Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε «πράσινο φως» σε σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη πάγιων δαπανών των εταιρειών που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Το σχέδιο εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις και έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό που φτάνει στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Πολλές εταιρείες στην Ελλάδα είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται σημαντικά λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής του. Αυτό το σχέδιο, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υποστηρίξει αυτές τις εταιρείες, βοηθώντας τις να καλύψουν το πάγιο κόστος που δεν καλύπτεται από τα έσοδά τους. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση λειτουργικών λύσεων για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Το καθεστώς θα είναι ανοικτό σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται (με εξαίρεση τον χρηματοπιστωτικό τομέα). Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η στήριξη θα λάβει τη μορφή πίστωσης που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να καταβληθούν από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Η πίστωση i) παρέχει το δικαίωμα στον δικαιούχο να αφαιρέσει το ποσό της ενίσχυσης από τις εν λόγω υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου· και ii) μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μέτρο θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από μείωση του μηνιαίου κύκλου εργασιών μεταξύ Απριλίου 2020 και Δεκεμβρίου 2020 κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, βοηθώντας τις να καλύψουν τις ζημίες που υπέστησαν κατά την εν λόγω περίοδο. Η ενίσχυση θα καλύπτει έως και το 70% (90 % στην περίπτωση των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων) των πάγιων δαπανών τους που δεν καλύπτονται από τα έσοδα. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.