Η Ιταλία είναι η πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολιτική κρίση λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των αντι-ρωσικών κυρώσεων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε και τρεις ώρες μετά την παραίτησή του ο γηραιός πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Σ.Ματαρέλα, δεν την έκανε αποδεκτή.
Είναι η πέμπτη κυβέρνηση που πέφτει στην Ευρώπη και η τέταρτη της ΕΕ ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ένα κύμα εξέγερσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τους αγρότες οι οποίοι αντιδρούν για την μείωση των εισαγωγών λιπασμάτων και συνεπώς στην μείωση της αγροτικής παραγωγής.
To pronews.gr ήταν το μόνο Μέσο Ενημέρωσης στην Ελλάδα που είχε διακρίνει πριν λίγες ημέρες ότι «τελείωνε» ο Μ.Ντράγκι (διαβάστε σχετικά εδώ).
Θα πει κάποιος «τι έχουν οι έρμες κυβερνήεις της Ευρώπης και ψοφάνε;».
Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που συμπαρασύρουν και τις τιμές των τροφίμων απόρροια των ανοήτων αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης για χάρη του Κιέβου είναι αυτές που «σκοτώνουν» τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα απέφυγε εν τέλει τις εκλογές (ή τουλάχιστον δείχνει να τις αποφεύγει προς ώρας).
Ο Κ.Μητσοτάκης βλέπει ότι είναι πολύ δύσκολο τελικά να είσαι κυβέρνηση αυτή την εποχή γιατί εν τέλει δεν μπορεί να προβλεφτεί η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.
Γιατί αυτό; Γιατί τα εκλογικά σώματα σε όλη την ΕΕ, έχουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης όχι απλά διαβίωσης.
Ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αφότου δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τα οικονομικά μέτρα που προωθούσε με σκοπό την αναχαίτιση του κύματος ακρίβειας, είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς να υπάρχει κλίμα ευρείας συναίνεσης.
Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, Σέρτζιο Ματαρέλα, προσπαθώντας να τον μεταπείσει, δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του παραπέμποντάς τον στο Κοινοβούλιο.
Η εξίσωση είναι, όμως, πολυπαραγοντική και από βδομάδα αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Αυτή η θέση του Ντράγκι στηρίζεται στο γεγονός ότι καθώς δεν είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει μόνο εάν υπάρξει ευρύτατη κοινοβουλευτική υποστήριξη.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει, σχετικά, τον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος του ζήτησε -πάντως- να τηρηθεί η θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντράγκι περιόρισε σε μια μόνον ημέρα, τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αλγερία, η οποία θα γίνει τελικά, την ερχόμενη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφασίζει ποια στάση να τηρήσει, ενόψει των εξελίξεων της ερχόμενης εβδομάδας. Μέσα στις επόμενες ώρες, είναι πιθανό να ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν οι «πεντάστεροι» αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, προτού ο Ιταλός πρωθυπουργός παρέμβει στο κοινοβούλιο.
Αυτό όμως που αποφεύγουν να τονίσουν ακόμα και να λένε τα δυτικά ΜΜΕ (όπως και τα εγχώρια) είναι ότι ο ηγέτης των «Πέντε Αστέρων» και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θέλει να «ξεφορτωθεί» τον Μάριο Ντράγκι για να αναλάβει αυτός την πρωθυπουργία και να διαπραγματευτεί με την Μόσχα.
Εν ολίγοις ο Τζουζέπε Κόντε βλέπει ότι Ιταλία βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της πολιτικής των κυρώσεων κατά της Μόσχας και θέλει να διαπραγματευτεί με την ρωσική πλευρά για να αλλάξει την πορεία της χώρας.
Φυσικά, κάτι τέτοιο θα είναι πλήγμα για τους Αμερικανούς και τον Τζο Μπάιντεν αλλά ο Κόντε ενδιαφέρεται Ιταλία και όχι για το τι σκέφτονται στην Ουάσινγκτον.
Η ιταλική βιομηχανία χωρίς το ρώσικο αέριο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όχι να είναι ανταγωνιστική αλλά ούτε καν να λειτουργήσει.
