Στο Ταλίν της Εσθονίας συνεδριάζει τώρα το Eurogroup. Στο τραπέζι Eldorado, Γεωργίου, δημόσιο, φοροαπαλλαγές και εργασιακά…
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας. «Πρέπει να υλοποιήσουμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αυτό θα θέσω στο Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.
Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε στο να πει ότι θα γίνει μια γενική συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, την τρίτη αξιολόγηση καθώς περιμένουμε τις εκθέσεις των Θεσμών.
Όσο για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη τήρησης των προϋποθέσεων από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελλάδας.
«Στην Ελλάδα είδαμε ότι πραγματικά η συμμετοχή στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι προβληματική όταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις» είπε ο κ. Σόιμπλε διευκρινίζοντας ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε το παρελθόν.
Όποιος δεν τηρεί τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να είναι μέλος της ομήγυρης αυτής συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στην πρόσφατη ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η δουλειά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου θα είναι δύσκολη στο Eurogroup καθώς αναμένεται να τεθούν μεταξύ άλλων τα ζητήματα της Eldorado Gold και των μονομερών ενεργειών που έχουν εντοπίσει τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών σε νομοθετικές ενέργειες της κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι.
Για το ζήτημα της Eldorado Gold κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης προανήγγειλε από την Τετάρτη ότι στο σημερινό Eurogroup το ζήτημα θα συζητηθεί «ως παράδειγμα προς αποφυγή». Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί και το θέμα της δίωξης εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, παρότι οι δηλώσεις Τσακαλώτου τον Αύγουστο ότι δεν αμφισβητούνται τα στατιστικά στοιχεία έχουν κατευνάσει σε κάποιο βαθμό τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων.
Πέρα από αυτά τα θέματα το πιο ουσιαστικό ίσως κομμάτι της συζήτησης που θα γίνει για την Ελλάδα θα αφορά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά για να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις του ΔΝΤ για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Λάδι στη φωτιά έριξε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις που έδειξε ότι το Ταμείο είναι αποφασισμένο να θέσει ζήτημα επαναξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών με ορίζοντα ως το Φεβρουάριο του 2018.
Παράλληλα το Eurogroup θα εξετάσει τις αναφορές των τεχνικών κλιμακίων που ξεσκονίζουν τα στοιχεία στην Αθήνα από την Τρίτη και θα εστιάσει σε τυχόν καθυστερήσεις στο διάστημα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Τα ζητήματα όπου εντοπίζονται αστερίσκοι είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
-Δημόσιο. Οι βασικές ενστάσεις είναι η υπέρβαση του ορίου των συμβασιούχων (έχουν φτάσει τις 52.000 έναντι ορίου 47.000), οι έμμεσες αυξήσεις μέσω εξόδων κίνησης και οδοιπορικών που θεωρούν στις Βρυξέλλες ότι δόθηκαν εκτός συμφωνίας με το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ καθώς και οι αρρυθμίες γύρω από την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο. Ειδική αναφορά φέρονται να έχουν κάνει οι Θεσμοί και στο θέμα της στελέχωσης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ.
-Εργασιακά. Αντιστάσεις συναντάει η πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου γύρω από το πλέγμα των ρυθμίσεων για την αναζήτηση οφειλόμενων μισθών. Οι Θεσμοί εκτιμούν ότι το πλαίσιο για τους εργοδότες είναι υπερβολικά αυστηρό και αντιπροτείνουν έναν εξωδικαστικό μηχανισμός. Τριβές έχουν παρατηρηθεί και γύρω από τις διατάξεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες και τη μείωση του πέναλτι από 45% σε 30% για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο.
-Κλειστά επαγγέλματα. Διαφωνίες φαίνεται ότι παραμένουν για το θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων καθώς και για τα διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα βραχείας νοσηλείας (day clinics).
-Φοροαπαλλαγές. Το αγκάθι σε αυτό πεδίο είναι η μείωση του συντελεστή για τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τις συσκευασμένες ζωοτροφές από το 24% στο 13%. Στο μικροσκόπιο των θεσμών βρίσκεται επίσης η πλήρης απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά ή ανταλλαγή γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων, μαζί με τις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την εκμετάλλευσή τους.