Η πλειοψηφία των Ρώσων θεωρεί πλέον τη Γερμανία εχθρική χώρα, με καθοριστικούς παράγοντες μεταβολής της στάσης τους να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η μετέπειτα στάση του Βερολίνου.

Η Γερμανία «ήταν δημοφιλής στη Ρωσία. Αλλά λόγω της υποστήριξής της στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Ρώσων βλέπει τώρα τη Γερμανία ως εχθρική χώρα. Το αποφασιστικό σημείο ήταν η αρχή του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος κοινωνιολόγος Λ.Γκούντκοφ, επικεφαλής του κέντρου ερευνών γνώμης Levada, παρουσιάζοντας στο Βερολίνο έρευνα που διενήργησε στην Ρωσία τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 62% των Ρώσων εκφέρει «κακή» ή «μάλλον κακή» γνώμη για τη Γερμανία, ενώ το 2019 η εικόνα ήταν εντελώς αντεστραμμένη, με το 61% να εκφράζεται θετικά.

Επιπλέον, σήμερα το 64% των Ρώσων αποδοκιμάζει την κριτική της Γερμανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υποστήριξή της στη χώρα, ενώ μόνο το 11% εκφράζει κατανόηση για τη γερμανική στάση.

«Η αυξημένη αντιγερμανική προπαγάνδα είναι προφανές ότι φέρνει αποτέλεσμα στη Ρωσία», σχολίασε ο Λ.Γκούντκοφ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κέντρο Levada, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, λειτουργεί ακόμη ανεξάρτητα, αλλά υπό την πίεση των ρωσικών αρχών. Το 2016, η ρωσική δικαιοσύνη το είχε χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα».