο που τελικά έχασε τη ζωή του, οι Αρχές της επαρχίας Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν στο Πακιστάν διέταξαν να πραγματοποιθεί έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα με το Deutsche Welle, μεταξύ των ερωτημάτων που θα διερευνήσουν τα μέλη της ειδικής επιτροπής είναι τα εξής: Τι ακριβώς συνέβη στον 27χρονο Μουχάμαντ Χασάν στις 27 Ιουλίου; Θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι για να σωθεί η ζωή του; Ήταν οι ικανότητές του άτυχου άνδρα επαρκείς για να επιτραπεί η συμμετοχή του στην ορειβατική αποστολή και διέθετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για μια τόσο δύσκολη ανάβαση στα 8.000+ μέτρα;

Μικρή εμπειρία, ανεπαρκής εξοπλισμός

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το γερμανικό μέσο, η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι ξεκάθαρα «όχι».

Η χήρα του Χασάν είπε στον Γερμανό ορειβάτη Βίλχελμ Στέιντλ και τον Γερμανό εικονολήπτη Φίλιπ Φλάμιγκ που την επισκέφθηκαν για να τη συλλυπηθούν ότι ο σύζυγός της στο παρελόν είχε εργαστεί ως αχθοφόρος μόνο σε αποστολές που έφταναν μέχρι τον καταυλισμό ορειβατών στα 5.100 μέτρα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο 27χρονος αποφάσισε να φτάσει μέχρι τα 8.000 μέτρα επειδή χρειαζόταν χρήματα για την περίθαλψη της άρρωστης μητέρας του. Τη μέρα που έχασε τη ζωή του, ο Χασάν συμμετείχε στην ομάδα που τοποθετούσε σχοινιά στο μονοπάτι προς την κορυφή του Κ2, ώστε να είναι πιο ασφαλής η διέλευση των ορειβατών. Σχεδόν 200 ορειβάτες προσπάθησαν να κατακτήσουν το «άγριο βουνό» εκείνη την μοιραία ημέρα, με μονάχα τους μισούς να τα καταφέρνουν τελικά.

Ο Χασάν δεν διέθετε την απαιτούμενη εμπειρία για τόσο υψηλά υψόμετρα αλλά, όπως φαίνεται, ανεπαρκής ήταν και ο εξοπλισμός του. Η Νορβηγίδα Κριστίν Χαρίλα – μία από τους ορειβάτες που επικρίθηκε έντονα για τον τρόπο που χειρίστηκε τον θάνατο του αχθοφόρου – επισήμανε ότι ο Χασάν δεν φορούσε μάσκα οξυγόνου ούτε την κατάλληλη στολή. Η Χαρίλα ήταν μία από τους ορειβάτες που στις 27 Ιουλίου κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του Κ2, με την υποστήριξη του Νεπαλέζου οδηγού Τεντζέν Σέρπα, ένα επίτευγμα που στη συνέχεια γιόρτασε, παρά την τραγωδία που «σημάδεψε» τη μέρα.

Αντικρουόμενες μαρτυρίες για το πότε πέθανε ο αχθοφόρος

Το δυστύχημα συνέβη στο αποκαλούμενο πέρασμα «bottleneck», σημείο-κλειδί του μονοπατιού προς την κορυφή του K2. Εκεί, οι ορειβάτες πρέπει να διασχίσουν μια πολύ στενή και απόμη προεξοχή, όπου οι χιονοστιβάδες είναι συχνό φαινόμενο. Κάποιοι έχουν παρομοιάσει το συγκεκριμένο πέρασμα με «ρωσική ρουλέτα» λόγω της επικινδυνότητάς του, και στόχος των ορειβατών είναι να περάσουν από εκεί στην άλλη πλευρά το ταχύτερο δυνατόν.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των ορειβατών που προσπαθούσαν να κατακτήσουν το K2 στις 27 Ιουλίου, μια μακριά ουρά είχε σχηματιστεί για πολλές ώρες στο «bottleneck». Αν και υπήρξαν κάποιες μικρές – χιονοστιβάδες εκείνη την ημέρα, ευτυχώς δεν σημειώθηκε κάποια μεγαλύτερη, αλλιώς θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει πολλά θύματα.