Το αμερικανικό lng είναι τέσσερις έως έξι φορές ακριβότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Μπορεί να κατανοήσει κάποιος πόσο καταστροφικό θα είναι να εξαρτάται η Ιταλία από τους Αμερικανούς με βάση τέτοιο υπέρογκο κόστος.
Μαζί με το αποτέλεσμα των κυρώσεων θα πρέπει να υπολογίσουμε και το αρνητικό αποτέλεσμα της παρατεταμένης διετούς πανδημίας.
Μιας πανδημίας που μάλλον ακόμα δεν έχει τελειώσει γιατί βολεύει τους Αμερικανούς η συνέχειά της.
Στην Δύση ετοιμάζονται πάλι για lockdown για να γλιτώσουν την οργή των κοινωνιών που τις καταδίκασαν σε πτωχοποίηση και κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου με την επιβολή αντι-ρωσικών κυρώσεων που προκάλεσαν τρομακτική ακρίβεια και πληθωρισμό.
Οι λόγοι μίας τέτοιας κίνησης είναι πολλοί απλοί:
Αυτό σημαίνει λιγότερες αντιδράσεις, μην ξεχνάμε πως τα ακριβά καύσιμα στο παρελθόν έγιναν αφορμή ακόμα και για εξεγέρσεις όπως έγινε στην αρχή του έτους στο Καζακστάν (βέβαια οι πραγματικοί λόγοι ήταν άλλοι).
Επίσης, οι πολίτες δεν θα έχουν την ευκαιρία να βγαίνουν έξω για να ψωνίζουν προϊόντα τα οποία θα είναι τόσο ακριβά που δεν θα μπορούν να τα αγοράσουν και έτσι δεν θα αντιλαμβάνονται πόσο πολύ θα έχει πέσει το βιοτικό τους επίπεδο.
Η παραμονή στις οικίες τους θα τους δημιουργήσει ακόμα και την ψευδαίσθηση ότι δημιουργούν διαθέσιμο εισόδημα το οποίο θα μπορούν να ξοδέψουν και να καταναλώσουν αργότερα όταν θα έρθουν «καλύτερες μέρες».
Τα μόνα έξοδα που θα του έχουν απομείνει θα είναι τα πάγια έξοδα της θέρμανσης, αλλά προφανώς θα υπάρξει κάποιο είδους προπαγανδιστικής καμπάνιας με την οποία θα επιχειρούν να τον πείσουν ότι καλό θα είναι να ζήσει στο σπίτι του το χειμώνα ντυμένος με κουβέρτες.
Έτσι θα μειωθεί η κατανάλωση και ταυτόχρονα θα μειωθεί και ο πληθωρισμός καθώς αφού δεν θα υπάρχει ζήτηση θα προκληθεί πτώση των τιμών.
Ένας βασικός ακόμα λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις δεν θα ήθελαν οι πολίτες θα κυκλοφορούν έξω πέραν της ακρίβειας, είναι ότι έτσι δεν θα παρατηρήσουν και της έλλειψης προϊόντων που θα προκληθούν από τις αντί-ρωσικές κυρώσεις.
Φυσικά ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν δεν υπάρξει απαιτούμενη νομιμοποίηση και αποδείχτηκε στα χρόνια της πανδημίας, ότι δεν υπάρχει καλύτερη νομιμοποίηση από τον ίδιο τον κορονοϊό. Έτσι αυτή τη φορά σχεδιάζουν να μας κλείσουν στις οικίες μας για το «καλό μας».
Η κυβέρνηση Ντράγκι είναι η πέμπτη κυβέρνηση που πέφτει στην Ευρώπη ως απόρροια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία μετά από, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Βουλγαρία (οι δύο τελευταίες έχουν πλέον μειοψηφικές κυβερνήσεις).
Όπως όλα δείχνουν αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία κάτι που η Ρωσία θα επιδιώξει γιατί πλέον την συμφέρει ξεκάθαρα, θα ακολουθήσουν κι άλλες κυβερνήσεις.