Ο Άνγουαρ Σίεντ, επικεφαλής της πακιστανικής εταιρείας Lela Peak Expedition που είχε προσλάβει τον Χασάν, δήλωσε ότι ο θάνατος του αχθοφόρου ήταν γρήγορος και δεν υπέφερε πολύ. «Πέθανε μετά από λίγα λεπτά. Επομένως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για τη διάσωσή του», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την μαρτυρία της Χαρίλα, που αναφέρει ότι η ομάδα της έμεινε επί μιάμιση ώρα στο σημείο προσπαθώντας να βοηθήσει τον άνδρα, αλλά και από το υλικό που δημοσίευσε ο Γερμανός κάμεραμαν Φλάμιγκ, στο οποίο φαίνεται ένας ορειβάτης να κάνει μασάζ στον Χασάν ενώ κείτεται στο έδαφος. Στο συγκεκριμένο βίντεο, το πόδι του άτυχου άνδρα εμφανίζεται να κινείται. Τα πλάνα έχουν τραβηχτεί ημέρα, και η πτώση του αχθοφόρου συνέβη στις 2.15 π.μ., πολύ πριν ξημερώσει.

Όλοι όσοι έφτασαν στην κορυφή του βουνού εκείνη την ημέρα προσπέρασαν τον Χασάν, πολλοί από αυτούς δύο φορές, στην ανάβαση και την κατάβαση. «Βάσει των μαρτυριών τριών διαφορετικών ατόμων, ο άνδρας αυτός ήταν ζωντανός καθώς τον προσπερνούσαν περίπου 50 άτομα» είπε ο Φλάμινγκ στην «Der Standard». «Κάποιοι είπαν μάλιστα ότι πιστεύουν πως ο άνθρωπος ήταν ζωντανός και όταν τον προσπέρασαν στην κατάβαση».

Χαρίλα: Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου, μη μιλούν όσοι δεν ξέρουν

Στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων βρέθηκε μια διάσημη Νορβηγίδα ορειβάτισσα εξαιτίας ισχυρισμών στο διαδίκτυο ότι, μαζί με την ομάδα της, προσπέρασαν σαν να μην έτρεχε τίποτα τον ετοιμοθάνατο αχθοφόρο. Η 37χρονη Κριστίν Χαρίλα λέει έχει ότι έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης και ότι τις τελευταίες ώρες δέχεται μηνύματα μίσους και απειλές για τη ζωή της.

Σύμφωνα με το Sky News, η Χαρίλα πέτυχε τον περασμένο μήνα το ρεκόρ ταχύτερου συνολικού χρόνου ανάβασης των 14 υψηλότερων κορυφών του κόσμου, τις οποίες «κατέκτησε» διαδοχικά μέσα σε μόλις 92 μέρες. Η τελευταία της ανάβαση ήταν στο όρος K2 στις 27 Ιουλίου, μετά από την οποία ταξίδεψε με τον Νεπαλέζο ορειβάτη Τεντζέν Σέρπα στο Κατμαντού, για να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους.

Δύο άνδρες που πραγματοποιούσαν ανάβαση στο Κ2 την ίδια μέρα άσκησαν κριτική στην ομάδα, λέγοντας ότι ο κ. Χασάν αντιμετωπίστηκε σαν υποδεέστερος άνθρωπος από άλλους ορειβάτες. Δημοσιεύματα σε βρετανικά ΜΜΕ, όπως η Daily Mail, αναφέρονται στα επικριτικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν κάτω από αναρτήσεις της Χαρίλα, χαρακτηρίζοντάς την «εγωκεντρική» και «απάνθρωπη» και κατηγορώντας τη ότι νοιάζεται περισσότερο για τα ρεκόρ παρά για τη ζωή ενός φτωχού αχθοφόρου.

Εχθές, η Χαρίλα απάντησε σε όσα της καταλογίζουν με εκτενές κείμενο που ανήρτησε στα social media, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της θύμα παραπληροφόρησης και ισχυριζόμενη ότι δέχτηκε ακόμα και απειλές για τη ζωή της εξαιτίας των όσων γράφονται και λέγονται από ανθρώπους που αγνοούν τις συνθήκες της ορειβασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είμαι εξοργισμένη από το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι κατηγορούν άλλους για αυτό το τραγικό δυστύχημα… Δεν έφταιγε κανείς για αυτό που συνέβη, δεν μπορείς να σχολιάζεις όταν δεν κατανοείς την κατάσταση και δεν είναι ποτέ ok να στέλνεις απειλές για τη ζωή ενός ανθρώπου» σημειώνει μεταξύ άλλων η 37χρονη. Όπως εξηγεί, το τραγικό περιστατικό συνέβη στο πιο επικίνδυνο σημείο του βουνού K2 που έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας αναβατών: «Πρέπει να θυμάστε ότι στα 8.000+ μέτρα, τα ένστικτα επιβίωσής σου επηρεάζουν τις αποφάσεις που παίρνεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.